Πολιτισμός

“Λύκος για πάντα” ο τίτλος του  νέου βιβλίου  του  Γρηγόρη Καγγελάρη-Η παρουσίαση θα γίνει την Παρασκευή 6 Μαϊου στον Βοτανικό και το καλοκαίρι στη Σάμη

191views

ΛΥΚΟΣ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

“Λύκος για πάντα” είναι  ο τίτλος του  νέου βιβλίου  του  Γρηγόρη Καγγελάρη (γνωστός από το μουσικό του συγκρότημα, τους ΙΡΙΣ) η παρουσίαση του οποίου   θα πραγματοποιηθεί   από τις   εκδόσεις “Εύμαρος” την Παρασκευή 6 Μαΐου 2022, ώρα 20:30   στον ανοιχτό χώρο του La Soiree De Votanique  Καστοριάς 37, Βοτανικός.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
Γιώργος Συμπάρδης, συγγραφέας.  Κώστας Ζαφείρης, ιστορικός, συγγραφέας και ο ίδιος ο συγγραφέας Γρηγόρης Καγγελάρης.
Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει η ηθοποιός Αρκαδία Ψάλτη.
Θα συντονίσει ο Πέτρος Κακολύρης, υπεύθυνος των εκδόσεων Εύμαρος
Παρουσίαση  του βιβλίου  θα γίνει  και το καλοκαίρι στην Σάμη.

Αξίζει να σημειωθεί  ότι  πρόκειται για το δεύτερο βιβλίο του Γρηγόρη Καγκελάρη.  Το πρώτο  φέρει τον τίτλο  ”  Ο Σπούτνικ ταξιδεύει ακόμα” και εκδόθηκε   τον Μάρτιο του 2011.

«Είμαστε μονάχα η σπορά του χθες», έγραψε ο σοφός. «Κι όπως λέει ένας μισογκρεμισμένος τοίχος στα Εξάρχεια: ΜΟΝΗ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΜΑΣ ΧΡΟΝΙΑ».

Σε αυτή τη συλλογή διηγημάτων, που λειτουργεί ως θρυμματισμένο μυθιστόρημα, παρακολουθούμε τον πολυμορφικό πρωταγωνιστή, Πέρο ή Πέτρο ή αλλιώς Περσέα, στις κορυφώσεις μα και στις καταβυθίσεις του. Αυτές συνιστούν ψηφίδες μιας ολόκληρης εποχής, μέσα από δεκαετίες θεμελιώδεις, όσο και εκθεμελιωτικές, ενώ το νήμα της αφήγησης εκτείνεται από τα μετά πολεμικά χρόνια μέχρι και την τρέχουσα πανδημία, σαν μια ακίνητη και ανίκητη στιγμή.

Από το “Λύκος για πάντα”:

Όπως και να το κάνουμε, άλλο πράγμα η Αθήνα. Πορτοκαλί στην ανατολή, φούξια στο ηλιοβασίλεμα, γαλάζια κατά Φάληρο μεριά, κιτρινιάρα σαν Ασιάτισσα στου Αυγούστου την αχλή. Πολύχρωμη κουρελού, στην απέναντι όχθη από το σταχτί Παρίσι στα μάτια της Μαρίας.

Θα αναρωτιέστε, φαντάζομαι, τι οδήγησε τον Σηκουάνα να εκτρέψει την κοίτη του για να κυλήσουν τα νερά του σε ξένο τόπο, ανάμεσα στο Παγκράτι και στην Καισαριανή. Ίσως, θα λέτε, για να δροσίσει μια πόλη που είχε στεγνώσει· μνημόσυνο στον Ιλισό, που τον έθαψαν ζωντανό.

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.