ΚοινωνίαΠολιτισμός

Βοτανικός Κήπος: Αρχαία επιστήμη-Μύθοι και πραγματικότητες

49views

ΑΡΧΑΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ – ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΕΣ

Βοτανικός Κήπος Κεφαλονιάς

Τρίτη 16 Ιουλίου στις 21.00

Είσοδος ελεύθερη

Είναι η ψυχοθεραπεία ένα μοντέρνος τρόπος αντιμετώπισης αρνητικών συναισθημάτων ή μήπως όχι;

Ισχύει ότι οι Άραβες επινόησαν την άλγεβρα;

Είναι πράγματι ο Ιπποκράτης ο συγγραφέας του ιπποκρατικού Όρκου;

Ποιος ο ρόλος του Βυζαντίου στην διαμόρφωση της μεσαιωνικής αραβικής επιστημονικής γνώσης;

Η εκδήλωση έχει ως στόχο να διαφωτίσει το ευρύ κοινό σχετικά με συχνούς μύθους για την αρχαία επιστήμη. Mέσα από σύντομες εισηγήσεις 15 λεπτών θα αναφερθούν παραδείγματα από τα πεδία της αρχαίας ιατρικής, αστρονομίας, μαθηματικών, καθώς και της φιλοσοφίας. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Oμιλητές:

Μαρία Μαυρουδή, Καθηγήτρια Βυζαντινής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ, ΗΠΑ Πέτρος Μπούρας-Βαλλιανάτος, Αναπλ. Καθηγητής Ιστορίας της Επιστήμης, Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης, ΕΚΠΑ Σοφία Ξενοφώντος, Αναπλ. Καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας, Τμήμα Φιλολογίας, ΑΠΘ Γιάννης Χριστιανίδης, Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας των Μαθηματικών, Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης, ΕΚΠΑ

Η εκδήλωση διοργανώνεται στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Ο Ιατρός της Ψυχής: Ιατρική και Πρακτική Ηθική στον Γαληνό» χρηματοδοτούμενο από το Wellcome Trust του Ηνωμένου Βασιλείου, με Επιστημονική Υπεύθυνη τη Σοφία Ξενοφώντος και Φορέα Υποδοχής το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.