Πολιτισμός

Κυκλοφόρησε το συλλεκτικό, εικαστικό Ημερολόγιο ART-EST, 2024 του Κώστα Ευαγγελάτου

248views

Κυκλοφόρησε το συλλεκτικό, εικαστικό Ημερολόγιο ART-EST, 2024 του Κώστα Ευαγγελάτου.
Τίτλος του Ημερολογίου: “Προεφηβικές Συνθέσεις, 1968-1972.” Το Ημερολόγιο σχήματος 20×20 εκ, 14 φύλλα, κοσμούν ζωγραφικές συνθέσεις, που φιλοτέχνησε ο καλλιτέχνης σε λευκώματα την εποχή που ήταν μαθητής στο δημοτικό και τις πρώτες τάξεις του γυμνασίου. Τα πρώτα μαυρόασπρα και έγχρωμα σχέδια του Κώστα Ευαγγελάτου με φανταστικές φιγούρες, ανθογραφίες, πρόσωπα, εσωτερικά επτανησιακών σπιτιών, αντικειμένων, ερειπίων, τοπίων και οικημάτων είναι δείγματα της έμφυτης κλίσης του και της καλλιγραφικής του τάσης πριν την πρώτη ατομική εφηβική του έκθεση, η οποία ήταν η απαρχή της μεγάλης καλλιτεχνικής του εκθεσιακής, εκπαιδευτικής και εκδοτικής δραστηριότητας στην Ελλάδα και το εξωτερικό από το 1973-74 που πρωτοεξέθεσε στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς μέχρι σήμερα.

Πρόκειται για ζωγραφικά έργα με πηγαία φαντασία, που αφορμάται όμως σε όλες τις εκδοχές της από το περιβάλλον και την ιστορία της Κεφαλονιάς και των Ιονίων. Συνειρμικά οι εικόνες αναδύονται από το παρελθόν με παιδική και εφηβική ευαισθησία, αμεσότητα αλλά και απεικονιστική ικανότητα. Η σύλληψη τους αναπαράγει τις εσωτερικές προσλήψεις του εκολαπτόμενου τότε καλλιτέχνη, τα ζητούμενα και την κατάσταση της εποχής των μαθητικών του χρόνων και της αγάπης του για την φύση και τα περασμένα μεγαλεία. Όλα προσπάθησε να τα αποδώσει με χαρακτηριστική εκφραστική δύναμη και πρώιμη τεχνοτροπική ταυτότητα. Στις συνθέσεις αυτές είδε και φαντάστηκε με δικό του “βλέμμα” τα μοτίβα  του και τα έφτιαξε με αληθοφάνεια στα φύλλα του μπλόκ  με ακουαρέλες, παστέλ, μολύβια και σινική μελάνη με πενάκι. Τα σκούρα και λεπτομερειακά τους περιγράμματα γεμίζουν με ζωηρά χρώματα και εικονογραφημένες συνάφειες συναισθημάτων αποπνέοντας την αγνή αισιοδοξία για ένα μελλοντικό ανθισμένο τέλος-σκοπό. Φόντο στις συνθέσεις είναι τα μωσαικά του μετασεισμικού πατρικού σπιτιού του στο Αργοστόλι, τα οποία φορτίζουν νοσταλγικά και συναισθηματικά τις σελίδες του ημερολογίου.

Φωτογράφηση έργων: Ντάνυ Μαρτζόκας, μέλος του Art Studio EST / Αρχείο FOTOTANISM.
Επιμέλεια έκδοσης, εκτύπωση: Ελευθέριος Καρτέρης, του ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ.

(Όπως κάθε χρονιά αριθμός αντιτύπων των Ημερολογίων θα προσφερθεί δωρεάν σε Βιβλιοθήκες και Πινακοθήκες.)

COSTAS EVANGELATOS ART-EST

ART STUDIO EST – LA CHAMBRE, ΠΡΑΤΙΝΟΥ  87 (περιοχή Εθν. Πινακοθήκης) ΑΘΗΝΑ.

Πληροφορίες: 210 7294259, 6944621286

ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ!!

www.rodopicollection.blogspot.com

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.