Κοινωνία

Παγκόσμια μέρα κατά της Χρήσης και Παράνομης Διακίνησης Ναρκωτικών

119views

Παγκόσμια μέρα κατά της Χρήσης και Παράνομης Διακίνησης Ναρκωτικών 26/6/ 2023

 

ΠΡΩΤΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ – ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ – ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ

 

 

Η 26η Ιουνίου,  αποτελεί για εμάς τις εργαζόμενες και εργαζόμενους στα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, ημέρα ευαισθητοποίησης, αφορμή για περισυλλογή και διεύρυνση των δικτύων που είναι απαραίτητα στην αντιμετώπιση του πολύπλευρου ζητήματος των εξαρτήσεων.

 

Ως δομές που παρεμβαίνουμε σε επίπεδο ατόμου, ομάδας και κοινότητας,  αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες, την αγωνία των εξυπηρετούμενων μας, καθώς  γνωρίζουμε από το πεδίο πως οι παράγοντες που γεννούν και συντηρούν την εξάρτηση, όχι μόνο είναι παρόντες, αλλά και μεγεθύνονται καθημερινά.

 

Η μοναξιά, η ανεργία, η έλλειψη ελπίδας για το μέλλον, ο ατομικιστικός τρόπος ζωής, τα καταναλωτικά πρότυπα, δημιουργούν ένα εκρηκτικό τοπίο κυρίως για τους νέους ανθρώπους που πασχίζουν να ανταπεξέλθουν στην καθημερινότητα.

 

Είμαστε υποχρεωμένοι να ενισχύσουμε και να υποστηρίξουμε τον συνάνθρωπό μας δημιουργώντας   συνθήκες που θα του ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή  ,δίνοντας του εφόδια  ώστε να μπορέσει ο ίδιος να προχωρήσει σε αλλαγές που θεωρεί πιο σωστές για τη ζωή του.

 

Σεβόμαστε  τα ανθρώπινα δικαιώματά ,την διαφορετικότητα και ενισχύουμε την συμπερίληψη .

 

Στοχεύουμε σε σύγχρονα και αποτελεσματικά προγράμματα πρόληψης όχι μόνο στο πεδίο των εξαρτήσεων αλλά και στήριξης της ψυχοκοινωνικής υγείας στα σχολεία, σώματα ασφαλείας, στις σχολές, στο στρατό, σε φορείς και συλλογικότητες. Ερχόμαστε σε επαφή και εργαζόμαστε με γονείς, εκπαιδευτικούς, παιδιά και εφήβους, αξιοποιώντας τη βιωματική μεθοδολογία, προτείνοντας έναν άλλο τρόπο ζωής, ενισχύοντας την συμπόρευση, την κατανόηση, τις συνέργειες, εστιάζοντας σε μια ζωή με νόημα.

 

Πάγιο αίτημά μας παραμένει η απρόσκοπτη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης, μακριά από κηδεμονίες και καταναγκασμούς. Η αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων και η διάχυσή τους, αποτελεί στόχο και πρόκληση για όλους εμάς που απαρτίζουμε τη ραχοκοκαλιά της πρόληψης. Βασική προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων μας , παραμένει η ουσιαστική και θεσμική θωράκιση των δομών μας, οι άμεσες προσλήψεις στα υποστελεχωμένα Κέντρα σε πολλές περιοχές της χώρας, καθώς και η ενίσχυση των προγραμμάτων αγωγής υγείας στα σχολεία με ουσιαστικό περιεχόμενο.

 

Για μίαν ακόμη «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους», οι Εργαζόμενοι των Κέντρων Πρόληψης παλεύουμε για ολοκληρωμένη θεσμική τομή που θα οδηγήσει στην οργανική απαρτίωση του θεσμού των Κέντρων Πρόληψης.

 

Συνεχίζουμε την παράδοση των διεκδικήσεων του Σωματείου, για δημόσιο χαρακτήρα της Πρωτογενούς Πρόληψης των Εξαρτήσεων, με έμφαση στην κοινοτική δράση και συνέχιση με ανάπτυξη της δοκιμασμένης φιλοσοφίας των Κέντρων Πρόληψης.

 

Με Εκτίμηση

 

Το Δ.Σ. και οι εργαζόμενοι/ες του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας.

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.