Κοινωνία

Περιβαλλοντικές δράσεις του παραρτήματος Αργοστολίου του ΟΦΥΠΕΚΑ στην Κεφαλονιά για τον Μάρτιο

104views

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ ΤΟΥ ΟΦΥΠΕΚΑ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΜΑΡΤΙΟ 2023

Αργοστόλι, Thursday, 20 April 2023– Το Παράρτημα της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Ζακύνθου Αίνου & Προστατευόμενων Περιοχών Ιονίων Νήσων και το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Κεφαλονιάς-Ιθάκης κατά την διάρκεια του μηνός Μαρτίου διοργάνωσαν ή/και συμμετείχαν σε διαχειριστικές δράσεις, δράσεις δικτύωσης και δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης., Συγκεκριμένα:

Στις 11 Μαρτίου 2023, σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Ληξουρίου, με την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεφαλληνίας δια της Υπεύθυνης Σχολικών Δραστηριοτήτων και της Υπεύθυνης του Ε.Κ.Φ.Ε. Κεφαλονιάς και Ιθάκης, διοργάνωσαν Περιβαλλοντική Δράση για εκπαιδευτικούς και για το ευρύ κοινό με τίτλο: «Περπατώντας ένα μονοπάτι της Παλικής με πλούσια ιστορία και παράδοση» Η δράση περιλάμβανε πεζοπορία διάρκειας 2,5 ωρών στο μονοπάτι: Αγία Θέκλη – Δαμουλιανάτα (Ναός Παναγίας στο βουνό-Δαμουλιανάτων) – Ρίφι – Κάστρο Αγίου Γεωργίου Παλλικής – Μονοπολάτα, με σκοπό οι 38 συμμετέχοντες να γνωρίσουν την γεωποικιλότητα, την ιστορία και το πολιτιστικό χνάρι της περιοχής, στο πλαίσιο του Τοπικού Θεματικού Δικτύου «Γεωπάρκο Κεφαλονιάς και Ιθάκης: Φύση και Πολιτισμός».

Στις 17 Μαρτίου 2023, συνοδεύσαμε και ξεναγήσαμε 22 μαθητές του 1ου Λυκείου Αργοστολίου σε μονοπάτι της Κοινότητας Γριζάτων και στους Γεωτόπους Σπήλαιο Ζερβάτι και Λίμνη Καραβομύλου.

Στις 20 Μαρτίου 2023, φιλοξενήσαμε και ενημερώσαμε στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Κουτάβου φοιτητές και καθηγητές του Τμήματος Ψηφιακών Μέσων & Επικοινωνίας του Ιονίου Πανεπιστημίου σχετικά με την βιοποικιλότητα και την γεωποικιλότητα του Εθνικού Δρυμού Αίνου.

Στις 21 Μαρτίου 2023, στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμια ημέρας Δασοπονίας και Ποίησης, το Γεωπάρκο Κεφαλονιάς-Ιθάκης και το Ιόνιο Ενυδρείο, σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Ληξουρίου, διοργάνωσαν εσπερίδα με τίτλο: «Η ποίηση συναντά το Δάσος» κατά την οποία έγινε ομιλία για τις επιπτώσεις τις κλιματικής αλλαγής στα δασικά οικοσυστήματα.

Στις 23 Μαρτίου 2023, στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού, σε συνεργασία με το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Κεφαλονιάς και Ιθάκης, υποδεχθήκαμε μαθήτριες και μαθητές του 4ου Νηπιαγωγείου Αργοστολίου, όπου ενημερώθηκαν για την προστασία των Υδάτινων οικοσυστημάτων του Πλανήτη μας, παράλληλα με την πραγματοποίηση πειραμάτων με θέμα το νερό.

Στις 29 Μαρτίου 2023, ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Ζακύνθου, Αίνου και Προστατευόμενων Περιοχών Ιονίων Νήσων, με εισήγησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου, παρουσίασε το φάκελο ανακήρυξης του Πλατάνου του Αγίου Γερασίμου Ομαλών ως Διατηρητέου Μνημείου της Φύσης, ο οποίος εκπονήθηκε από τον Ερευνητή του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ Δρ. Ιωάννη Σπανό, ο οποίος περιλαμβάνει μία ολοκληρωμένη μελέτη σχετικά με την υφιστάμενη κατάσταση του δέντρου, την οικολογική και ιστορική του αξία, την δενδροχρονολογησή του και την διαδικασία έκδοσης του σχετικού ΦΕΚ.

Στις 29 Μαρτίου 2023, σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Εργαστήριο Αργοστολίου, την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεφαλληνίας δια της Υπεύθυνης Σχολικών Δραστηριοτήτων και της Υπεύθυνης του Ε.Κ.Φ.Ε. Κεφαλονιάς και Ιθάκης, διοργανώσαμε Περιβαλλοντική Δράση για εκπαιδευτικούς με τίτλο: «Χαροκόπειο Εργαστήριο Αργοστολίου: Ανακαλύπτοντας πτυχές της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας», όπου οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την τέχνη του κεντήματος και για τις δράσεις του Χαροκόπειου Εργαστηρίου Αργοστολίου. Ο Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Μονάδας παρουσίασε την άυλη κληρονομιά του Γεωπάρκου σε σχέση με την βιοποικιλότητα και τα ξενικά είδη της Κεφαλονιάς.

Στις 27-31 Μαρτίου 2023, η Γεωλόγος-εξωτερική συνεργάτης του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO Κεφαλονιάς-Ιθάκης συμμετείχε στην 47η Συντονιστική Επιτροπή του European Geoparks Network μαζί με άλλα 27 ευρωπαϊκά Γεωπάρκα, που διεξήχθη στο Geoparc Hateg στη Ρουμανία. Σκοπός της συνάντησης ήταν η βελτίωση των δράσεων και η συνεργασία σε διάφορους τομείς. Από την συμμετοχή και τις διαβουλεύσεις εξασφαλίστηκε η φιλοξενία δύο Γερμανών Εθελοντών στο Γεωπάρκο Κεφαλονιάς-Ιθάκης, από το Σεπτεμβριο του 2023, οι οποίοι θα βοηθήσουν σε διάφορες εθελοντικές δράσεις του.

ΟΦΥΠΕΚΑ

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και σκοπός του είναι η εφαρμογή της πολιτικής που χαράσσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αιχμή τις βιώσιμες πρακτικές, για τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την προώθηση και υλοποίηση δράσεων αειφόρου ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Εποπτεύεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και λειτουργεί προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας.

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.