Κοινωνία

Διοργάνωση θεματικής εκδρομής συλλογής Ρίγανης από τον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α

64views

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Μονάδα Διαχείρισης Ζακύνθου, Αίνου και Προστατευόμενων Περιοχών Ιονίων Νήσων του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. ανακοινώνει τη διοργάνωση της ετήσιας ενημερωτικής εκδρομής για το αρωματικό και εδώδιμο φυτό της ρίγανης το Σάββατο, 15 Ιουλίου 2023, ώρα 06:30 π.μ.

Στόχος της εκδρομής είναι η Ενημέρωση και η Ευαισθητοποίηση των πολιτών και των επισκεπτών του Εθνικού Δρυμού σχετικά με το αρωματικό φυτό της ρίγανης, η προσεκτική συλλογή του οποίου, συμβάλει ώστε να επιτευχθεί η αειφόρος διατήρησή του στην περιοχή.

Σημείο συνάντησης για την εκδρομή της ρίγανης αποτελεί ο προαύλιος χώρος του κλειστού γηπέδου “Αντώνης Τρίτσης”. Η Μονάδα Διαχείρισης θα παρέχει μετακίνηση ορισμένου αριθμού ατόμων, πέραν αυτών όμως η συμμετοχή είναι απεριόριστη με ιδία μετακίνησης. Σε περίπτωση που κάποιος από τους συμμετέχοντες, διαθέτει όχημα 4×4 και ελεύθερες θέσεις, παρακαλούμε όπως μας ενημερώσει.

Το πρόγραμμα της εκδρομής περιλαμβάνει την ενημέρωση των συμμετεχόντων σχετικά με τις ιδιότητες του φυτού, την ορθή μέθοδο συλλογής του, καθώς και των διαδικασιών αποξήρανσής του. Για τη συλλογή της ρίγανης θα μεταβούμε στην περιοχή “Φαγιάς”, στα όρια του πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Αίνου. Με το τέλος της συλλογής το προσωπικό της Μονάδας θα προσφέρει ριγανάδα στον προαύλιο χώρο της Ιεράς Μονής Ζωοδόχου Πηγής Αργινίων.

Η συλλογή της ρίγανης, που πραγματοποιείται τον μήνα Ιούλιο, αποτελεί μία παλιά, τοπική συνήθεια των κατοίκων της Κεφαλονιάς. Ωστόσο, ορισμένες φορές καταγράφονται περιστατικά ανορθόδοξου και μη συμβατού με την προστασία του φυτού τρόπου συλλογής του, καθώς και περιστατικά παράνομης συλλογής του από περιοχές εντός του πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Αίνου.

Το προσωπικό της Μονάδας Διαχείρισης ενημερώνει ότι η συλλογή του φυτού, όπως και κάθε άλλου είδους εντός του πυρήνα του Εθνικού Δρυμού απαγορεύεται αυστηρά. Το προσωπικό Επόπτευσης/Φύλαξης του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. καταγράφει τυχόν τέτοια περιστατικά και οι παραβάτες αντιμετωπίζουν τις σχετικές κυρώσεις του νόμου. Για τις υπόλοιπες περιοχές της Κεφαλονιάς, η συλλογή της ρίγανης είναι μεν επιτρεπτή, ωστόσο πρέπει πάντα να γίνεται με ορθόδοξο τρόπο (ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΡΙΖΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΦΥΤΑ!).

Λόγω αναμονής ιδιαίτερων αυξημένων θερμοκρασιών τις επόμενες ημέρες (Καύσωνας), αν κριθεί απαραίτητο η εκδρομή ενδέχεται να ακυρωθεί.

Για περισσότερες διευκρινήσεις και για δήλωση συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι καλούνται μέχρι και την Παρασκευή, 14 Ιουλίου 2023, να επικοινωνήσουν με την Μονάδα διαχείρισης Ζακύνθου, Αίνου και Προστατευόμενων Περιοχών Ιονίων Νήσων του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α., κατά τις ώρες 9:30-15:30 (ΥπεύθυνΕκδρομής: κ. Μιχαήλ Ξανθάκης και κ. Γεώργιος Ισμαήλος, Τηλ.: 26710-29258 και Ε-mail: mdpp.ionian@necca.gov.gr )

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.