Κοινωνία

Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του Συναδελφικού Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου – Ευαγγελίστριας Φαρακλάτων

85views

ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ

ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ-ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΦΑΡΑΚΛΑΤΩΝ, ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

 

 Στις 23 Νοεμβρίου 2023, η Συναδελφότητα του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου-Ευαγγελιστρίας Φαρακλάτων, Κεφαλονιάς, εκπροσωπούμενη από τους Συναδελφούς Γεράσιμο Βαλσάμη, Ανδρέα Κοσμάτο, Διονύσιο Πετεινάτο και Κωνσταντίνο Καλογηράτο, προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στο Στρασβούργο, ζητώντας  να επιβεβαιωθεί το πανάρχαιο δικαίωμά τους να διορίζονται ως μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του ως άνω ναού Συναδελφοί εκλεγμένοι από την Γενική Συνέλευση της Συναδελφότητας. Ένα δικαίωμα που, εντελώς ανεξήγητα τους στερεί από το 2016  η Μητρόπολη Κεφαλληνίας και η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος και που, παραδόξως, ούτε το Συμβούλιο της Επικρατείας, στο οποίο είχαν προσφύγει, τους αναγνώρισε.

Οι Συναδελφικοί Ναοί αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της θρησκευτικής παράδοσης των Επτανήσων, το οποίο, έως πρόσφατα, αναγνώριζαν τόσο η Εκκλησία όσο και οι αρμόδιες κρατικές αρχές. Η επιχειρούμενη κατάργησή τους, δεν πλήττει μόνο μιαν ιστορική κατάκτηση, την οποία σεβάστηκαν όλοι οι κυβερνήτες των Ιόνιων Νησιών, από τους Βενετούς και τους Βρετανούς, έως και το ελληνικό κράτος, επί 150 και πλέον χρόνια. Τραυματίζει και το θρησκευτικό συναίσθημα των Συναδελφών, το οποίο εδράζεται στην βαθιά αλληλεγγύη που τους συνδέει, να διατηρούν από κοινού όχι μόνο την εκκλησιά και τα περιουσιακά στοιχεία που δώρισαν σε αυτήν οι πρόγονοί τους,  αλλά και τις κοινές εκκλησιαστικές παραδόσεις τους.

 

Φαρακλάτα, 24 Νοεμβρίου 2023

Η Ομάδα Εργασία

 

Γεράσιμος Βαλσάμης

Ανδρέας Κοσμάτος

Διονύσιος Πετεινάτος

Κωνσταντίνος Καλογηράτος

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.