Κοινωνία

Ετήσιος απολογισμός του έργου του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Κεφαλονιάς για το έτος 2022

400views

Ετήσιος απολογισμός του έργου του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Κεφαλονιάς για το έτος 2022

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Κεφαλονιάς λειτουργεί από τις 9 Οκτωβρίου 2013 έως και σήμερα. Στελεχώνεται από Ψυχολόγο, Κοινωνική Λειτουργό και Κοινωνιολόγο και συνεργάζεται με Νομικούς άλλων Συμβουλευτικών Κέντρων. Τηρώντας το απόρρητο παρέχει δωρεάν όλες τις υπηρεσίες του, οι οποίες είναι οι εξής:

Ψυχοκοινωνική στήριξη σε γυναίκες που έχουν υποστεί/ υφίστανται βία σε όλες τις μορφές ή/ και πολλαπλές διακρίσεις (π.χ. μετανάστριες, πρόσφυγες, μονογονείς, ΑμΕΑ, άνεργες, κ.λπ.) με τη διενέργεια ατομικών συνεδριών συμβουλευτικής με την οπτική του φύλου.

Εργασιακή συμβουλευτική με τη διενέργεια ατομικών συνεδριών εργασιακής συμβουλευτικής και πληροφόρησης.

Νομική συμβουλευτική μέσω των άλλων συμβουλευτικών κέντρων που διαθέτουν Νομικό αλλά και καθοδήγηση των γυναικών για αίτημα δωρεάν νομικής βοήθειας από το Πρωτοδικείο, στην περίπτωση που πληρούνται τα κριτήρια.

Ενημέρωση και εξειδικευμένη πληροφόρηση για θέματα έμφυλης βίας.

Παραπομπή σε άλλες κοινωνικές υπηρεσίες και συνεργασία μαζί τους, όπου αυτό απαιτείται.

Συνοδεία των γυναικών σε υπηρεσίες, όταν αυτό κριθεί αναγκαίο από τον εκάστοτε σύμβουλο.

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών πραγματοποιεί επίσης δράσεις δικτύωσης με τοπικούς φορείς και οργανισμούς και μεταξύ των δομών του δικτύου αλλά και δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας, στοχεύοντας στην πρόληψη και την καταπολέμηση του φαινομένου της βίας.

Παρακάτω παρουσιάζονται τα κυριότερα σημεία της δράσης του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών για το έτος 2022:

ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Το έτος 2022 το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών εξυπηρέτησε 60 ωφελούμενες (56 περιστατικά βίας & 4 περιστατικά πολλαπλών διακρίσεων), από τις οποίες οι 41 ήταν νέα περιστατικά, ενώ οι υπόλοιπες 19 ήταν περιστατικά παλαιότερων ετών, που είτε συνέχισαν τις συνεδρίες, είτε επανήλθαν στην υπηρεσία με νέο αίτημα. Ετησίως διενεργήθηκαν 248 ώρες συνεδριών.

Συνολικά από την αρχή λειτουργίας του Κέντρου έως σήμερα έχουν εξυπηρετηθεί 341 ωφελούμενες και έχουν γίνει πάνω από 2208 ώρες συνεδριών.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που τηρούνται στη δομή μας το 2022 στο μεγαλύτερο ποσοστό οι ωφελούμενες που προσήλθαν είναι Ελληνικής καταγωγής, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, έγγαμες με παιδιά, εργαζόμενες και τους ασκείται ενδοοικογενειακή βία από το σύζυγο/σύντροφο. Επίσης, σε μικρότερο ποσοστό προσέρχονται γυναίκες που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις και συγκεκριμένα είναι μονογονείς ή/και άνεργες.

ΔΙΚΤΥΩΣΗ

Δικτύωση του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών με 29 νέους φορείς, δημόσιους ιδιωτικούς ή οργανώσεις και 114 διατηρήσεις παλαιών επαφών, με στόχο τη δημιουργία ενός δικτύου συνεργαζόμενων φορέων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ωφελούμενων γυναικών αλλά και την προβολή του κέντρου μας.

Συνολικά από την αρχή λειτουργίας του Κέντρου έως σήμερα έχει γίνει δικτύωση με 259 φορείς.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Θεωρώντας σημαντική την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας σε θέματα βίας και στοχεύοντας στην κατάργηση των στερεοτύπων, διοργανώσαμε δράσεις ανοιχτές στο ευρύ κοινό:

Μάρτιος 2022 :

Συμμετοχή των στελεχών του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών σε πανελλήνια ταυτόχρονη διαδικτυακή δράση από το Κίνημα «Strong me» για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ). Στη μνήμη των γυναικών που έχασαν τη ζωή τους επειδή ήταν γυναίκες, δημιουργήθηκε σε 30 Δήμους σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένου και του Δήμου Αργοστολίου, ένα μνημείο-γροθιά στο στομάχι, ένα μνημείο φόρος τιμής σε Εκείνες που δολοφονήθηκαν, σε Εκείνες που ως κοινωνία δεν καταφέραμε να σώσουμε. Τέλος πραγματοποιήθηκε μουσικό δρώμενο. (08/03/2022)

Ενημερωτική παρέμβαση από τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Κεφαλονιάς σε 30 μαθητές/-τριες της Α΄ τάξης του ΕΠΑΛ Αργοστολίου με θέμα «Έμφυλη Βία & Έμφυλα Στερεότυπα» στο πλαίσιο των δράσεων της Ψυχολόγου του σχολείου. (14/03/2022)

 

Απρίλιος 2022 : Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεφαλληνίας δια της Υπευθύνου Σχολικών Δραστηριοτήτων και τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Κεφαλονιάς, σε συνεργασία με τον Μη-Κερδοσκοπικό Οργανισμό DATAWO διοργάνωσαν Διαδικτυακή Ημερίδα με θέμα: «Η έμφυλη βία στον πραγματικό και τον ψηφιακό κόσμο», μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας τηλεδιασκέψεων WEBEX. Η ημερίδα απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς και γονείς. Τα στελέχη της δομής μας συμμετείχαν με την εισήγηση: «Η έμφυλη βία – Ένα διαχρονικό κοινωνικό φαινόμενο», όπου έγινε αναφορά στην έμφυλη βία, στις μορφές και τις επιπτώσεις της, στον κύκλο της βίας καθώς και στο πλάνο διαφυγής από μια βίαιη σχέση. (13/04/2022)

 

Οκτώβριος 2022: Εκστρατεία ευαισθητοποίησης με αφορμή την 25η Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού με το σύνθημα «Δεν περιμένω τον Οκτώβρη!». Η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Αργοστολίου σε συνεργασία με τις δομές της (Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών, Κέντρο Κοινότητας, Βοήθεια στο Σπίτι και ΚΕΠ Υγείας) διοργάνωσαν street work στο Λιθόστρωτο, όπου μοιράστηκε έντυπο υλικό σχετικά με την πρόληψη και τη διάγνωση του Καρκίνου του Μαστού, καθώς και συμβολική περιπατητική διαδρομή. Ακολούθησαν ομιλίες από εκπροσώπους του Ιατρικού Συλλόγου. (25/10/2022)

 

Νοέμβριος 2022 :

Προβολή της δραματικής ταινίας «What will people say» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών (25 Νοεμβρίου). Η ταινία προβλήθηκε δωρεάν στο Δημοτικό Θέατρο «ο Κέφαλος». Είναι μια ταινία διεθνούς συμπαραγωγής του 2017 σε σκηνοθεσία και σενάριο της Ιram Hag. (24/11/2022)

Φωταγώγηση του Δημοτικού Θεάτρου «Ο Κέφαλος» με χρώμα πορτοκαλί, το οποίο είναι το επίσημο χρώμα της διεθνούς ευαισθητοποίησης για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. (24/11/2022 & 25/11/2022)

Δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης “Street Work” σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ Ιονίων Νήσων, καθώς και τα Κέντρα Κοινότητας Δήμου Αργοστολίου, Ληξουρίου & Σάμης με αφορμή την 25η Νοεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Η δράση περιλάμβανε διανομή ενημερωτικού εντύπου και ενημέρωση των πολιτών για θέματα έμφυλης βίας αλλά και για τις προσφερόμενες υπηρεσίες του Κέντρου μας. Τέλος, την συγκεκριμένη εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι μαθητές από το Γυμνάσιο Μεσοβουνίων με λυκειακές τάξεις, όπου πραγματοποιήθηκε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση σχετικά με το θέμα της έμφυλης βίας και των έμφυλων στερεοτύπων, καθώς και αστυνομικοί από το Τμήμα Ενδοοικογενειακής Βίας του Α.Τ. Αργοστολίου. (25/11/2022)

 

Δεκέμβριος 2022:

Στα πλαίσια της ευαισθητοποίησης της μαθητικής κοινότητας σχετικά με την έμφυλη & τα έμφυλα στερεότυπα πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο «ο Κέφαλος» δωρεάν η προβολή της δραματικής ταινίας «What will people say». Μετά την προβολή της ταινίας ακολούθησε συζήτηση ανάμεσα στους μαθητές του Λυκείου και των στελεχών του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Κεφαλονιάς σχετικά με την έμφυλη βία, όπου δόθηκε η ευκαιρία για παράθεση απόψεων. (01/12/2022)

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ τα στελέχη του ΣΚ Γυναικών συμμετείχαν στην δράση ενημέρωσης & ευαισθητοποίησης, που διοργάνωσαν η Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας & Υγείας Δήμου Αργοστολίου και η Ένωση για την ισότητα και προστασία των ατόμων με αναπηρία «Υπερίων». Την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου η Κοινωνική Λειτουργός της δομής συμμετείχε στα αθλητικά δρώμενα, που πραγματοποιήθηκαν στο Κλειστό Γυμναστήριο “Αντώνης Τρίτσης”. Επίσης, τα στελέχη του ΣΚ Γυναικών Κεφαλονιάς συμμετείχαν στην ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο “ο Κέφαλος” με αναρτημένη ανακοίνωση / poster. (04 & 05/12/2022)

 

ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ/ ΤΥΠΟΣ/ ΠΡΟΒΟΛΗ

Διανομή του ενημερωτικού φυλλαδίου σε φορείς, οργανώσεις, δημόσιες υπηρεσίες αλλά και ιδιώτες.

Ανανέωση της ιστοσελίδας (kesykefallonia.blogspot.gr) και της σελίδας στο κοινωνικό μέσο δικτύωσης “Facebook” με την συνεχή κοινοποίηση των δράσεων και του έργου του συμβουλευτικού κέντρου αλλά και άρθρων σχετικών με ζητήματα βίας, έμφυλων στερεοτύπων και θεμάτων ισότητας των δύο φύλων.

Μετάδοση ραδιοφωνικού σποτ από τους τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς της Κεφαλλονιάς με αφορμή τις γυναικοκτονίες. Η μαγνητοφώνηση του σποτ έγινε δωρεάν από τον κ. Σολ Σαλτιέλ και τους εκφωνητές της εταιρείας On The Spot. (01/02/2022 έως 28/02/2022 & 09/08/2022 έως 31/08/2022)

Παραχώρηση συνέντευξης από τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό με την εμπορική ονομασία Inkefalonia 89.2 FM στην εκπομπή «Μέρα Μεσημέρι» στον δημοσιογράφο Γιώργο Χαλαβαζή. Συγκεκριμένα έγινε αναφορά στον πρόσφατο απολογισμό του έργου του ΣΚ Γυναικών για το έτος 2021 και στο φαινόμενο της έμφυλης βίας. Επίσης πραγματοποιήθηκε συζήτηση σχετικά με την ενδοοικογενειακή βία σε και το φαινόμενο των γυναικοκτονιών. (17/02/2022)

Μετάδοση ραδιοφωνικού σποτ από τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς της Κεφαλλονιάς, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας – 8 Μαρτίου. (01/03/2022 έως 15/03/2022)

Μετάδοση ραδιοφωνικού σποτ στους τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς της Κεφαλλονιάς με σκοπό την προβολή του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών και τη γνωστοποίηση των υπηρεσιών που προσφέρει στην τοπική κοινωνία. Η μαγνητοφώνηση του σποτ έγινε δωρεάν από τον ηθοποιό Αιμίλιο Χειλάκη. (15/06/2022 έως 15/07/2022)

Μετάδοση ραδιοφωνικού σποτ από τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς της Κεφαλλονιάς, με αφορμή την 25η Νοεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Η μαγνητοφώνηση έγινε δωρεάν από τη ραδιοφωνική παραγωγό, Αφροδίτη Σημίτη. (09/11/2022 έως 30/11/2022)

Μετάδοση ραδιοφωνικού σποτ στους τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς της Κεφαλλονιάς με σκοπό την προβολή της ταινίας «what will people say», η οποία θα προβληθεί στις 24 Νοεμβρίου 2022. ( 14/11/2022 έως 24/11/2022)

Παραχώρηση συνέντευξης από την Ψυχολόγο του Κέντρου μας στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό με την εμπορική ονομασία Inkefalonia 89.2 FM στην εκπομπή «Μέρα Μεσημέρι» στους δημοσιογράφους Γιώργο Χαλαβαζή & Ελευθερία Κουλουριώτου. Στόχος της συνέντευξης το φαινόμενο της έμφυλης & ενδοοικογενειακής βίας. Επίσης πραγματοποιήθηκε συζήτηση σχετικά με τις δράσεις, που έχει οργανώσει η δομή μας με αφορμή την 25η Νοεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της βίας κατά των Γυναικών. Τέλος, συζητήθηκε η λειτουργία αλλά και οι υπηρεσίες, που παρέχονται από το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών. (25/11/2022)

Παραχώρηση συνέντευξης των στελεχών του Κέντρου μας στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό με την εμπορική ονομασία Νησί 93,9 FM στην εκπομπή του δημοσιογράφου Σάκη Βούτου. Στόχος της συνέντευξης το φαινόμενο της έμφυλης & ενδοοικογενειακής βίας. Επίσης πραγματοποιήθηκε συζήτηση σχετικά με τις δράσεις, που έχει οργανώσει η δομή μας με αφορμή την 25η Νοεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της βίας κατά των Γυναικών. Τέλος, συζητήθηκε η λειτουργία αλλά και οι υπηρεσίες, που παρέχονται από το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών. (25/11/2022)

Παραχώρηση συνέντευξης από την Κοινωνική Λειτουργό του Κέντρου μας στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό με την εμπορική ονομασία Ionian Galaxy 90,8 FM στην εκπομπή του δημοσιογράφου Αρβανιτάκη Ανδρέα. Στόχος της συνέντευξης το φαινόμενο της έμφυλης & ενδοοικογενειακής βίας. Επίσης πραγματοποιήθηκε συζήτηση σχετικά με τις δράσεις, που έχει οργανώσει η δομή μας με αφορμή την 25η Νοεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της βίας κατά των Γυναικών. Τέλος, συζητήθηκε η λειτουργία αλλά και οι υπηρεσίες, που παρέχονται από το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών. (26/11/2022)

Έκδοση Δελτίων Τύπου:

31/01/2022 «Παροχή Εργασιακής Στήριξης και Συμβουλευτικής Απασχόλησης Γυναικών»

15/02/2022 «Ετήσιος Απολογισμός του έργου του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Κεφαλονιάς για το έτος 2021»

04/03/2022 «8η Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας»

23/11/2022 «25η Νοεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών»

 

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ/ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

Συμμετοχή της Κοινωνιολόγου, της Κοινωνικής Λειτουργού και της Ψυχολόγου του Κέντρου μας σε εκπαιδευτικό σεμινάριο του Χαμόγελου του Παιδιού με θέμα: «Το τραύμα της Απομάκρυνσης Ανηλίκων & Καλές Πρακτικές Διαχείρισής του». (02/02/2022 & 03/02/2022)

Συμμετοχή της Κοινωνιολόγου, της Κοινωνικής Λειτουργού και της Ψυχολόγου του Κέντρου μας σε διαδικτυακή συνάντηση εργασίας με τη Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας & Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής & Οικογενειακής Πολιτικής & Ισότητας των Φύλων (ΓΓΔΟΠΙΦ), καθώς και με στελέχη του Δικτύου των Δομών από τις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Ιονίων Νήσων & Ηπείρου. (12/05/2022)

Συμμετοχή της Κοινωνιολόγου του Κέντρου μας σε εισαγωγικό επιμορφωτικό διαδικτυακό σεμινάριο του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) με θέμα: «ΛΟΑΤΚΙ +». (13/12/2022)

Συμμετοχή της Ψυχολόγου του Κέντρου μας σε εισαγωγικό επιμορφωτικό διαδικτυακό σεμινάριο του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) με θέμα: «ΛΟΑΤΚΙ +». (14/12/2022)

 

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών θα συνεχίσει απρόσκοπτα και αυτή τη χρονιά τη δράση του βοηθώντας κάθε γυναίκα, που αντιμετωπίζει θέματα βίας, που περιθωριοποιείται ή καταπατώνται τα δικαιώματά της με οποιονδήποτε τρόπο.

Στόχος μας αυτή τη χρονιά να μη μετρήσουμε καμία λιγότερη…

Στέλνουμε και φέτος το μήνυμα προς όλες τις γυναίκες:

«Δεν είσαι η μόνη, Δεν είσαι μόνη»

 

 

Η Πράξη με τίτλο: «Λειτουργία Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας στην Κεφαλλονιά» του Ε.Π. «Ιόνια Νησιά 2014-2020» συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο)

 

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.