Ελλάδα-Διεθνή

Το πρώτο εμβόλιο για μέλισσες είναι γεγονός: Επαναστατική εφεύρεση κατά της σηψηγονίας

176views

Το πρώτο εμβόλιο στον κόσμο για μέλισσες ενέκρινε για χρήση η αμερικανική κυβέρνηση, δημιουργώντας ελπίδες για ένα νέο «όπλο» κατά των ασθενειών που καταστρέφουν τις αποικίες των συγκεκριμένων -πολλαπλά ωφέλιμων για την ανθρώπινη υγεία και το οικοσύστημα- εντόμων.

Το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ εξασφάλισε άδεια χρήσης υπό όρους για το εμβόλιο που παρασκεύασε η Dalan Animal Health, μια αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας, προκειμένου να προστατευθούν οι μέλισσες από την Αμερικάνικη Σηψηγονία (American Foulbrood, μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια που προσβάλει τον γόνο των μελισσών).

Το εμβόλιο αρχικά θα είναι διαθέσιμο για την εμπορική μελισσοκομία, έχει στόχο να περιορίσει την σοβαρή αυτή ασθένεια που οφείλεται στο βακτήριο Paenibacillus larvae και αποδυναμώνει ή καταστρέφει τα μελίσσια. Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει φάρμακο για τη συγκεκριμένη ασθένεια που, τουλάχιστον στις Ηνωμένες Πολιτείες, πλήττει το ένα τέταρτο των μελισσιών, αναγκάζοντας τους μελισσουργούς να καταστρέφουν καίγοντας τις πληγείσες αποικίες και να χορηγούν αντιβιοτικά για την αποτροπή της εξάπλωσης.

Το εμβόλιο λειτουργεί με την ενσωμάτωση βακτηρίων στο βασιλικό πολτό που χορηγείται από τις εργάτριες μέλισσες στη βασίλισσα. Αυτό στη συνέχεια, εγχύεται με φυσικό τρόπο στις ωοθήκες.

Με τον τρόπο αυτό, οι προνύμφες των μελισσών αναπτύσσουν, καθώς εκκολάπτονται, ανοσία στην ασθένεια ενώ μελέτες της παρασκευάστριας εταιρείας καταδεικνύουν πως η όλη διαδικασία μειώνει τα ποσοστά θανάτου.

Το νέο εμβόλιο θα μπορούσε να σηματοδοτήσει ένα «συναρπαστικό βήμα προς τα εμπρός για τους μελισσοκόμους», δήλωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Μελισσοκόμων της Πολιτείας της Καλιφόρνια, Trevor Tauzer.

«Εάν μπορούμε να αποτρέψουμε μια μόλυνση στις κυψέλες μας, μπορούμε να αποφύγουμε δαπανηρές θεραπείες και να επικεντρώσουμε την ενέργειά μας σε άλλα σημαντικά στοιχεία για τη διατήρηση της υγείας των μελισσών μας», είπε.

Με πληροφορίες από BBC

ΠΗΓΗ https://hellasjournal.com/

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.