Πολιτική

Μήνυμα Δημάρχου Σάμης για την 9η Μαΐου

72views

Εβδομήντα οκτώ χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη νίκη ενάντια στον φασισμό – ναζισμό και τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη. Η 9η Μαΐου είναι ένα ιστορικό ορόσημο που δείχνει στους λαούς πως πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση, ώστε να μην επιτρέψουν την αναβίωση του φασισμού, να προστατεύσουν την ειρήνη και όσα κατέκτησαν στη διάρκειά της. Να προστατεύσουν τις δημοκρατικές τους ελευθερίες και τα δικαιώματα.

Η 9η Μαΐου καθιερώθηκε ως ημέρα πανελλαδικού εορτασμού των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του ναζισμού και του φασισμού, για την έμπρακτη απόδοση τιμής προς τους πολεμιστές, τους αγωνιστές, τους νεκρούς και τα θύματα του αγώνα του Ελληνικού Λαού εναντίον των εχθρικών στρατευμάτων κατοχής.

Πρόκειται για την ημέρα που η ναζιστική Γερμανία συνθηκολόγησε άνευ όρων (1945) και τελείωσε οριστικά, για την Ευρώπη, ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Ο πόλεμος εκείνος που στοίχισε εκατόμβες νεκρών. Κατέστρεψε χώρες και οικονομίες. Συνέβησαν απάνθρωπα ολοκαυτώματα και αφανισμοί πληθυσμών. Και στη χώρα μας όμως είχαμε αρκετά ολοκαυτώματα, όπως στο Δοξάτο, στα Κερδύλια, στο Δίστομο, στα Καλάβρυτα, στο Κομμένο, στην Κάνδανο και φυσικά στα Μουζακάτα.

Η περιοχή μας εξάλλου ήταν πάντα πιστή στους αγώνες ενάντια στον φασισμό και το ναζισμό και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο. Οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης έγραψαν με χρυσά γράμματα στις σελίδες της ιστορίας πράξεις ηρωισμού, γενναιότητας και ανεξάντλητου θάρρους στον αγώνα για την Ελευθερία, αντικατοπτρίζοντας το αδούλωτο πνεύμα του ελληνικού λαού. Ο Δήμος Σάμης τιμά και μνημονεύει τις αξίες τις οποίες υπηρέτησαν, την Ελευθερία, την Ανεξαρτησία, την Δημοκρατία, την Αξιοπρέπεια, την Ανθρωπιά.

«…Πάντα νικάει το δίκιο! Μια μέρα θα νικήσει ο άνθρωπος.
Μια μέρα η λευτεριά θα νικήσει τον πόλεμο.
Μια μέρα θα νικήσουμε για πάντα…»

Γ. Ρίτσος

Ο Δήμαρχος Σάμης

Γεράσιμος Μονιάς Νέτης

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.