Κοινωνία

Ο Θιακός πλοίαρχος που προστάτεψε την ύπαρξη της Φιλικής Εταιρείας

594views
Ρεπορτάζ και φωτό Κατερίνα Φωκά
Την Δευτέρα 8 Μαΐου πραγματοποιήθηκε στην Κοργιαλένειο βιβλιοθήκη εκδήλωση με θέμα ο Θιακός πλοίαρχος που προστάτεψε την ύπαρξη της Φιλικής Εταιρείας
Ομιλητές ήταν ο Ορεστης Καππάτος και ο Γεράσιμος Καταπόδης. Συντονιστής της ομιλίας ήταν ο Πέτρος Πετράτος ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Ριφόρτσο Διονύσης Φωκάς.
Ο Ορεστης Καππάτος και ο Γεράσιμος Καταπόδης αναφέρθηκαν στον ρόλο που έπαιξε ο πλοίαρχος Πανάγος Χαλικιόπουλος στην Φιλική Εταιρεία. Μια άγνωστη και λησμονημένη προσωπικότητα , αλλά αποδεικνύεται ότι η προσφορά του ήταν πολύ σημαντική . Είναι ο πλοίαρχος για τον οποίο αναφέρει ο Φιλήμων και ο Τζανετής ότι εμπόδισε τον Γαλάτη να προβεί σε κάτι το απονενοημένο στην Πόλη , το Σεπτέμβρη του 1818.
Την εκδήλωση έντυσε μουσικά η μαέστρος και σοπράνο Χριστίνα Ρόκκου με τη συνοδεία της πιανίστριας Ευαγγελίας Φραγκιά .
Η εκδήλωση ήταν συνδιοργάνωση του ιστορικού λαογραφικού συλλόγου Το Ριφόρτσο και της αδελφότητας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά.
 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.