Οικονομία

Χατζηδάκης: Δεν εξετάζουμε αύξηση φορολογίας για ελεύθερους επαγγελματίες

128views

«Προσπαθούμε πάντα να δίνουμε αυτά που αντέχει ο προϋπολογισμός και η οικονομία» η απάντησή του για το να εξετάζεται νέα έκτακτη οικονομική βοήθεια

Κατηγορηματικός ότι δεν εξετάζεται αύξηση φορολογικών συντελεστών για τους ελεύθερους επαγγελματίες εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, σε δηλώσεις του το πρωί της Κυριακής.

«Εμείς πρέπει να κοιτάμε ολόκληρη την κοινωνία και να εφαρμόζουμε μία δίκαια φορολογική και κοινωνική πολιτική. Ένα μεγάλο ποσοστό ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνουν ετήσιο εισόδημα χαμηλότερο από αυτό που δηλώνουν οι υπάλληλοί τους. δεν θα αντιμετωπίσουμε το θέμα με αύξηση φορολογικών συντελεστών, αλλά μελετάμε τι γίνεται, και θα φέρουμε ένα σύστημα πoυ θα αντιμετωπίζει το θέμα, χωρις την αύξηση των φορολογικών συντελεστών» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης στο MEGA.

Όσον αφορά το αν υπάρχει η δυνατότητα για κάποια περαιτέρω οικονομική βοήθεια υπό τη μορφή κάποιου έκτακτου επιδόματος ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι «προσπαθούμε πάντα να δίνουμε αυτά που αντέχει ο προϋπολογισμός και η οικονομία. Μετά τις εκλογές προχωρήσαμε στην εφαρμογή του 50% του προεκλογικού μας προγράμματος. Δεν έχει ληφθεί απόφαση για έκτακτο επίδομα, market pass. Είναι σενάρια και αυτό που ισχύει είναι η δέσμευση του πρωθυπουργού. Θα ήταν νωρίς να μιλήσουμε τώρα για όλα αυτά. Το γεγονός ότι έχει πάει καλύτερα από το αναμενόμενο η οικονομία και ο προϋπολογισμός είναι θετικό όχι μόνο για μας αλλά και για τους συμπολίτες μας. Ο προϋπολογισμός υπεραποδίδει μέσα σε ένα όριο. Η πρόβλεψή μας είναι ότι πάμε για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1,1%. Κοιτάμε να συνδυάζουμε την οικονομική σοβαρότητα με την κοινωνική ευαισθησία. Προϋπόθεση των κοινωνικών παροχών είναι να έχεις λεφτά να δίνεις».

Ερωτηθείς, δε, για το αν θα υπάρξει στήριξη της κοινωνίας στον τομέα της ενέργειας στην περίπτωση που «εκτροχιαστεί» η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως, «η κατάσταση είναι ευμετάβλητη. Παρακολουθούμε κάθε μέρα τις εξελίξεις, επιχειρούμε να έχουμε πάντα «λεφτά στην άκρη», βλέπουμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση. Έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά δεν μπορούμε να τινάξουμε την μπάνκα στον αέρα για να κάνουμε τους κάλους. Εάν τύχει μία φυσική καταστροφή ή ξεφύγει η κατάσταση στη Μέση ανατολή, δεν πρέπει να είμαστε προσεκτικοί;».

«Δεν μπορούμε να είμαστε απομονωμένοι από τις παγκόσμιες εξελίξεις, ούτε η Ελλάδα μπορεί να μπει σε μια προστατευτική γυάλα. Επηρεαζόμαστε από διεθνείς κρίσεις και γι΄ αυτόν τον λόγο πολύ μεγαλύτερες δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ επιχειρούν τώρα στην Μέση Ανατολή για να ελεγχθεί η κατάσταση στον μεγαλύτερο βαθμό και να αποφευχθούν συνέπειες στο οικονομικό επίπεδο» συμπληρωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στην επενδυτική βαθμίδα που έδωσε στη χώρα μας ο οίκος Standard & Poor’s: «Εμείς ελεγχόμαστε γι΄αυτό που κάνουμε στο εσωτερικό της χώρας. Και στο εσωτερικό της χώρας, οι ίδιες οι πιστοληπτικές αναβαθμίσεις, το γεγονός ότι πήραμε την επενδυτική βαθμίδα, αποδεικνύουν ότι είμαστε σε σωστό δρόμο. Δεν είναι μόνο ότι αναβαθμιστήκαμε πιστοληπτικά, αλλά είναι και τι γράφουν οι εκθέσεις των διεθνών οργανισμών. Είναι πολύ θετικά για την κυβέρνηση και την οικονομία, αλλά και για την κοινωνία. Εμείς δεν είπαμε ότι αυτό ήταν προσπάθεια δύο ανθρώπων, ή της κυβέρνησης, είναι προσπάθεια συνολικά του ελληνικού λαού. Αν δεν είχαμε την πιστοληπτική αναβάθμιση, και οι εκθέσεις ήταν αρνητικές, δεν θα ερχόταν κανείς να επενδύσει, δεν θα άνοιγαν δουλειές. Έχουν δημιουργηθεί επιπλέον 300.000 δουλειές απ΄ το 2019 και μετά. Όλα αυτά δεν είναι ασύνδετα μεταξύ τους. Όταν πας καλά στις εκθέσεις, αυτό αντανακλάται στη ζωή μας. Δεν γίνεται αυτό όμως από τη μία στιγμή στην άλλη. Εμείς θέλουμε να ανέβουμε ακόμη περισσότερο».

Για το νομοσχέδιο που αλλάζει τα δεδομένα για τους servicers ο Κωστής Χατζηδάκης είπε, τέλος, ότι «με δεδομένο ότι στις τράπεζες τα κόκκινα δάνεια είχαν φτάσει στο 45%, αφορά πάρα πολλούς συμπολίτες μας. τα κόκκινα δάνεια έχουν περιοριστεί αλλά πήγαν στα funds. Άρα ερχόμαστε εκεί και λέμε ότι πρέπει να υπάρχουν κανόνες. Την περασμένη 4ετία έφυγε από τις τράπεζες το «βάρος» προκειμένου να αναπνεύσει το τραπεζικό σύστημα.

Τίθεται πλέον κανόνες πληροφόρησης, διαφάνειας, ενημέρωσης και υπάρχουν και αντίστοιχες κυρώσεις στα funds. Κάνουμε ρύθμισες για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, που είναι υποχρεωτικές και δεσμευτικές για τους servicers, εκτός και αν πάνε στα δικαστήρια και τις αμφισβητήσουν, και ταυτόχρονα να είναι πιο θετικές για τους ανθρώπους που έχουν δάνεια»

ΠΗΓΗ https://www.cretalive.gr/

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.