Πολιτισμός

18η Απριλίου – Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς

197views

Η 18η Απριλίου έχει καθιερωθεί από την UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων ως η Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Αφορά όλες τις κοινωνίες, όλα τα έθνη. Τα μνημεία μας αποτελούν μοναδική μαρτυρία του πολιτισμού μας. Πρέπει να προστατευτούν, να αναδειχθούν και να ενταχθούν στη σύγχρονη κοινωνική και οικονομική μας ζωή.

Έτσι, σήμερα με αφορμή αυτή την ημέρα οφείλουμε να ευαισθητοποιηθούμε ως κοινωνία για τη διαφύλαξη των μνημείων μας καθώς και του φυσικού πλούτου και περιβάλλοντος. Να ενθαρρύνουμε ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά και τους νέους, να εξερευνήσουν την πλούσια και πολύμορφη πολιτιστική μας κληρονομιά.

Ο τόπος μας έχει ανεκτίμητο αρχαιολογικό πλούτο. Ο Δήμος Σάμης είναι αρωγός στα σημαντικά έργα ανάδειξης και προστασίας των μνημείων που πραγματοποιούνται στην περιοχή μας από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κεφαλονιάς και Ιθάκης.

Ήδη λειτουργεί το υπερσύγχρονο Μουσείο της Σάμης. Παράλληλα αυτή την περίοδο υλοποιούνται έργα από το Υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κεφαλονιάς και Ιθάκης:

  • Ανάδειξη – ανάπλαση Ρωμαϊκού Βαλανείου, Κρηναίου και ανασκαφές στην κλασσική Σάμη.
  • Προστασία και ανάδειξη της Ρωμαϊκής Έπαυλης στην Αγία Ευφημία
  • Ανάδειξη  – ανάπλαση ταφικού περιβόλου στο Φισκάρδο
  • Άγιοι Φανέντες

Είναι χρέος μας, λοιπόν, να σεβαστούμε, να διαφυλάξουμε και να αναδείξουμε τα μνημεία μας, τον φυσικό μας πλούτο καθώς και την άυλη πολιτιστική μας κληρονομιά, δηλαδή τη γλώσσα, τα έθιμα και τις παραδόσεις μας. Η Πολιτιστική μας Κληρονομιά είναι η πιο πολύτιμη και ανεκτίμητης αξίας περιουσία μας, γιατί όπως λέει και ο Σεφέρης «Σβήνοντας ένα κομμάτι από το παρελθόν είναι σαν να σβήνεις και ένα αντίστοιχο κομμάτι από το μέλλον».

 

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Σάμης

Αντώνης Καλλιβωκάς

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.