Ελλάδα-ΔιεθνήΟικονομία

«Κλειδώνει» το Food Pass: Μέσω gov.gr το νέο voucher τροφίμων

157views

Σοφία Ραχμάνη

Δυο Υπουργοί έχουν φωτογραφίσει μέχρι τώρα το Food Pass, το οποίο θα αφορά ένα νέο voucher τροφίμων το οποίο εκτός από τα σούπερ μάρκετ υπάρχουν σκέψεις να μπορεί να ξοδευτεί σε φούρνους και κρεοπωλεία. Μέσω gov.gr αναμένεται να γίνουν οι αιτήσεις για την απόκτηση του.

Τον κουμπαρά με νέα μέτρα ενίσχυσης για τα νοικοκυριά αλλά και τη μεσαία τάξη που πλήττονται από τις παρενέργειες του πληθωρισμού ο οποίος θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα, γεμίζει σταδιακά η κυβέρνηση, προκειμένου να προχωρήσει στην ενεργοποίηση τους από το νέο έτος.

Στο πλαίσιο αυτό, ένα νέο μέτρο έχει πέσει στο τραπέζι το οποίο όπως όλα δείχνουν θα γίνει σύντομα πραγματικότητα. Ο λόγος για το Food Pass, ένα νέο επίδομα τροφίμων που θα βοηθήσει τις ευάλωτες οικογένειες να κάνουν τα ψώνια τους στο σούπερ μάρκετ ενώ σκέψεις υπάρχουν να επεκταθεί και σε φούρνους, μίνι μάρκετ αλλά και κρεοπωλεία.

Το αποκαλούμενο Food Pass αναμένεται να δοθεί στα νοικοκυριά κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023, καθώς για εφέτος ο «λογαριασμός» των επιδομάτων έχει κλείσει με το έκτακτο βοήθημα των 250 ευρώ που θα δοθεί έως τις 20 Δεκεμβρίου σε περίπου 2,4 εκατομμύρια δικαιούχους.

Το ποσό της επιδότησης που πιθανότατα θα φτάνει έως και τα 100 ευρώ, θα αφορά στα προϊόντα που περιλαμβάνονται στο «καλάθι του νοικοκυριού» ενώ, η χορήγηση του Food Pass θα γίνει βάσει αυστηρών εισοδηματικών κριτηρίων, ανάλογα την οικογενειακή κατάσταση και το ύψος του ετήσιου εισοδήματος.

Προτεραιότητα, επίσης, για το Food Pass θα δοθεί στις οικογένειες με παιδιά και, μάλιστα, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών, θα υπάρξουν και ανάλογες προσαυξήσεις στην επιδότηση. Οι τελικές αποφάσεις για το Food Pass, βέβαια, θα ληφθούν στις αρχές του 2023.

Άδωνις Γεωργιάδης: Στο τραπέζι είναι κάθε μέτρο που βοηθά τους ευάλωτους

Ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο για ένα νέο food pass, το οποίο θα δοθεί σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες προκειμένου να αντιμετωπιστεί το κύμα ακρίβειας που σαρώνει τη χώρα.

Συγκεκριμένα, όπως τόνισε μιλώντας στο ραδιόφωνο Παραπολιτικά FM, ο υπουργός «όσο η οικονομία υπεραποδίδει και εφόσον αφήνει περίσσευμα τηρώντας τους δημοσιονομικούς στόχους θα βρούμε τρόπο να βοηθάμε τον κόσμο. Η γενική μας τάση είναι ότι οι ευάλωτοι συμπολίτες μας πρέπει να προστατευτούν από αυτή τη λαίλαπα που ζούμε».

Στην ερώτηση για το εάν το food pass αφορά το γιορτινό τραπέζι τόνισε πως στο «τραπέζι είναι κάθε μέτρο που βοηθάει τους ευάλωτους».

Ο Σκυλακάκης «φωτογράφισε» food pass: Στο τραπέζι επίδομα τροφίμων για ψώνια σε σούπερ μάρκετ

Όπως τόνισε ο αναπληρωτής Υπουργός ένα μεγάλο τμήμα – της τάξης των 600 εκατομμυρίων ευρώ περίπου – από το ειδικό αποθεματικό του 1 δισ. ευρώ, το οποίο έχει συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης θα επιστρέψει στην κοινωνία.

“Aν προκύψουν δημοσιονομικοί πόροι προτεραιότητα έχουν οι επιπτώσεις του πληθωρισμού στα ευάλωτα νοικοκυριά και στη μεσαία τάξη. Σχεδιάζουμε να πηγαίνουν απευθείας στα ευάλωτα νοικοκυριά. Δεν σχεδιάζουμε μειώσεις φορολογικών συντελεστών.

Όποιους πόρους έχουμε, με διάφορους τρόπους θα πάνε απευθείας στα νοικοκυριά”, είπε και διευκρίνισε πως “πληθωρισμός είναι ηλεκτρισμός, καύσιμα, τρόφιμα. Ανάλογα με τις εξελίξεις κατευθύνεις τους πόρους. Αν έχεις αποκλιμάκωση των καυσίμων τότε ανοίγουν άλλες δυνατότητες. Στο βαθμό που θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος θα επιστρέψει στην κοινωνία και την οικονομία”.

Στην ουσία ο Αναπληρωτής Υπουργός, φωτογράφισε ένα νέο food pass, επίδομα τροφίμων καθώς οι τιμές των καυσίμων (πετρέλαιο και φυσικό αέριο) ακολουθούν προς το παρόν καθοδική τροχιά, συμπαρασύροντας προς τα κάτω και την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος που θα συνεχιστεί και το νέο έτος.

Αντιθέτως το πρόβλημα παραμένει και εντείνεται στις τιμές των τροφίμων και των ειδών πρώτης ανάγκης στα σούπερ μάρκετ και εκεί φαίνεται πώς η Κυβέρνηση θέλει να δώσει προτεραιότητα δίνοντας ενδεχομένως ένα νέο food pass.

Μέσω gov.gr οι αιτήσεις

Εφόσον δοθεί το συγκεκριμένο βοήθημα – voucher θα γίνει μέσω αιτήσεων στο vouchers.gov.gr όπως ακριβώς και με τους δύο κύκλους του fuel pass.

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα εισέρχεστε με τους κωδικούς Taxisnet.

Στη συνέχεια, η πλατφόρμα ζητά να συμπληρώσετε και επικαιροποιήσετε τα στοιχεία σας:

Διεύθυνση email
Αριθμό κινητού τηλεφώνου
Αριθμό προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού

Για το επίδομα βενζίνης, η αποστολή των αιτήσεων προς τα Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα γινόταν το πρωί κάθε εργάσιμης ημέρας. Η πίστωση της ενίσχυσης γινόταν εντός ολίγων ημερών (συνήθως 3-4 το πολύ) από την ημερομηνία επιτυχούς παραλαβής και επεξεργασίας της αίτησης της/του δικαιούχου από το Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα της επιλογής της/του.

ΠΗΓΗ https://www.dikaiologitika.gr/

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.