Πολιτική

Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ: Μας εξηγείτε κ. Μητσοτάκη γιατί έχουμε το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη?

82views

Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ: Μας εξηγείτε κ. Μητσοτάκη γιατί έχουμε το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη?

Απεγνωσμένα τα πετσομπουκωμένα κανάλια προσπαθούν να κάνουν το μαύρο άσπρο και με ψέματα να πείσουν τον κόσμο, ότι για την ακρίβεια στην χώρα μας φταίνε όλοι οι άλλοι, εκτός από την κυβέρνηση.

Μπορεί μέρος της ακρίβειας να είναι εισαγόμενο, αλλά όχι κι η αισχροκέρδεια. Η αισχροκέρδεια είναι “Made in Greece” κι έχει την υπογραφή Μητσοτάκη γιατί είναι γέννημα θρέμμα των κυβερνητικών επιλογών. Δεν υπάρχει ρεκόρ αισχροκέρδειας που να μην έχει πιάσει αυτή η κυβέρνηση.

Ας μας εξηγήσει λοιπόν ο πρωθυπουργός πως γίνεται να έχουμε και πάλι για μια εβδομάδα σταθερά την ακριβότερη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος, γεγονός που βιώνουμε όλο το 2022, ενώ για τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες δεν φαίνεται να υπάρχει πόλεμος στην Ουκρανία και περιορισμός ή αύξηση στις τιμές του φυσικού αερίου.

– Εκτός όμως του ηλεκτρικού ρεύματος έχουμε κι αυτές τις αρνητικές πρωτιές ακριβείας σε όλη την Ε.Ε.:

i. H Ελλάδα είναι πρώτη σε όλη την Ευρώπη στην τιμή της βενζίνης.

ii. Πρώτη στη χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη σχεδόν όλο το 2022, πρώτη στην τιμή ηλεκτρικής ενέργειας προ φόρων και επιδοτήσεων όλο το πρώτο εξάμηνο του 2022, τρίτη ακριβότερη χώρα μετά τις επιδοτήσεις στην ενέργεια συνολικά, στο κόστος ενέργειας σε όρους αγοραστικής δύναμης των πολιτών.

iii. Η Ελλάδα σύμφωνα με τη Eurostat έχει τη μεγαλύτερη απόκλιση τιμών παραγωγού – καταναλωτή στην Ευρώπη, κατά μέσο όρο 300%.

iv. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα είναι το δεύτερο χαμηλότερο στην Ευρώπη. Κάτω από εμάς είναι μονάχα η Βουλγαρία.

v. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων η ετήσια επιβάρυνση για ένα ευρωπαϊκό νοικοκυριό από την αύξηση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας είναι ένας κατώτατος μισθός. Η ετήσια επιβάρυνση στην Ελλάδα είναι δύο κατώτατοι μισθοί.

Σύμφωνα την ΕΛΣΤΑΤ τα νοικοκυριά στην Ελλάδα με εισόδημα μέχρι 750 ευρώ τον μήνα έχουν απολέσει περίπου το 40% της αγοραστικής τους δύναμης.

– Ο κατώτατος μισθός έχει χάσει ήδη από τον Σεπτέμβρη το 19% της αγοραστικής του δύναμης, ενώ δύο στους τρεις εργαζόμενους κάνουν περικοπές στα βασικά είδη διατροφής.

– Την ίδια ώρα:

i. Oι τράπεζες, που δεν δίνουν δάνεια παρά μονάχα σε όσους μπορούν να αποδείξουν ότι δεν χρειάζονται δάνεια, που έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί τρεις φορές, που έχουν τον αναβαλλόμενο φόρο, είχαν κέρδη το εξάμηνο 2,35 δισεκατομμύρια ευρώ. Την ίδια στιγμή, χιλιάδες δανειολήπτες με κυμαινόμενο επιτόκιο δεν μπορούν να κοιμηθούν τα βράδια, γιατί τα επιτόκια χορηγήσεων έχουν πάει στον θεό, ενώ τα επιτόκια καταθέσεων είναι από τα χαμηλότερα σε όλη την Ε.Ε.

ii. 2,2 δισ. ευρώ ήταν τα υπερκέρδη στη χονδρική της ηλεκτρικής ενέργειας μόνο μέχρι τον Ιούλιο του 2022. Η κυβέρνηση τα υπολογίζει μόνο σε 415 εκ. και εισπράττει 373 εκ. Σκανδαλώδες δώρο στις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και κλοπή 1,8 δισ. από την κοινωνία. Πάνω από 1,5 δισ. κέρδη στις εταιρείες λιανικής από τον Σεπτέμβριο και μετά.

iii. 2,4 δισ. ευρώ ήταν τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων το 9μηνο, θα αγγίξουν τα 3 δισ. συνολικά και η κυβέρνηση θα εισπράξει μόνο 650 εκ. ευρώ αφού τα φορολόγησε με τον κατώτατο συντελεστή του 33% κι ουσιαστικά δεν τα φορολογεί αλλά τα νομιμοποιεί.

Όσον αφορά τις επιδοτήσεις αισχροκέρδειας που ξεπερνούν τα 8,1 δισ. προέρχονται από τον προϋπολογισμό και το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης θα έχει έσοδα 5,9 δισ. το 2022 (επιστροφές ενός μέρους των άδικων χρεώσεων, αλλά και από χρεώσεις που πληρώνουν οι καταναλωτές στους λογαριασμούς ενέργειας για ΥΚΩ, ΕΤΜΕΑΡ και ΕΛΑΠΕ, και από δικαιώματα ρύπων. Δηλαδή χρήματα των φορολογουμένων). Επομένως, οι φορολογούμενοι συνεισφέρουν και 2,2 δισ. από τα αυξημένα φορολογικά έσοδα που έχει το κράτος εξαιτίας των εκρηκτικών τιμών.

Οι δικές μας προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης στοχεύουν στο τρίπτυχο:

Δίκαιη αύξηση εισοδημάτων, δίκαιη αναδιανομή με τέλος στην αισχροκέρδεια, δίκαιη ρύθμιση χρεών.

1. Δίκαιη αύξηση εισοδημάτων:

– Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ για τον ιδιωτικό τομέα και υιοθέτηση μηχανισμού τιμαριθμικής αναπροσαρμογής για όλους τους μισθωτούς.

– Επιστροφή των αναδρομικών στους συνταξιούχους σε τρεις ετήσιες δόσεις και επαναφορά της 13ης σύνταξης.

– Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

– Αύξηση του αφορολόγητου στα 10.000 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και θέσπιση αφορολόγητου 10.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, μπλοκάκια, μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

2. Δίκαιη αναδιανομή με τέλος στην αισχροκέρδεια και την άδικη αναδιανομή του εισοδήματος προς όφελος των λίγων και ισχυρών:

– Με επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, ώστε να παίξει ρόλο καθοριστικό στη συγκράτηση των τιμών του ρεύματος.

– Με μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και κατανάλωσης.

– Με μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και στη θέρμανση.

– Με έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών δισεκατομμυρίων σε τράπεζες, παρόχους ενέργειας και

διυλιστήρια.

– Με πραγματικούς και εντατικούς ελέγχους στην αγορά για φαινόμενα αισχροκέρδειας.

3. Δίκαιη ρύθμιση χρεών και νέος πτωχευτικός:

– Ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας με κούρεμα μέρους της βασικής οφειλής και ρύθμιση του υπόλοιπου σε 120 δόσεις (στα πρότυπα του 2019 για τα ασφαλιστικά ταμεία), για την ελάφρυνση των βαρών που γεννήθηκαν στην πανδημία και διογκώνονται από την ακρίβεια.

– Κατάργηση του πτωχευτικού κώδικα της κυβέρνησης Μητσοτάκη που αίρει την προστασία της πρώτης κατοικίας για χάρη των «Πάτσηδων» και θέσπιση νέου πτωχευτικού κώδικα με προστασία της λαϊκής πρώτης κατοικίας.

Η κυβέρνηση επιμένει να μην μειώνει τους έμμεσους φόρους γιατί είχε αυξημένα έσοδα στα ταμεία σχεδόν 7 δισεκατομμύρια το 2022. Μόνο τα έσοδα από τον ΦΠΑ το 2022 ήταν αυξημένα κατά 4 δισ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι και για το 2023 προβλέπεται να αυξηθούν κι άλλο. Ο κ. Μητσοτάκης όμως επιλέγει να λεηλατεί τη μεσαία τάξη και τους αδύναμους, μέσα από τους σταθερούς συντελεστές ΦΠΑ στα είδη βασικής κατανάλωσης και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και στη θέρμανση, ενώ ο πληθωρισμός έχει ξεπεράσει το 10% και στη συνέχεια τα δίνει στην επιδότηση της αισχροκέρδειας στην ενέργεια.

Αργοστόλι 28 Δεκεμβρίου 2022

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΙΘΑΚΗΣ

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.