Πολιτική

Σημαντικές δομές πολιτισμού στην Κεφαλονιά, παρά τις εξαγγελίες, παραμένουν σε εγκατάλειψη

317views

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

Σημαντικές δομές πολιτισμού στην Κεφαλονιά, παρά τις εξαγγελίες, παραμένουν σε εγκατάλειψη. Ενδεικτικά αναφέρουμε Μουσείο Αργοστολίου, Θολωτός τάφος Τζαννάτων, Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη, Λαογραφικό Μουσείο Καμιναράτων. Πρόκειται να δείξει έμπρακτα, το ενδιαφέρον της η Περιφερειακή Αρχή;

Ως Λαϊκή Συσπείρωσή πιστεύουμε και παλεύουμε μέσα από την συμμετοχή μας στα όργανα της Περιφέρειας, αλλά κυρίως μέσα στο κίνημα για να είναι ο πολιτισμός στα νησιά μας ένα λαϊκό αγαθό που θα μπορούν και πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα, με ανταποδοτικότητα και με ιδιωτικοοικονομική λειτουργία. Αυτός είναι απαραίτητος όρος για να μπορεί να αναπνεύσει ελεύθερα, απαλλαγμένος από τις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων. Η λειτουργία αυτού του κοινωνικού αγαθού δεν είναι να «..φέρει τζίρο..» σε αυτούς που έχουν χρήμα, ούτε να κάνει ελκυστικό ένα σύστημα που σαπίζει. Ο σκοπός του πολιτισμού από την δικά μας πλευρά, των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, δηλαδή της κοινωνικής πλειοψηφίας που παράγει τον πλούτο, είναι να διευρύνει τους πνευματικούς ορίζοντες του λαού μας και να καλλιεργήσει τις αναγκαίες πνευματικές και ψυχικές δυνάμεις που θα τον βοηθήσουν να ανέβει σε ανώτερες μορφές κοινωνικής ζωής και οργάνωσης. Αυτό προϋποθέτει πρώτα και κύρια να είναι αποδέκτης και πρωταγωνιστής ο ίδιος ο λαός. Τον λαό η σημερινή κοινωνικοοικονομική οργάνωση τον έχει στην ανέχεια και το άγχος της επιβίωσης, που του σκοτώνουν την καθημερινότητα, που δεν μπορεί παρά να θεωρεί τον πολιτισμό «..περιττή πολυτέλεια..» και να μετατρέπεται σε παθητικό καταναλωτή των πολιτιστικών αποβλήτων της εμπορευματοποίησης. Αυτή η κατάσταση πρέπει να ανατραπεί και εκεί δίνουμε κι εμείς όλες μας τις δυνάμεις.

Μέσα από τις περιοδείες μας και τις επαφές μας στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη όπως και στα υπόλοιπα νησιά, έχουμε διαπιστώσει τα πολλά και διαχρονικά προβλήματα που υπάρχουν σε βασικές υποδομές που αναδεικνύουν την ιστορία, την πολιτιστική ταυτότητα και την ανάγκη για εκμάθηση αυτού του πνευματικού πλούτου που έχουν τα νησιά μας και ειδικά η Κεφαλονιά. Τα βασικότερα αυτών θα αναφέρουμε παρακάτω.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου θεμελιώθηκε το 1957, σε αντικατάσταση του παλιού κτιρίου που καταστράφηκε από τον μεγάλο σεισμό που έγινε το 1953. Το 2000 ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση της στατικής επάρκειας του κτηρίου, από τα προβλήματα που είχαν δημιουργήσει διάφοροι σεισμοί έως εκείνη την περίοδο. Επίσης έγινε η αναμόρφωση της έκθεσης του. Οι σεισμοί του 2014 προκάλεσαν πολλές φθορές στο κτήριο και από τότε παραμένει κλειστό και μη επισκέψιμο.

Το Μουσείο διαθέτει προθάλαμο με πωλητήριο του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και τρεις αίθουσες που αναπτύσσεται η έκθεση των ευρημάτων από το νησί, τα οποία χρονολογούνται από την Παλαιολιθική έως την Υστερορωμαική περίοδο.

Με την υπ. αρ.: 135-13/2017 απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου εγκρίθηκε η «ΣΥΝΤΑΞΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΙΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ-ΕΠΙΣΚΕΥΗ Η ΜΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ», που κοινοποιήθηκε στις 28.08.2017 στην Εφορεία Αρχαιοτήτων. Η υπηρεσία με την αρ. πρωτ.: ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΕΦΑΚΕΦ/380063/248670/2152/21.09.2017 χορήγησε στην Περιφέρεια όλα τα απαραίτητα έγγραφα ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκαν αυτοψίες από τους μηχανικούς της Π.Ε. Κεφαλονιάς για να εκπονηθεί η Μελέτη από την Π.Ι.Ν.

Στις 30.06.2021 επισκέπτεται την Κεφαλονιά ο Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Γ. Διδασκάλου, παρουσία της Περιφερειάρχη, των τοπικών Αντιπεριφερειαρχών και του Βουλευτή, ανακοινώνει 8 μεγάλα έργα Πολιτισμού στην Κεφαλονιά μεταξύ αυτών και το Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου.

Μετά από ένα χρόνο στις 20.07.2022 το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοινώνει «…την ανακατασκευή του υφιστάμενου κτηρίου και την αντικατάσταση του με νέο…».

Η πραγματικότητα που υπάρχει σήμερα κοντά 9 χρόνια μετά τους σεισμούς του 2014, ότι ενώ έχουν περάσει 3 Περιφερειακές Αρχές (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ), 3 κυβερνήσεις (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ,ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ,ΝΔ) το Μουσείο παραμένει «κτυπημένο» και κλειστό.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ-ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ-ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΣ

Σε λίγους μήνες συμπληρώνονται 9 χρόνια από τους σεισμούς του 2014 που κτύπησαν και την Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη-Μουσείο στο Ληξούρι. Ξεκίνησε να υφίσταται από τις 28.08.1963 και ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας μετά από δωρεά της οικογένειας Αικατερίνης Ιακωβάτου του διώροφου αρχοντικού, με ότι αυτό περιείχε, με τον όρο να ιδρυθεί και να στεγαστεί σε αυτό Βιβλιοθήκη-Μουσείο. Το συγκεκριμένο κτήριο είναι χαρακτηριστικό δείγμα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής των μέσων του 19ου αιώνα, κτίστηκε το 1866 και κοσμείται με σημαντικές οροφογραφίες. Κηρύχθηκε ως έργο τέχνης από το Υπουργείο Πολιτισμού το 1968, ενώ χαρακτηρίστηκε το 1981 ως διατηρητέος και ο περιβάλλον χώρος του. Αναπαλαιώθηκε το 1984 και φιλοξενούσε την Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη Ληξουρίου Κεφαλονιάς έως τον Φεβρουάριο του 2014 που οι σεισμοί κατέστησαν το κτήριο μη επισκέψιμο με αποτέλεσμα να ανασταλούν όλες οι λειτουργίες της. Από τότε μέχρι τα τέλη του 2018 η Βιβλιοθήκη λειτουργούσε στοιχειωδώς με δανειστικό τμήμα σε προκατασκευασμένο container που τοποθετήθηκε στο προαύλιο χώρο της. Στην συνέχεια μετέφερε όλο το παραπάνω βιβλιακό και μουσειακό πλούτο, στο κτήριο του Μουσείου Ληξουρίου όπου και λειτουργεί μέχρι σήμερα.

Από τότε το Υπουργείο Παιδείας, στην ιδιοκτησία του οποίου ανήκει το κτήριο, δεν έχει επισκευάσει το κτήριο. Η συνεχής παρελκυστική τακτική του Υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης στην εκπόνηση της μελέτης επισκευής και πλήρους αποκατάστασης του σεισμόπληκτου κτηρίου ανάγκασε το Εφορευτικό Συμβούλιο να συγκροτήσει Μελετητική Ομάδα ιδιωτών αρχιτεκτόνων, μηχανικών κ.α. για την εκπόνηση της σχετικής μελέτης, με βάση τις προδιαγραφές και τις απαιτήσεις της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Παιδείας και αφετέρου να εξασφαλίσει χρηματοδότηση της μελέτης από Ιδιωτικό Ίδρυμα. Το Υπουργείο με σχετική απόφαση του στις 28.07.2021 δέχτηκε να παραλάβει τη δωρεά της μελέτης, η οποία θα εκπονηθεί από την παραπάνω Μελετητική Ομάδα τους επόμενους μήνες.

Το Μουσείο Ληξουρίου που έχει μεταφερθεί η Βιβλιοθήκη έχει και αυτό σοβαρότατες βλάβες από τον «ΙΑΝΟ» στη στέγη του και αλλού, με αποτέλεσμα τα νερά της βροχής να μπαίνουν στο εσωτερικό του κτηρίου, προκαλώντας ζημιές και βάζοντας σε κίνδυνο όλο το βιβλιακό, αρχειακό και μουσειακό υλικό. Το Εφορευτικό Συμβούλιο απευθύνθηκε στο Δήμο Ληξουρίου και ζήτησε την άμεση ανακατασκευή της στέγης και την εκπόνηση μελέτης για αυτό, πράγμα το οποίο δεν έγινε και έτσι προσκάλεσε ξανά ιδιώτες μηχανικούς & αρχιτέκτονες για να εκπονήσουν την σχετική μελέτη και να την δωρίσουν στο Δήμο Ληξουρίου για να την εφαρμόσει. Σήμερα έχει εγκατασταθεί ο εργολάβος και αναμένεται να ξεκινήσουν τα έργα για την επισκευή της στέγης. Όμως υπάρχουν και άλλα σημαντικά κτηριακά προβλήματα που χρήζουν άμεσης αποκατάστασης.

ΜΥΚΗΝΑΙΚΟΣ ΤΑΦΟΣ ΤΖΑΝΝΑΤΩΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

Ο μυκηναϊκός τάφος Τζαννάτων Κεφαλονιάς είναι ο μεγαλύτερος γνωστός με σχήμα κυψέλης θολωτός τάφος στα Ιόνια Νησιά και είναι μοναδικός στο είδος του. Θεωρείται πως είναι ένας βασιλικός τάφος με σημαντικά ευρήματα. Παρά το γεγονός αυτό, η προστασία και ανάδειξη του μνημείου από τις αρμόδιες αρχές δεν είναι ανάλογη και τα προβλήματα μεγαλώνουν αντί να αντιμετωπίζονται. Επιπλέον, απουσιάζουν οι σύγχρονες προδιαγραφές για τη διασφάλιση της επισκεψιμότητας του αρχαιολογικού χώρου (σήμανση, δρόμος πρόσβασης, πάρκινγκ, ασφαλείς διάδρομοι για άτομα ΑΜΕΑ, σύγχρονες τουαλέτες ανδρών, γυναικών και ΑΜΕΑ, φυλάκιο, αναψυκτήριο, μεταλλικός διάδρομος επισκέψεως στο άνω διάζωμα της θόλου, Η/Μ κτλ.).

Οι μελέτες, που αφορούσαν εργασίες για την προστασία του μνημείου οριστικοποιήθηκαν το 2016 και, ακολούθως, υπογράφηκαν με την υπ. Αρ. 187695/15338/1181/371/21.06.2016 ΥΑ απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΑΔΑ : ΨΘ4Γ4653Π4-69Ξ), μετά από την ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, όπως αυτή διατυπώθηκε στη με αριθμό 18/17.05.2016 Συνεδρία του. Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη να υλοποιηθεί παραπάνω απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, ώστε να διασφαλιστεί η προστασία, στερέωση, ανάδειξη του μνημείου, καθώς και να διασφαλιστεί η επισκεψιμότητα του αρχαιολογικού χώρου με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές.

Στις 27.08.2021 επισκέφθηκε την Κεφαλονιά και τον Θολωτό Τάφο των Τζαννάτων η υπουργός Πολιτισμού κ. Λ. Μενδώνη, μαζί με τον Βουλευτή, την Περιφερειάρχη, τον Αντιπερειφερειάρχη κ.α. όπου ανέφερε ότι τα έργο που είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ 2014-2020 θα ξεκινήσει έως το καλοκαίρι του 2022. Μετά από 14 μήνες από την επίσκεψη της υπουργού δεν έχει γίνει τίποτα προς την κατεύθυνση της υλοποίησης του έργου με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να μην υλοποιηθεί στα πλαίσια της τρέχουσας Προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ, με ότι αυτό σημαίνει.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι αυτός ο σημαντικός αρχαιολογικός χώρος να παραμένει κλειστός και μη επισκέψιμος.

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΜΙΝΑΡΑΤΩΝ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ

Το κτήριο όπου στεγάζεται σήμερα το Λαογραφικό Μουσείο Καμιναράτων λειτουργούσε μέχρι το 1963-64 ως ελαιοτριβείο και μετά είχε εγκαταλειφθεί και ερημωθεί για αρκετά χρόνια. Το 1988, μετά από αίτηση του Συλλόγου των Απανταχού Καμιναράδων προς την Μητρόπολη Κεφαλονιάς και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, το κτήριο παραχωρήθηκε στον Σύλλογο, κατ’ αρχάς για 20 χρόνια και στην συνέχεια, με νέα σύμβαση, επ’ αορίστου, με σκοπό την επισκευή και την μετατροπή του σε Λαογραφικό Μουσείο.

Στις 20.7.1996, μετά από μεγάλη προσπάθεια του Συλλόγου και την ελάχιστη συνδρομή του κράτους, εγκαινιάστηκε ως Λαογραφικό Μουσείο Καμιναράτων και για σειρά ετών το επισκέφθηκαν εκατοντάδες μικροί και μεγάλοι συμπολίτες, τουρίστες, καθώς και πολλοί μαθητές σχολείων, βιώνοντας μια ζωντανή εικόνα της παραδοσιακής ζωής των προγόνων μας και της περιοχής. Στα ίδια πλαίσια πραγματοποιήθηκαν επίσης στον συγκεκριμένο χώρο δεκάδες εκδηλώσεις, όπως εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής, αγώνες σκάκι, παρουσιάσεις βιβλίων, ομιλίες, συγκεντρώσεις κ.λ.π.

Το 2014, όταν υπέστη σοβαρές ζημιές από το σεισμό, συντάχθηκε η σχετική μελέτη σεισμοπλήκτου και αφού εγκρίθηκε από το Τ.Α.Σ., υλοποιήθηκε μια σημαντική επισκευή του με έξοδα του Συλλόγου αλλά και τη συνδρομή πάρα πολλών Καμιναράδων. Αυτή η επισκευή ολοκληρώθηκε το 2016 και από τότε συνεχίζει την λειτουργία του. Μάλιστα, από το 2020 και έπειτα. το Λαογραφικό Μουσείο Καμιναράτων έχει ενταχθεί στο Δίκτυο Μουσείων Ιονίων Νήσων.

Με βάση τα παραπάνω τεκμηριώνεται η διαρκής προσπάθεια του Συλλόγου των Απανταχού Καμιναράδων, για περισσότερα από 30 χρόνια, να ζωντανέψει το συγκεκριμένο κτίριο και να το κάνει λειτουργικό στις νέες συνθήκες ως Λαογραφικό Μουσείο, αλλά και ως ένα χώρο πνευματικής – πολιτιστικής δημιουργίας και αναστοχασμού, που να κοσμεί την ευρύτερη περιοχή και να δημιουργεί και τις προϋποθέσεις μιας ευρείας επισκεψιμότητας.

Ωστόσο η αδυναμία του Συλλόγου να καλύψει όλα τα έξοδα συντήρησης, επισκευής και λειτουργίας του Μουσείου οδήγησε τελικά στην παραχώρηση του συγκεκριμένου κτηρίου από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και την Μητρόπολη Κεφαλονιάς στον Δήμο Ληξουρίου, που αποδεχόμενος αίτημα στις 8.2.2021, δεσμεύτηκε να ολοκληρωθούν όλες οι προγραμματισμένες εργασίες για την ανάδειξη του χώρου, καθώς και να παραμείνει η λειτουργία του Μουσείου στο Σύλλογο.

Σήμερα, μετά από όλη αυτήν την πορεία και έχοντας ολοκληρωθεί όλες οι σχετικές γραφειοκρατικές διαδικασίες, απαιτούνται να εκτελεστούν οι παρακάτω εργασίες, ώστε το Μουσείο να γίνει λειτουργικό και να διαδραματίσει το ρόλο του.

Α. ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ

1.Κατασκευή τοιχίου αντιστήριξης στη δυτική πλευρά

2.Πλακόστρωση του περιβάλλοντος χώρου

3.Ηλεκτροφωτισμός του περιβάλλοντος χώρου.

4.Κατασκευή ράμπας Α.Μ..Ε.Α .

5.Κατασκευή τουαλέτας σε υπάρχον κτήριο της κοινότητας που σήμερα έχει παραχωρηθεί στον ΟΤΕ και δεν χρησιμοποιείται.

Β. ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ

1.Συντήρηση του πλακόστρωτου δαπέδου με ειδικό χρώμα.

2.Τοποθετηση κλιματιστικών και θερμαντικών σωμάτων.

3.Συντήρηση εκθεμάτων.

4.Μελέτη από ειδικό μουσειολόγο των εκθεμάτων για την ανάδειξή τους.

5.Προμήθεια γυάλινων προθηκών βιβλιοθήκης, τραπεζιού κ.λ.π.

6.Καταγραφή και αξιοποίηση όλων των εκθεμάτων.

7.Χρήση νέων τεχνολογιών για τη συνολική ανάδειξη του χώρου.

Γ. ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Εξυπακούεται ότι ως Δημοτικό κτήριο και ως ένας χώρος που θα προσελκύει επισκέπτες και θα χρησιμοποιείται και για πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις απαιτείται η παρουσία προσωπικού του Δήμου τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα ή όταν θα χρειάζεται να το επισκεφτούν σχολεία ή άλλοι περιηγητές.

Με βάση τα παραπάνω Επερωτάται η κ. Περιφερειάρχης:

  • Τι έχει κάνει έως σήμερα η Περιφερειακή Αρχή για τις παραπάνω πολιτιστικές υποδομές;

  • Που βρίσκεται η εξέλιξη του έργου του Αρχαιολογικού Μουσείου Αργοστολίου και πως θα παρέμβει η Περιφέρεια για την επίσπευση των εργασιών;

  • Η μελέτη που κάνει η Μελετητική Ομάδα για το κτήριο της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης Ληξουρίου ολοκληρώνεται. Η Περιφέρεια θα εντάξει το έργο σε κάποια από τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτει;

  • Θα χρηματοδοτήσει την επισκευή και των υπόλοιπων κτηριακών προβλημάτων που έχει το Μουσείο Ληξουρίου σε συνεργασία με τον Δήμο;

  • Που βρίσκεται η υλοποίηση των έργων στο Θολωτό Τάφων Τζαννάτων, που είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ 2014-2020; Γιατί δεν έχουν ξεκινήσει οι εργασίες; Τι παρέμβαση θα κάνετε για αυτό;

  • Θα συνεργαστείτε με τον Δήμο Ληξουρίου για να ενταχθούν οι αναγκαίες εργασίες που χρειάζονται στο Λαογραφικό Μουσείο Καμιναράτων σε κάποιο από τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαχειρίζεται η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων;

17.11.2022

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Ν. Γκισγκίνης, Δ. Κεφαλληνός, Ε. Κολυβά, Α. Μπαλού, Χ. Χαραλάμπους

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

Στις 27.07.2020 ανακοινώθηκε ότι «μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων», η αποκατάσταση, του Δημοτικού Θεάτρου και του ιστορικού Δημαρχείου Σαν Τζιάκομο. Σε ποια φάση της τροχιάς βρίσκονται τα έργα;

Στις 27.07.2020 δόθηκε κοινή συνέντευξη τύπου από την Περιφερειακή Αρχή Ιονίων Νήσων( ΝΔ,ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ) και την Δημοτική Αρχή του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων. Όπως ανακοίνωσε η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων και η Δήμαρχος Κ. Κέρκυρας, εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Ανάπτυξης και εντάχθηκαν προς χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας, η μελέτη για την «Συνολική αναβάθμιση του Δημοτικού Θεάτρου Κέρκυρας και της διαμόρφωσης υπαίθριων χώρων», προϋπολογισμού 600.000 ευρώ, καθώς και η μελέτη του «Έργου αποκατάστασης κτιρίου Σαν Τζιάκομο», προϋπολογισμού 200.000 ευρώ.

Το κλίμα της συνέντευξης είχε πανηγυρικό χαρακτήρα. Δεν έλειψαν οι συνήθεις πομπώδεις εκφράσεις «για την πληγωμένη περηφάνια των Κερκυραίων και τη χαμένη περηφάνια των Επτανησίων» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κα Περιφερειάρχης.

Διαπιστώθηκαν για άλλη μια φορά τα «εγκαταλελειμμένα κτίρια ιστορικής και αρχιτεκτονικής σημασίας στην Κέρκυρα».

Αντίστοιχες δηλώσεις, διαπιστώσεις και υποσχέσεις ακούσαμε και κατά την επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού, κας Μενδώνη ,στην Κέρκυρα το 2019 και το 2020.

Βρισκόμαστε ήδη προς το τέλος του 2022. Η κατάσταση στο Δημοτικό θέατρο της Κέρκυρας αλλά και στο Δημαρχείο Σαν Τζιάκομο έρχεται να επιβεβαιώσει την αναντιστοιχία λόγων και έργων του πολιτικού προσωπικού και των «τοπικών αρχόντων» που εναλλάσσονται στην εξουσία. Με τα κονδύλια για τον πολιτισμό να είναι αμελητέα έως ανεπαρκή.

Οι πρόχειρες παρεμβάσεις όχι μόνο δε λύνουν τα προβλήματα αλλά υπάρχει πιθανότητα να επιφέρουν βλάβες και να αλλοιώσουν την ιστορική αξία ενός κτιρίου. Όπως είναι το Δημαρχείο Σαν Τζιάκομο.

Κτίριο με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και ιστορική αξία είναι κατασκευασμένο με παραδοσιακά υλικά και τεχνικές. Η σημερινή του χρήση -στέγαση υπηρεσιών του Δήμου- καθώς και η έλλειψη τακτικής συντήρησης αφενός δημιουργούν άσχημες εργασιακές συνθήκες αφετέρου προκύπτουν ανάγκες παρεμβάσεων στο κτίριο με πρόχειρες λύσεις και με σύγχρονα υλικά διαφορετικών μηχανικών ιδιοτήτων που επιβαρύνουν την κατασκευή και αλλοιώνουν την ιστορική αξία.

Στην εισήγηση του θέματος «Η διάσωση της ιστορίας και του πολιτισμού μέσα από τα κτίρια – μνημεία της Κέρκυρας που καταρρέουν» , την οποία είχαμε φέρει προς συζήτηση τον Δεκέμβριο του 2021 ,στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αναφέραμε:

«Τα κτίρια και μνημεία που παρατηρούμε γύρω μας δεν στέκονται βουβά. Κουβαλάνε επάνω τους αρχιτεκτονικές γραμμές μιας άλλης εποχής, ιστορικές μνήμες, στοιχεία της παραγωγικής ανάπτυξης της εποχής, την κουλτούρα, τον πολιτισμό και την ιστορία ενός τόπου και του λαού του.

Η κατάστασή τους, στο διάβα του χρόνου, κραυγάζει την διαχρονική εγκατάλειψη, την έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης και προτεραιοποίησης, την απουσία ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού διάσωσης της ύπαρξης τους αλλά και των αρχιτεκτονικών χαρακτηριστικών τους.

Στην διαδικασία αυτή εμπλέκονται κυβερνητικές, Εκκλησιαστικές και Τοπικές Αρχές από τις οι οποίες, κτίρια και μνημεία, εισπράττουν τον θαυμασμό τους αλλά όχι τον σεβασμό τους. Συνυπεύθυνοι και υποστηρικτές της αντίληψης ο κτιριακός πλούτος να αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα τουριστικής αξιοποίησης και όχι ως μνημείο πολιτισμού και ιστορίας.

Έτσι λοιπόν, κτίρια και μνημεία περιμένουν πότε και αν θα περισσέψουν κονδύλια, ποιο από όλα θα επιλεχθεί για «αξιοποίηση», άλλοτε κρυμμένα σε σκαλωσιές, άλλοτε σε λινάτσες προστασίας, άλλοτε πίσω από ταμπέλες χρηματοδοτήσεων μπλεγμένα σε ατέλειωτες εργολαβίες, άλλοτε ζητιανεύοντας για έναν χορηγό, πάντα όμως ως ντεκόρ σε προεκλογικές φιέστες!»

Ο στόχος μας ήταν η συζήτηση, για έναν μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό ενεργειών και παρεμβάσεων, προτεραιοτήτων, εξασφάλιση κονδυλίων από χρηματοδοτικά εργαλεία και την κυβέρνηση.

Επερωτάται η κ Περιφερειάρχης:

  1. Σε ποια φάση είναι η εκπόνηση των μελετών; Εκπονούνται από την υπηρεσία η έχουν ανατεθεί σε εξωτερικό Μελετητικό Γραφείο και με ποια διαδικασία;

  2. Πότε προβλέπεται να έχουν ολοκληρωθεί ;

  3. Πότε θα γίνει η δημοπράτηση των έργων και με ποια διαδικασία;

  4. Έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση των έργων που θα προκύψουν από τις μελέτες;

17.11.2022

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Ν. Γκισγκίνης , Δ. Κεφαλληνός , Ε. Κολυβά , Α.Μπαλού , Χ. Χαραλάμπους

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.