Μουσική & ΧορόςΠολιτισμός

Προβολή της ιστορικής βωβής ταινίας “Αστέρω” στην αίθουσα της Φιλαρμονικής Κεφαλληνίας την Κυριακή 22 Ιανουαρίου

240views

Αστέρω”

Μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη εκδήλωση στην Αίθουσα συναυλιών της Φιλαρμονικής Κεφαλληνίας.

Προβολή, σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος και την Κινηματογραφική Λέσχη Αργοστολίου, της ιστορικής βωβής ταινίας με ζωντανή συνοδεία στο πιάνο από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή της Φιλαρμονικής Φίλιππο Τσαλαχούρη.

Η «Αστέρω», είναι ποιμενικό ειδύλλιο γυρισμένο στις κορυφές των Καλαβρύτων to 1929, η πρώτη μεγάλη εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία του ελληνικού κινηματογράφου. Bουκολική ματιά της Ελλάδας στην αρχή του 20ου αιώνα μέσα από το φακό των αδελφών Γαζιάδη. Το αισθηματικό βουκολικό δράμα, γνώριμο είδος στο ελληνικό κοινό, γαλουχημένο με τα ειδύλλια του Περεσιάδη και του Κορομηλά, συνέβαλε στο να έχει τόση μεγάλη επιτυχία η ταινία. Τους ρόλους απέδωσαν οι «διαπρεπέστεροι Έλληνες καλλιτέχνες», όπως γράφει η αφίσα της εποχής, οι Αλίκη Θεοδωρίδου, Αιμίλιος Βεάκης, Κώστας Μουσούρης, Δημήτρης Τσακίρης. Σεναριογράφος ανέλαβε ο Παύλος Νιρβάνας.

Η ζωντανή συνοδεία του βωβού κινηματογράφου με πιάνο ήταν για δεκαετίες η μόνη πρακτική. Προσδίδει δραματικότητα και έντονο συναισθηματισμό. Είναι εξαιρετικά δύσκολη και κοπιαστική εργασία για τον πιανίστα λόγω της μεγάλης διάρκειας των φιλμ και της συνεχούς συνοδείας. Δυσκολότερο, όμως, είναι η με προσοχή παρακολούθηση της ταινίας, ο ρυθμικός και δραματουργικός συγχρονισμός.

Ο Φίλιππος Τσαλαχούρης, που θα συνοδεύσει ζωντανά το φιλμ στο πιάνο αναβιώνοντας την πρακτική των προβολών στην αρχή της κινηματογραφικής ιστορίας, συνέθεσε την μουσική έπειτα από παραγγελία της Ταινιοθήκης της Ελλάδος. Έχει παρουσιάσει την «Αστέρω» σε πολλά Φεστιβάλ και χώρους στην Ελλάδα αλλά και στο Λονδίνο. Ξεχωρίζει η προβολή, με την δική του συνοδεία στο πιάνο, στο Ηρώδειο κατά το Φεστιβάλ Αθηνών τον Ιούλιο του 2018.

ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2023, 20:30 μ.μ.

Αίθουσα συναυλιών Φιλαρμονικής

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.