Κοινωνία

1η Νοεμβρίου-Παγκόσμια Ημέρα Βιγκανισμού

290views

1η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ- ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΒΙΓΚΑΝΙΣΜΟΥ

« Δεν θα αφήσω το σώμα μου να είναι τάφος για άλλα ζώα, ένα πανδοχείο των νεκρών, ένα δοχείο διαφθοράς»

Λεονάρντο Ντα Βίντσι.

Ο Βιγκανισμός, όπως .όλοι οι –ισμοί, είναι μια φιλοσοφική άποψη, μια στάση ζωής ακόμη κι ένα κίνημα, τα μέλη του οποίου απέχουν από την κατανάλωση ζωικών τροφίμων και αποφεύγουν να χρησιμοποιούν προϊόντα που κατασκευάζονται από μέρη του σώματος του ζώου όπως δέρμα, εντόσθια, γούνα, δόντια κλπ. Κάθε λεπτό που περνάει 1680 ζώα φονεύονται , 50 δισεκατομμύρια σε όλο τον κόσμο το χρόνο. Στις ΗΠΑ μόνο, 27.ΟΟΟ.ΟΟΟ ζώα σφαγιάζονται για να βρεθούν στο τραπέζι του ανθρώπου, ενώ εκατοντάδες τόνοι καταλήγουν στα σκουπίδια ή στις χωματερές. Στην Ελλάδα 4.000.000 κοτόπουλα, έχοντας περάσει μια σύντομη και άθλια ζωή, φονεύονται χωρίς να γνωρίσουν ποτέ το φως του ήλιου. Σε ένα χρόνο σφαγιάζονται 4.000.000 άλλα ζώα από τα οποία 180.000 μεγάλα θηλαστικά, 2.300.000 αμνοερίφια και 1.330.000 χοίροι.

Αυτή τη στάση ζωής των φυτοφάγων , και των βίγκανς εδράζεται στη συμπόνια, στην ηθική αλλά και στνη επίγνωση των βλαβερών συνεπειών της διατροφής με ζωικά προϊόντα στην υγεία, στη κλιματική αλλαγή, στο περιβάλλον. Είναι γνωστό ότι 66% της καλλιεργήσιμης γης προορίζεται για τη παραγωγή τροφών για κατανάλωση στις κτηνοτροφικές μονάδες. Το 82% των υποσιτισμένων παιδιών κατοικεί σ περιοχές όπου η γη χρησιμοποιείται για τη παραγωγή ζωοτροφών. Έχει εκτιμηθεί ότι ένα ο πληθυσμός της γης μείωνε βαθμιαία την κατανάλωση κρέατος και άρχιζε να ακολουθεί τη φυτοφαγική διατροφή, οι καλλιέργειες σιτηρών θα μπορούσαν να θρέψουν 10 δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Την τελευταία δεκαετία είμαστε μάρτυρες της συμβολής της κτηνοτροφίας και στη κλιματική αλλαγή στο περιβάλλον. Σε αυτό το φαινόμενο συμβάλλει καταλυτικά και η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού. Είναι γεγονός ότι στη γη οι άνθρωποι, που αποτελούν το 0,01% της βιομάζας, καταδυναστεύουν το 99,99 των ζώων.

Σε αυτό το δυσοίωνο μέλλον αντιδρούν οι θιασώτες του βιγκανισμού. Η μεταστροφή στη φυτοφαγική διατροφή παρουσιάζει ραγδαία αύξηση τις τελευταίες δεκαετίες. Αυτή οφείλεται κυρίως στις μελέτες και στα πορίσματα των επιστημών σύμφωνα με τις οποίες τα ζώα είναι νοήμονα και συναισθανόμενα πλάσματα και διαθέτουν τη δική τους μορφή ευφυΐας. Παράλληλα η πολιτιστική πρόοδος αναγνωρίζει στα ζώα δικαιώματα και επιβάλλει στον άνθρωπο να υιοθετεί στάσεις και συμπεριφορές σύμφωνα με τα τις οποίες τα ζώα απολαμβάνουν την ίδια μεταχείριση με τον άνθρωπο. Στη Μεγάλη Βρετανία για παράδειγμα, οι πωλήσεις των φυτοφαγικών προϊόντων έχουν αυξηθεί κατά 1500% από το 2015 μέχρι το 2016 και στην ίδια χώρα ο αριθμός των βίγκανς έχει αυξηθεί κατά 350% τα τελευταία 10 χρόνια. Σε όλο και περισσότερα σχολεία υπάρχουν και βίγκαν προϊόντα για τους μαθητές. Περίπου 700 εκατομμύρια άνθρωποι σήμερα δηλώνουν ότι είναι χορτοφάγοι και ο αριθμός αυξάνεται καθημερινά.

Αναρίθμητες επιστημονικές μελέτες πλέον αποδεικνύουν ότι η βίγκαν διατροφή είναι μια βιώσιμη δίαιτα, εφικτή και εύκολα εφαρμόσιμη από την γέννηση του ανθρώπου και πιο υγιεινή από τη δίαιτα που περιέχει ζωικά προϊόντα. Οι ενώσεις διατροφολόγων σε ΗΠΑ και Βρετανίας έχουν δηλώσει ξεκάθαρα ότι η βίγκαν διατροφή είναι κατάλληλη για όλα τα στάδια της ζωής ακόμη και της βρεφικής ηλικίας. Σήμερα τα φυτοφαγικά προϊόντα βρίσκονται εύκολα στις αλυσίδες καταστημάτων, ακόμη και στα μικρά καταστήματα της γειτονιάς . Φυτοφαγικές επιλογές διατίθενται πλέον στα περισσότερα καταστήματα εστίασης και ταχυφαγεία, σε κυλικεία σχολείων κλπ. Μεγάλος αριθμός σεφ διδάσκονται και διδάσκουν τη φυτοφαγική διατροφή , ενώ εκατοντάδες βιβλία με συνταγές βρίσκονται στα ράφια των βιβλιοπωλείων. Επίσης, ειδικά εκπαιδευμένοι μαιευτήρες αναλαμβάνουν τη φροντίδα και τη γέννα βίγκαν εγκύων .

 

Ο βιγκανισμνός είναι η λογική εξέλιξη του ανθρώπου όταν συνειδητοποίησε πως μεγάλωσε μέσα στο ψέμα και στη βία. Ποτέ δεν θα κατορθώσουμε να εδραιώσουμε την Ειρήνη στη καρδιά μας και στη κοινωνία όταν στο πιάτο μας βρίσκεται ένα νεκρό πλάσμα, το οποίο σφαγιάσαμε με το πιο κτηνώδη τρόπο.

Ιωάννης Κοσμάτος

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.