Κοινωνία

Γιατί φοράμε το ρολόι στο αριστερό χέρι;

442views
Γράφει: Νίκη Κοντομηνά

Ας είμαστε ειλικρινείς, ένα ποιοτικό ρολόι αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του στυλ ενός άνδρα. Είτε με ένα κοστούμι, είτε με ένα χαλαρό t-shirt, είτε ακόμη και με μαγιό στην παραλία, αυτό το αξεσουάρ καταφέρνει πάντοτε να χαρίζει κομψότητα στις εμφανίσεις και για αυτό αξίζει λίγο από τον χρόνο σου για να μάθεις κάτι που ίσως δε γνωρίζεις: γιατί φοράμε το ρολόι στο αριστερό μας χέρι; Αρχικά, ας κάνουμε μία σύντομη αναδρομή στην ιστορία του ρολογιού. το πρώτο ρολόι χειρός εμφανίστηκε τον 19ο αιώνα. Συγκεκριμένα, ήταν το 1810, όταν η βασίλισσα Καρολίνα Μουράτ, μία από τις αδελφές του Ναπολέοντα Βοναπάρτη, παρήγγειλε να κατασκευαστεί ένα βραχιόλι για εκείνη στο οποίο ήταν τοποθετημένος ολόκληρος ο μηχανισμός ενός ρολογιού. Μέχρι τον επόμενο αιώνα, τα ρολόγια χειρός έγιναν δημοφιλή σε διάφορες χώρες, προσφέροντας στους ανθρώπους έναν πρακτικό τρόπο να φορούν ένα μοντέρνο αντικείμενο. Σταδιακά, σημειώθηκαν σημαντικές εξελίξεις στην ανάπτυξη και τη λειτουργία των ρολογιών.

Πώς τα πιο περιζήτητα ρολόγια στον κόσμο κατέληξαν στο Succession

Όσο για τον λόγο που φοράμε το ρολόι στο αριστερό μας χέρι, αυτός είναι πιο απλός και οφθαλμοφανής από ό,τι νομίζουμε. Δεν επηρεάζεται από κανόνες ή εθιμοτυπίες, αλλά έχει ξεκάθαρα πρακτικό σκοπό. Συγκεκριμένα, επειδή η πλειονότητα του πληθυσμού είναι δεξιόχειρες, έχει καθιερωθεί να φοράμε το ρολόι στο χέρι που δε χρησιμοποιούμε τόσο. Σκέψου το και πρακτικά, όταν γράφεις σε ένα τετράδιο θα έπρεπε να κουβαλάς μαζί και το ρολόι χειρός σε κάθε σου κίνηση, κάτι που προφανώς θα ήταν το λιγότερο άβολο. Έτσι, έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε ρολόγια στο “αδύναμο” χέρι μας και για αυτό τον λόγο μας ξενίζει να το βλέπουμε στη δεξιά πλευρά, ακόμη και αν κάποιος είναι αριστερόχειρας. Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

ΠΗΓΗ https://esquire.com.gr/

 

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.