Κοινωνία

Γιώργος Μεσσάρης: Φωτιά στα μπατζάκια μας…

282views

 

Φωτιά στα μπατζάκια μας…

Το συνηθίζουμε στην Ελλάδα. Για όλα φταίει ο άλλος και σε όλα θύματα είμαστε εμείς!

Έτσι λοιπόν για όλα φταίει η κυβέρνηση και εμείς την πληρώνουμε ακριβά.

Βέβαια, δεν επιχειρώ να αθωώσω την κυβέρνηση η οποία όντως φταίει για πολλά αλλά ΟΧΙ για όλα.

Αφορμή για τούτες τις σκέψεις μου έδωσε η καταιγίδα των πυρκαγιών που μετατρέπει σε στάχτη ότι δεν μπορεί να τρέξει για να σωθεί. Τα δένδρα, τους θάμνους, τα σπίτια και εσχάτως τα… πυρομαχικά!

Τεράστιες είναι επίσης και οι ανθρώπινες απώλειες. Κανείς μέχρι στιγμής δεν ξέρει τον ακριβή αριθμό των συνανθρώπων μας που χάθηκαν μέσα στις φλόγες.

Καίγεται από άκρη σε άκρη η Ελλάδα και πυροσβεστική και στρατός δεν προλαβαίνουν να σβήνουν.

Σβήνουν εδώ, πιάνει φωτιά πιο κάτω. Σβήνουν τη φωτιά πιο κάτω και εκδηλώνεται φωτιά παρά πέρα…

Η κατάσταση το τελευταίο δίμηνο είναι απελπιστική.

Δάση εξαφανίζονται και κοσμάκης χάνει τα σπίτια του και το βιός του. Οι υπόλοιποι ζούμε κάτω από το νέφος της καταστροφής και εισπνέουμε την ατμοσφαιρική μόλυνση!

Τις τελευταίες ημέρες ο γαλανός ουρανός της Ελλάδας έχει μετατραπεί σε ένα σταχτοκόκκινο τεράστιο βλοσυρό σκέπαστρο που σου προκαλεί ψυχολογικό πατατράκ.

Ζούμε έναν πύρινο εφιάλτη.

Χαρακτηριστικά είναι αυτά που δήλωσε, την ώρα που γράφονται τούτες οι γραμμές, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας:

«Η κατάσταση στην Πάρνηθα είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Τις τελευταίες 5 μέρες κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε 380 πυρκαγιές. Παράλληλα με την πυρκαγιά στον Έβρο η πυροσβεστική κλήθηκε να αντιμετωπίσει 9 κρίσιμες πυρκαγιές. Το φετινό καλοκαίρι είναι το χειρότερο από μετεωρολογικά δεδομένα από πλευράς εκδήλωσης πυρκαγιών. Έχοντας επίγνωση της κλιματικής αλλαγής αναβαθμίσαμε σημαντικά την Πολιτική Προστασία. Το αποτέλεσμα δυστυχώς δεν ήταν αυτό που θέλαμε. Χρειαζόμαστε να κάνουμε και άλλα βήματα για να καταφέρουμε να ανταπεξέλθουμε».

Είναι αλήθεια ότι η κυβέρνηση χρειάζεται να κάνει περισσότερα για να μην επαναληφθούν τα όσα συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια.

Υπάρχουν, πάντως, πολλές θεωρίες για το ποιος ευθύνεται για την πύρινη καταστροφή.

Φταίνε οι κεραυνοί.

Φταίει η κλιματική αλλαγή.

Φταίνε οι ξένοι πράκτορες.

Φταίει η κρατική απρονοησία και ανεπάρκεια.

Φταίνε οι άρρωστοι εμπρηστές.

Φταίει ο κόσμος που πετάει αναμμένα τσιγάρα και μπουκάλια όπου σταθεί και όπου βρεθεί.

Φταίνε οι δημοτικές αρχές που δεν επιβάλλουν το νόμο που λέει ότι οι ιδιοκτήτες γης μέσα σε κατοικημένες περιοχές οφείλουν ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ να καθαρίζουν από την ξερή βλάστηση τα οικόπεδά τους.

Φταίμε όλοι μας που αδιαφορούμε.

Και ο μόνος που δε φταίει είναι ο έρημος πλανήτης. Η Γη που μας φιλοξενεί και η οποία φωνάζει απεγνωσμένα ΒΟΗΘΕΙΑ!

Τελικά φαίνεται ότι είμαστε ανίκανοι να αντιληφθούμε ότι καίγονται τα μπατζάκια μας. Όταν οι φλόγες ανέβουν λίγο πιο πάνω θα είναι πολύ αργά!

Γιώργος Μεσσάρης

  • Η Πυροσβεστική ανακοίνωσε ότι έχουν γίνει πάνω από 140 συλλήψεις, αρκετές από τις οποίες για πρόκληση πυρκαγιάς από πρόθεση. Ελπίζω όσοι κριθούν ένοχοι, να τιμωρηθούν παραδειγματικά. Μόνο έτσι θα φρενάρει η κατρακύλα…

ΔΙΟΡΘΩΣΗ: Στο προηγούμενο σημείωμά μου με τίτλο «Τιμώντας τον Βύρωνα» έκανα ένα λάθος το οποίο και επανορθώνω. Η Παιδική Μαντολινάτα, με μαέστρο το Σωκράτη Μπένο, η οποία εμφανίστηκε με επιτυχία στην τιμητική για τον Άγγλο φιλέλληνα εκδήλωση, στα Μεταξάτα, είναι τμήμα της Χορωδίας και Μαντολινάτας Αργοστολίου.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:

Η πύρινη λαίλαπα. Στο πέρασμά της σκορπάει καταστροφή και προκαλεί οδύνη.

  • Οποιοδήποτε σχόλιό σας μπορείτε να το στείλετε στο ΜΜΕ που φιλοξενεί το δημοσίευμα ή στην ηλεκτρονική μου διεύθυνση και εγώ θα το μεταβιβάσω: georgemessaris@gmail.com
  • Οι τελευταίες παραγωγές ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ του Γιώργου Μεσσάρη: 1: «Σκιές Του Χθες» – Ένα οδοιπορικό στα εγκαταλελειμμένα χωριά της Κεφαλλονιάς και της Ιθάκης. Στα ελληνικά με αγγλικούς υπότιτλους. Διατίθεται σε μέμορι στικ. 2: ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗ – ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ. Διατίθεται σε DVD σε τέσσερις γλώσσες. Για να τα αποκτήσετε επικοινωνήσετε με τον ίδιο στην ηλεκτρονική διεύθυνση georgemessaris@gmail.com
 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.