Κοινωνία

Σε Λειτουργία το Κέντρο Κοινότητα Δήμου Σάμης

187views

Σε Λειτουργία το Κέντρο Κοινότητα Δήμου Σάμης

 

Ο Δήμος Σάμης σας ενημερώνει ότι από σήμερα Δευτέρα 28 Μαρτίου, ξεκίνησε η παραλαβή αιτημάτων  πολιτών από το νεοσύστατο Κέντρο Κοινότητας του Δήμου.

Τα κέντρα κοινότητας δημιουργήθηκαν στα πλαίσια ενός ενιαίου Εθνικού Μηχανισμού (ΕΜ), που συντονίζει τις πολιτικές κοινωνικής ένταξης, παρακολουθεί και αξιολογεί την εφαρμογή τους, προσδιορίζει τις προτεραιότητες, με βάση τις εκάστοτε ανάγκες, ώστε να ενισχύει την αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα του συστήματος κοινωνικής προστασίας.

Τα  Κέντρα Κοινότητας λειτουργούν ως συμπληρωματικές – ενισχυτικές δομές της Κοινωνικής Υπηρεσίας του εκάστοτε Δήμου. Σχεδιάστηκαν από το Υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ2014- 2020.

Το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Σάμης δημιουργήθηκε για να φέρει πιο κοντά στον πολίτη τις Κοινωνικές Υπηρεσίες τόσο του Δήμου όσο και της ευρύτερης περιοχής,  μέσα από μία πιο εξατομικευμένη προσέγγιση και παρέχοντας ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών που αποσκοπούν στην καταπολέμηση της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού και στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου.

Συγκεκριμένα οι υπηρεσίες που παρέχονται από τα στελέχη του Κέντρου αφορούν :

 1. Την υποδοχή , ενημέρωση και υποστήριξη των πολιτών σχετικά με τα προγράμματα πρόνοιας και κοινωνικής ένταξης, (π.χ. Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης , προνοϊακά επιδόματα κτλ.), σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.
 2. Την υποστήριξη των πολιτών κατά τη διαδικασία ένταξης στα παραπάνω προγράμματα ξεκινώντας από την υποβολή αιτήσεων και ακολουθώντας τα βήματα μέχρι την ορθή συμπλήρωση αυτών
 3. Την συνεργασία με Υπηρεσίες και Δομές μέσω της παραπομπής αιτημάτων και της ένταξης ανέργων στην τοπική αγορά εργασίας.

Ωφελούμενοι του κέντρου Κοινότητας είναι πολίτες που κατοικούν στον οικείο Δήμο και κατά προτεραιότητα, ωφελούμενοι του επιδόματος  «Ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος» καθώς και άτομα και οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, άνεργοι/ες,  παιδιά και άτομα που βιώνουν καταστάσεις αποκλεισμού, μετανάστες, δικαιούχοι διεθνούς προστασίας, αιτούντες άσυλο, ΑμεΑ, Ρομά και γενικότερα  ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Το Κέντρο μέσω παραπομπών θα συνδέει τα ωφελούμενα άτομα με επιμέρους φορείς και Υπηρεσίες (Υπηρεσίες ΟΤΑ, Δημόσιες Υπηρεσίες, εθελοντικές οργανώσεις, οργανισμούς κοινωνικού χαρακτήρα κτλ.) για την εξυπηρέτηση των αναγκών τους, συμβάλλοντας έτσι στην αξιοποίηση των εν λόγω φορέων και υπηρεσιών.

 

Συνοπτικά οι παροχές σχετίζονται με :

 • Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (αλληλεγγύης)
 • Επίδομα Στέγασης
 • Επίδομα Γέννησης

 

 • Προνοιακά Επιδόματα

(Βαριάς Αναπηρίας, Κίνησης, Παραπληγίας, Τετραπληγίας, Κώφωσης, Τυφλότητας, Αιμολυτικό, Διατροφικό)

 • Επίδομα Ανασφάλιστου Υπερήλικα
 • Επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής Ανασφάλιστου Υπερήλικα
 • Έξοδα κηδείας Ανασφάλιστου Υπερήλικα
 • Ότι σχετίζεται με συμβουλευτική στήριξη, ενδυνάμωση, επαγγελματικό προσανατολισμό, παραπομπή σε υπηρεσίες και διασύνδεση καθώς και θέματα που αφορούν εισαγγελικές παραγγελίες ανηλίκων.
 • Επιμορφωτικά σεμινάρια & ημερίδες

 

Το Κέντρο Κοινότητας στεγάζεται στο Δημαρχείου Πυλάρου (οδός Αγ. Νικολάου) και στελεχώνεται από δύο κοινωνικούς λειτουργούς.

Οι ημέρες και ώρες λειτουργίας του είναι από Δευτέρα έως Παρασκευή, 7:00- 15:30.

Για περισσότερες πληροφορίες (εγγραφές, δικαιώματα, υποχρεώσεις κτλ), παρακαλούμε  απευθυνθείτε  προσωρινά στο τηλέφωνο 2674360214 και στο email: kentro@sami.gov.gr

 

ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΙ                        Η ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΗ  ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ  ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

 

 

ΒΡΕΤΤΟΥ ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ                                           ΑΜΑΛΙΑ ΑΛΥΣΑΝΔΡΑΤΟΥ

ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.