Πολιτισμός

Την Παρασκευή 14 Ιουλίου στο Πνευματικό Κέντρο Κουρκουμελάτων εκδήλωση με θέμα “Η αρχαιολογία της Λειβαθούς: Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον”

185views

 

ΚΟΥΡΚΟΥΜΕΛΑΤΑ Πνευματικό Κέντρο ιδρύματος Γεωργίου & Μάρης Βεργωτή 
14  ΙΟΥΛΙΟΥ ώρα: 20.30
 
“Η αρχαιολογία της Λειβαθούς: Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον”
Η Λειβαθώς αποτελεί τον γεωγραφικό χώρο του νησιού που λειτούργησε κεντροβαρικα στη μακρά διάρκεια του Ιστορικού Χρόνου, τόσο κατά την προϊστορική περίοδο (ΥΕ ή μυκηναϊκοι χρόνοι) όσο και κατά τους Ύστερους Βυζαντινούς και τους Μεταβυζαντινούς χρόνους. Ευρεία διασπορά ΥΕ νεκροταφείων, Προϊστορικών εντατικού χαρακτήρα “βιομηχανικών” δραστηριοτήτων, η ανέγερση του διάσημου Κάστρου της, πρωτεύουσας του νησιού, και πληθώρας εκκλησιών εξαιρετικής αρχιτεκτονικής, κελυφών θησαυρών μοναδικής τέχνης, αποτελούν τους αδιάψευστους μάρτυρες της πρωτοκαθεδρίας της κατά τις περιόδους αυτές. Η επαναξιολόγηση των δεδομένων της έρευνας, οι σχέσεις με την κεντρική Μεσόγειο, τον χώρο της Αδριατικής, η μορφή των μνημείων, αποκαλύπτουν μια νέα φαινομενολογία του χώρου, τη γηγενή αυθεντικότητα της ταφικής αρχιτεκτονικής και την επιλεκτική υιοθέτηση πολιτισμικών στοιχείων από τον δυτικό μεσογειακό χώρο αλλά και τον ηπειρωτικό ελλαδικό κορμό.

Συνδιοργάνωση: Ίδρυμα Γεωργίου & Μάρης Βεργωτή, Εφορεία Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας & Ιθάκης, Ιερά Μητρόπολη Κεφαλληνίας και Δήμος Αργοστολίου.

Διαδημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμων Κεφαλονιάς

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.