Κοινωνία

Μνήμη Μουζακάτων

253views

Μνήμη Μουζακάτων

23 – 4 -2023

Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός

Το Πολιτιστικό Τμήμα του Δήμου Ληξουρίου διοργάνωσε   έκθεση με τίτλο « Μαύρα Πληγωμένα Χρόνια » στις 22- 10- 2022 έως 5-11- 2022 που αφορούσε την περίοδο της Κατοχής ‘ 40 –‘ 44. Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν το Σάββατο 22-10- 2022 στο χώρο της Πετριτσείου Βιβλιοθήκης Ληξουρίου «Ο Δαμοδός».

Μέσα από εικόνες, σχέδια και χαρακτικά, παρουσιάστηκαν οι δυσκολίες και ο αγώνας του λαού μας για αντίσταση και λευτεριά. Επίσης, εκτέθηκαν έγγραφα- ντοκουμέντα μέσα από τα δελτία τύπου της Ιταλικής και Γερμανικής κατοχής στο νησί μας, όπου σκιαγραφείται η φασιστική προπαγάνδα προς εξυπηρέτηση του κατακτητή, καθώς και φωτογραφικό υλικό των πολυβολείων της Παλικής (Ιταλικών και Γερμανικών). Επίσης, υπήρχαν εκθέματα των Ιταλών, προσφορά του μουσείου της Μεραρχίας Aqui του Αργοστολίου.

Λόγω της εξ ολοκλήρου καταστροφής, που με θάνατο και φωτιά, εξαφάνισαν οι φασίστες Γερμανοί, τα Μουζακάτα, στέλνω από τα ντοκουμέντα της έκθεσης, ως ελάχιστη μνήμη, το Γερμανικό Δελτίο που κυκλοφόρησαν τότε στο νησί οι κατακτητές, για να τρομοκρατήσουν τον λαό και να «δικαιολογήσουν» τη σφαγή των ηρώων Κεφαλλήνων και όχι μόνο, που είχαν κάνει το χωριό ορμητήριο για Αντίσταση και Λευτεριά.

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.