Πολιτική

ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων: Νέα εποχή για την διαχείριση απορριμμάτων – Η Κεφαλονιά ανοίγει τον δρόμο

196views

ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων: Νέα εποχή για την διαχείριση απορριμμάτων

Η Κεφαλονιά ανοίγει τον δρόμο

 

Υπογράφηκε η Σύμβαση για την κατασκευή

του εργοστασίου ολοκληρωμένης διαχείρισης με τις σύγχρονες απαιτήσεις

πολύ χαμηλού ποσοστού υγειονομικής ταφής υπολείμματος

 

 

 • Ακολουθεί η δημοπράτηση εκσυγχρονισμένου πλέον εργοστασίου και στην Κέρκυρα, ενώ αναβαθμίζονται και οι μονάδες προς κατασκευή σε Ζάκυνθο και Λευκάδα

 

 • Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου: Ο ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων θα δώσει οριστικές λύσεις παντού. Ξεκίνησε η πορεία.

 

 • Μανώλης Γραφάκος: Η Κυβέρνηση δικαιώθηκε απόλυτα με την επιλογή της να αναθέσει την κρίσιμη υπόθεση της διαχείρισης στους νέους ΦοΔΣΑ

 

 • Θεόφιλος Μιχαλάτος: Το έργο θα συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί για το έτος 2030 για ελαχιστοποίηση της ταφής σε συνδυασμό με το Σχέδιο του Δήμου για Ανακύκλωση και Διαλογή στην πηγή.

 

Ένα δυνατό μήνυμα προόδου και προοπτικής για αειφόρο ανάπτυξη στέλνει ο ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων από την Κεφαλονιά με την κατασκευή του έργου της “Περιβαλλοντικής Αναβάθμισης και Επέκτασης ΧΥΤΥ – Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείριση Απορριμμάτων”.

 

Η υπογραφή της σύμβασης από την Πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Ιονίων Νήσων, Περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου και την Ανάδοχο Ένωση Εταιριών ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε. – P & C DEVELOPMENT S.A. με την παρουσία του Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος κ. Μανώλη Γραφάκου, του Ευρωπαίου Ειδικού Εμπειρογνώμονα στην διαχείριση απορριμμάτων (JASPERS) Χρήστου Πεολίδη, Δημάρχων και παραγόντων του εν λόγω έργου, αποτέλεσε ημέρα – σταθμό για την Κεφαλονιά και πρόδρομο για τα άλλα νησιά του Ιονίου. Στο νησί αρχίζει η νέα πορεία για την ολοκληρωμένη επεξεργασία απορριμμάτων, την ανακύκλωση τις πλέον σύγχρονες τεχνικές υποδομές και οριστική λύση στην διαχείριση των στερεών αποβλήτων.

 

Μετά από δυσκολίες καταφέραμε ένα έχουμε Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και Δήμοι ένα κοινό όραμα. Τα νησιά μας γίνονται ανθεκτικότερα στην προστασία του περιβάλλοντος και ανακτούν την χαμένη αξιοπιστία τους από τις πληγές της κακοδιαχείρισης των απορριμμάτων των προηγούμενων χρόνων. Η Κεφαλονιά βάζει την σφραγίδα της σε μια νέα πρωτοπορία, όπως περιλαμβάνεται στο νέο έργο του οποίου η σύμβαση υλοποίησης υπογράφεται σήμερα, με οριστικές λύσεις. Παράλληλα στο χώρο διαχείρισης έχουμε την έγκριση του προγράμματος υλοποίησης ενός σύγχρονου ΚΔΑΥ. Αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα της ανακύκλωσης. Δημιουργήσαμε ένα πρότυπο Παρατηρητήριο Ανακύκλωσης στα Ιόνια Νησιά για τον συντονισμό με τους Δήμους ώστε να προχωρήσει δυναμικά αυτή η διαδικασία. Στόχος μας είναι το μεγάλο βήμα εφαρμογής της ευρωπαϊκής πολιτικής για ελάχιστο υπόλειμμα ταφής, να κάνουμε οικονομίες κλίμακας, εξορθολογισμό διαχείρισης και λειτουργίας ώστε προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, δηλώνει η Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Ιονίων Νήσων, Περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου.

 

“Δεν μπορεί η Ελλάδα να θάβει πλέον στα σκουπίδια της όπως και πουθενά στον πολιτισμένο κόσμο. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η εθνική προσπάθεια για συστήματα διαχείρισης νέας εποχής, όπως αυτό της Κεφαλονιάς το οποίο έχει εξασφαλίσει την χρηματοδότηση και για μετά το 2023. Σηκώσαμε τα μανίκια διότι ο καθένας που συμμετέχει στο δημόσιο χώρο κρίνεται από τα έργα και όχι τις καλές προθέσεις. Κρίνεται από το τι παρέλαβε και τι παραδίδει, από την πρόοδό του. Το έργο της Κεφαλονιάς συμπληρώθηκε και αναβαθμίστηκε διότι είχε σχεδιαστεί όπως και πολλά ακόμη με παλιά πρότυπα και επομένως με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση θα επικαιροποιηθεί ακόμα περισσότερο για να μηδενιστεί σχεδόν το προς ταφή υπόλειμμα.

Η Κυβέρνηση δικαιώθηκε απόλυτα από την επιλογή της να αναθέσει στην κα Κράτσα και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και τον κ. Χατζημάρκο στην Περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου να αναλάβουν μαζί με τους Δήμους το βάρος του σχεδιασμού και υλοποίησης έργων που συν τοις άλλης αλλάζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και προστατεύουν το περιβάλλον όπως απαοτείται σήμερα” ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος Μανώλης Γραφάκος.

 

Ο Δήμαρχος Αργοστολίου και Γραμματέας του ΔΣ του ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων  Θεόφιλος Μιχαλάτος τόνισε πως “το προτεινόμενο έργο θα συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί για το έτος 2030 ωστόσο από μόνο του δεν είναι αρκετό και θα πρέπει να συνδυαστεί με τις προτεινόμενες δράσεις ενίσχυσης της διαλογής στην πηγή και της ανακύκλωσης, όπως παρουσιάζονται λεπτομερώς στο Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων του Δήμου μας”.

 

Ο Ευρωπαίος Ειδικός Εμπειρογνώμονας στην διαχείριση απορριμμάτων (JASPERS) Χρήστος Πεολίδης πρόθεσε πως “σκοπός μας είναι έργα πολύ σημαντικά να προωθούνται εύκολα για χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους. Είναι ένα έργο που σηματοδοτεί μια διαφορετική εποχή για την Κεφαλονιά ελαχιστοποιώντας την ταφή και αξιοποιώντας την ανακύκλωση υλικών. Τέτοια έργα χρηματοδοτούνται διότι πληρούν τους στόχους των ευρωπαϊκών κανονισμών και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών. Στηρίζουμε και στα άλλα νησιά αυτή την πρόοδο”.

 

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε από την Όλγα Μπούρκα εκπρόσωπο της εταιρείας ΕΠΤΑ, η παρουσίαση των κατευθύνσεων του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) ενώ ο μελετητής Γιάννης Φρατζης παρουσίασε τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου.

 

Την εκδήλωση, επίσης, χαιρέτησαν ο Βουλευτής Κεφαλονιάς & Ιθάκης Παναγής  Καπάτος και ο Πρόεδρος της ΠΕΔ-ΙΝ Αλέξανδρος Παρίσης, εξαίροντας το νέο έργο της Κεφαλονιάς.

 

Παρόντες ήταν η Αντιπεριφερειάρχης και μέλος του ΔΣ του ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων Κατερίνα Μοθωναίου, οι Αντιπεριφερειάρχες Κεφαλονιάς & Ιθάκης Σταύρος Τραυλός, Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου Σωτήρης Κουρής, ο Αντιδήμαρχος Αργοστολίου Γιωργος Τσιλιμιδός, ο Αντιδήμαρχος Ληξουρίου Μάκης Γαλανός, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σάμης Αριστέα Αμίτση, οι δημοτικοί σύμβουλοι Αργοστολίου Γιάννης Λυκούδης και Διονύσης Πολλάτος, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κεφαλονιάς, Κωνσταντίνος Ψαρρός, ο Πρόεδρος της εταιρίας ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε Διονύσης Γεωργόπουλος, ο Αντιπρόεδρος Γιάννης Αλεξόπουλος και εκπρόσωποι της Ανώνυμης Εταιρείας Διαχείρισης Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας (ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ) αλλά και στελέχη του ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων.

 

Τι περιλαμβάνουν οι εργασίες στο νέο ΧΥΤΥ στην Παλλοστή:

 

 1. Την δημιουργία ενός νέου  ενδιάμεσου κυττάρου, μεταξύ των Α’ & Β’ Κυττάρων, το οποίο θα αυξήσει τον χρόνο ζωής του Χώρου Υγειονομικής Ταφής για πάνω από 17 έτη.

 

 1. Την ανάπτυξη νέων υποδομών για την διαχείριση των στραγγισμάτων. Πιο συγκεκριμένα, την κατασκευή νέου δικτύου συλλογής των παραγόμενων στραγγισμάτων, τόσο από το νέο Κύτταρο που θα δημιουργηθεί όσο και από την επιφάνεια του Α΄ κυττάρου το οποίο θα στεγανοποιηθεί και αποκατασταθεί.

 

 1. Την βελτίωση των υφιστάμενων και την κατασκευή νέων υποδομών στην Εγκατάσταση.

 

 1. Έργα περιβαλλοντικής παρακολούθησης και Ελέγχου με  σύστημα τηλεπαρακολούθησης των διαδικασιών λειτουργίας της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων.

 

 1. Αναβάθμιση της Μονάδας Επεξεργασίας Στραγγισμάτων με προσθήκη προκατασκευασμένων μονάδων υπερδιήθησης και αντίστροφης όσμωσης και την μετατροπή της υφιστάμενης μονάδας SBR.

 

 1. Την αναβάθμιση της υφιστάμενης μονάδας προεπεξεργασίας και κομποστοποίησης σε δύο άξονες: προσθήκη αναγκαίων υποδομών (υποδοχή, στέγαστρο) και εξοπλισμού επεξεργασίας (μαγνήτης, χειροδιαλογή). Προσθήκη νέας γραμμής κομποστοποίησης προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων, όπως ορίζει ο εγκεκριμένος Περιφερειακός Σχεδιασμός έτσι ώστε να είναι δυνατή η επεξεργασία οργανικών αποβλήτων τα οποία θα συλλέγονται ως ξεχωριστό ρεύμα με Διαλογή στην Πηγή.

 

 1. Το έργο θα πραγματοποιηθεί εντός του οικοπέδου του υφιστάμενου Χώρου Υγειονομικής Ταφής της Κεφαλονιάς. Επιπλέον η σύμβαση περιλαμβάνει και την λειτουργία του έργου για 6 έτη.

 

 1. Επιπλέον η Αναθέτουσα Αρχή ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων διατηρεί το δικαίωμα μονομερούς τροποποίησης της σύμβασης (δικαίωμα προαίρεσης) κατά το μέρος που αφορά: Σε εργασίες επέκτασης  των εγκαταστάσεων ή/και πρόσθετο εξοπλισμό, με σκοπό την παραγωγή δευτερογενούς καυσίμου ανάλογα με τις εφαρμοζόμενες τεχνολογίες,  προκειμένου  με την μείωση του υπολείμματος για ταφή (περίπου στο 10%), την ανακύκλωση και ανάκτηση, η εγκατάσταση να συνεισφέρει στην σταδιακή επίτευξη των στόχων του Εθνικού Σχεδιασμού για το έτος 2030. Η χρηματοδότηση της Προαίρεσης του Έργου της Κεφαλονιάς θα προέλθει από Ευρωπαϊκούς και Εθνικούς Πόρους.

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.