Πολιτική

Πέφτουν τα «ανταποδοτικά» προσχήματα, για την «ενεργειακή θηλιά» των εταιρειών ΑΠΕ σε βάρος του λαού μας

87views

Πέφτουν τα «ανταποδοτικά» προσχήματα, για την «ενεργειακή θηλιά» των εταιρειών ΑΠΕ σε βάρος του λαού μας

 

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ:

Έχουν περάσει 3 ½ χρόνια από τις καταστροφές του «ΙΑΝΟΥ», στην Κεφαλονιά και οι υποσχέσεις της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε. για έργα και παροχές στην Κεφαλονιά παραμένουν κούφια λόγια. Τι μέτρα θα πάρει η Περιφερειακή Αρχή για την υλοποίησή τους;

 

Ως Λαϊκή Συσπείρωσή επαναφέρουμε για άλλη μια φορά το θέμα της εγκατάστασης, της λειτουργίας και των επιπτώσεων των Αιολικών Πάρκων που έχουν κατακλύσει τα βουνά μας. Είναι κατανοητό πια στην μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας οι αρνητικές επιπτώσεις που έχουν δημιουργήσει οι δεκάδες Ανεμογεννήτριες που τις έχουν «φυτρώσει» στις βουνοκορφές της Κεφαλονιάς. Στο περιβάλλον, το οικοσύστημα, στις όποιες δημόσιες υποδομές υπάρχουν, στις περιουσίες των κατοίκων, στην ίδια την ζωή και την υγεία τους.

Έχοντας περάσει 3 ½ χρόνια από τον «ΙΑΝΟ», και για τον λαό μας το «ταμείο» είναι άδειο, από αντιπλημμυρικά έργα, αντιπυρική προστασία, την ασφάλεια του Οδικού Δικτύου, από τις δομές υγείας κ.α. Αλλά είναι γεμάτες οι τσέπες των εταιρειών των Ανεμογεννητριών και των μετόχων τους, από τα ιλιγγιώδη κέρδη που αποκομίζουν όπως φαίνεται από τους ισολογισμούς τους, κάνοντας «τσάμπα» επενδύσεις, αφού έχουν τεράστια δωρεάν επιχορηγήσεις, επενδυτικά κίνητρα και απαλλαγές και εξασφαλισμένες πωλήσεις από το κράτος.

Απέναντι σε αυτά οι μεγαλοκαρχαρίες της ενέργειας, μαζί με τα παπαγαλάκια τους, το πολιτικό προσωπικό, στην κυβέρνηση, την Περιφέρεια και τους Δήμους, πετάνε ψίχουλα και ξεροκόμματα για να θολώσουν τα νερά και να αποπροσανατολίσουν. Έχουν λένε «Κοινωνική Εταιρική Ευθύνη», ευαισθησία, πόνο ψυχής, συμπάσχουν και ανταποδίδουν στον λαό ως μεγαλόψυχοι, μέρος από τα κέρδη τους, μέσα από ανταποδοτικές παροχές και έργα (που είναι ένα ακόμα εργαλείο να μειώσουν τους όποιους ελάχιστους φόρους πληρώνουν).

Έτσι και στην περίπτωση των καταστροφών της Κεφαλονιάς από τον «ΙΑΝΟ» το 2020 οι δεσμεύσεις ήταν κατηγορηματικές όπως φαίνεται παρακάτω:

 • 10.2020 Κ. Μαύρος, εκπρόσωπος της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΑΕ(Ιδιοκτήτριας Ανεμογεννητριών στον «ΞΕΡΑΚΙΑ») στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων δεσμεύεται κατηγορηματικά:

«…. Από την πλευράς μας κατά την διάρκεια της αδειοδότησης μας ζητήθηκε και ένα αντισταθμιστικό έργο το οποίο είναι η κατασκευή ενός αντιπλημμυρικού έργου της τάξης 230.000 ευρώ περίπου….η Δασική Υπηρεσία μας ζήτησε αυτό το έργο να κατασκευαστεί στο Νύφι….σε συνεργασία με το Δασαρχείο και την Περιφέρεια…φαίνεται εδώ πέρα η διάθεση μας και η Εταιρική ευθύνη μας, έχουμε προθυμοποιηθεί να βοηθήσουμε στην αποκατάσταση των ζημιών με μηχανήματα στους Δήμους αυτούς και τρίτον……την ΔΕΥΑ Κεφαλονιάς όπου έχει ένα μεγάλο χρέος της τάξης 1 εκατ. Έχουν γίνει ορισμένες επαφές και προχωρημένες συζητήσεις προκειμένου να προσφέρουμε στο νησί της Κεφαλονιάς…».

 • 11.2020 Δ. Καραγουλές, εκπρόσωπος της RESINVEST (Εταιρεία που κατασκεύασε και διαχειρίζεται τις Ανεμογεννήτριες στον «ΞΕΡΑΚΙΑ») σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «ΑΥΓΗ» δηλώνει:

«….έχουν αναληφθεί σημαντικού κόστους αντισταθμιστικές παροχές (αντιπλημμυρικά έργα κ.α.). Όλος αυτός ο σχεδιασμός θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπη πρακτική για ανάλογα έργα στο μέλλον…».

 • 01.2021 Δ. Καραγκουλές, σε συνέντευξη του στο Ραδιοφωνικό Σταθμό της Κεφαλονιάς Cosmos 96,5 και στην εκπομπή «Στα υπόγεια είναι η θέα» δηλώνει:

«….θα τους δοθεί και μια μελέτη για κάποια συμπληρωματικά έργα….και το αντισταθμιστικό έργο που έχει προτείνει θα γίνει…».

 • 09.2021 Απόφαση θεώρησης της Μελέτης: Διευθέτησης Χειμάρρου στην περιοχή Νυφίου Δ.Ε. Αργοστολίου, Δ. Αργοστολίου.
 • 11.2021 Η εκδήλωση της RENSIVEST στην Αθήνα που επισφραγίζει την ολοκλήρωση του έργου και την λειτουργία των Ανεμογεννητριών στον «ΞΕΡΑΚΙΑ» της Κεφαλονιάς με την παρουσία του πολιτικού προσωπικού του νησιού, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, της Αμερικάνικης Πρεσβείας. Την ώρα που ο λαός αγωνίζονταν και μετρούσε τις πληγές του, ο τοπικός Βουλευτής Π. Καππάτος μαζί με την Περιφερειάρχη Ρόδη Κράτσα ήταν παρόντες μαζί με τους εκπροσώπους των επενδυτικών εταιρειών του Αιολικού Πάρκου, επιχειρηματίες του κλάδου, τον Αμερικανό Πρέσβη στην Ελλάδα κ.α. για να συμμετάσχουν επιχειρηματική επιτυχία των συγκεκριμένων εταιρειών.
 • 07.2023 Σύμβαση της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΑΕ και της RES INVEST ΜΟΝΟΠΡΩΣΗ ΑΕ για την εκτέλεση του έργου.
 • 09.2023 Πρωτόκολλο Εγκατάστασης της RES INVEST ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ από την Διεύθυνση Δασών Κεφαλονιάς για να ξεκινήσουν τα έργα που θα ολοκληρώνονταν στις 14.11.2023. Αυτό έγινε μια εβδομάδα πριν ης εκλογές παρουσία του Βουλευτή Π. Καππάτου και του Δημάρχου Αργοστολίου.

Από όλα τα προηγούμενα προκύπτει ότι η τακτική της ανταποδοτικότητας που καλλιέργησαν η Ε.Ε., οι κυβερνήσεις, Περιφερειακές & Δημοτικές Αρχές διαχρονικά, έχει στόχο την ενσωμάτωση του λαού ώστε να προχωράνε χωρίς αντιδράσεις τα σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων της ενέργειας.

 

Με βάση τα παραπάνω Επερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης:

 • Θα γίνει έλεγχος αν έχουν γίνει όλα τα προβλεπόμενα έργα που υποδείχτηκαν στις εταιρείες των ΑΠΕ μετά τις καταστροφές από τον « ΙΑΝΟ» το 2020; Εάν αυτά δεν έχουν γίνει θα επιβληθούν τα απαραίτητα μέτρα;
 • Τι μέτρα θα πάρει για την υλοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε η εταιρεία στο Περιφερειακό Συμβούλιο στις 24.10.2020;

 

23.01.2024

 

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Νίκος Γκισγκίνης, Αλεξάνδρα Μπαλού, Παναγιώτης Σοφός

Για πόσο ακόμα θα παραμένει σφραγισμένο και εγκαταλελειμμένο το Εθνικό Στάδιο Κέρκυρας; Τι θέση παίρνει η Περιφερειακή Αρχή;

 

Οι τραγικές συνθήκες άθλησης στο Εθνικό Στάδιο Κέρκυρας συνεχίζονται. Σε ένα στάδιο που φέρει τα σημάδια της διαχρονικής εγκατάλειψης από κυβερνήσεις, Δημοτικές και Περιφερειακές Αρχές, οι αθλητές, οι προπονητές και οι γονείς συνεχίζουν να δίνουν μάχη για το δικαίωμα στον αθλητισμό, συνεχίζουν να φέρνουν μετάλλια κόντρα σε συνθήκες υπονόμευσης, συνεχίζουν να διεκδικούν σύγχρονους και ασφαλείς όρους άθλησης.

Οι υποσχέσεις και τα μεγάλα λόγια έχουν εξαντληθεί σε δύο μεταχειρισμένα κοντέινερ, ένα για αποδυτήρια-τουαλέτα και ένα για Ιατρείο που και αυτό παραμένει κενό και δεν λειτουργεί !

Τα χρόνια αιτήματά του αθλητικού κόσμου και όχι μόνο, για την κατασκευή του σκέπαστρου, την επιφανειακή αντικατάσταση του ταρτάν, την προμήθεια αθλητικού υλικού και τον ευπρεπισμό των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων παραμένουν ανικανοποίητα. Υπενθυμίζουμε, ότι γι αυτά τα ζητήματα ως Λαϊκή Συσπείρωση, έχουμε καταθέσει πλήθος Επερωτήσεων κατά την προηγούμενη θητεία του Περιφερειακού Συμβουλίου, αλλά οι «υποσχετικές» δεν έχουν εξοφληθεί ακόμα.

Αντί να γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις σε ένα στάδιο παραδομένο χωρίς συντήρηση στη φθορά του χρόνου, τον Απρίλη του 2023,σφραγίστηκαν όλοι οι Χώροι του Εθνικού Σταδίου. Σήμερα μετά και την τελευταία απόφαση της πρώην Περιφερειάρχη, αποσφραγίστηκε προσωρινά και αποκλειστικά και μόνο, ο ανοικτός χώρος του γηπέδου και μόνο για προπονήσεις των αθλητών σύμφωνα με τις προϋποθέσεις και τους όρους της υπ’ αριθμ. πρωτ. 27760/11845/03-04-2023 Ο.Ε. απόφασης της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, η οποία συνεχίζει να ισχύει ως έχει, δηλαδή παραμένουν κλειστά, κτίσματα, κερκίδες και γραφεία.

Στο μεσοδιάστημα των αποφάσεων, όπως διαπίστωσε και η Επιτροπή Ελέγχου, δεν έγινε καμία ουσιαστική παρέμβαση βελτίωσης, αποκατάστασης και επιδιόρθωσης των προβλημάτων που είχαν διαπιστωθεί δημιουργώντας τεράστια ερωτηματικά για τις προθέσεις των υπευθύνων λειτουργίας του ΕΑΚ Κέρκυρας.

 

Επερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης:

 1. Ποιες πρωτοβουλίες θα πάρετε προς τους υπεύθυνους (Υπουργό, Διοίκηση κ.α) για να επαναλειτουργήσει με ασφάλεια και άμεσα το Εθνικό Στάδιο Κέρκυρας;

2.Τι μέτρα θα πάρετε για να επιστρωθεί με ταρτάν, να αναγομωθεί ο Στίβος και να εξοπλισθεί με αθλητικό υλικό το Στάδιο?

3.Γιατί σφράγισαν τον ανοικτό στίβο, το κυλικείο και τα γραφεία του ΣΕΓΑΣ που δεν έχουν σχέση με την κερκίδα και είναι αυτοτελώς δομημένα ;

 1. Τι μέτρα θα πάρετε για να κατασκευασθεί το περιβόητο σκέπαστρο, που έχουμε ψηφίσει και εγγράψει στους προϋπολογισμούς της ΠΙΝ;

23.01.2024

 

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Νίκος Γκισγκίνης , Αλεξάνδρα Μπαλού , Παναγιώτης Σοφός

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.