Κοινωνία

Η Ανάστασις του Χριστού και ο Άγιος Γεράσιμος

378views

Η Ανάστασις του Χριστού και ο Άγιος Γεράσιμος

Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός

Πρόκειται για εικόνα Δωδεκαόρτου  του 18ος αι. (51Χ39,5 εκ)  του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος Λουκεράτων – Ληξουρίου, που στην κάτω  δεξιά γωνία της εικονίζεται ο Άγιος Γεράσιμος, σε  ιδιαίτερο χώρο που περιγράφει το σώμα του σαν θύρωμα και το διαφοροποιεί από το κεντρικό θέμα. Πρόκειται για το μοναδικό μέχρι σήμερα επισημανθέν έργο με την Ανάσταση του Χριστού επί της οποίας εικονίζεται και ο άγιος Γεράσιμος. Η μόνη  εξήγηση που μπορεί να δοθεί είναι ότι ο δωρητής της εικόνας ονομαζόταν Γεράσιμος και ζήτησε από τον αγιογράφο να  αγιογραφήσει  και τον άγιο προστάτη  του πάνω στην εικόνα που δώρισε.  Η χάριν ιδιαιτέρως  αγάπης προς τον άγιο, λόγω του ότι η συγκεκριμένη εικόνα παραμένει επί σαράντα ημέρες για προσκύνηση στο κέντρο του ναού, τον απεικόνισαν για να προσκυνείται και να προβάλλεται μαζί με την Ανάσταση του Κυρίου.

Επίσης, στην συγκεκριμένη εικόνα η Ανάσταση του Κυρίου, παρουσιάζεται μεγαλόπρεπα και λιτά, που ως κεντρικό θέμα ο Χριστός τυλίγεται σε -Δόξα Ουράνιου σύννεφου- και στο μνημείο του υπάρχουν δυο άγγελοι. Η απουσία προσώπων, ιδίως του φύλακα του μνημείου (σύμφωνα με τις ευαγγελικές περικοπές)  και άλλων σκηνών, καθιστούν  το έργο ως ιδιαίτερο, λόγω, που υψώνεται με την Ανάστασή του ο  Χριστός  στην Ουράνια Επαναφορά του. Η εικόνα παρουσιάζει αρκετές φθορές, αλλά διακρίνεται ευκρινώς τόσο η περίφημη αυτή  Ανάσταση όσο και ο Άγιος Γεράσιμος.

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.