Γιατροί στην κλινική «Άγιος Λουκάς» στη Θεσσαλονίκη αφαίρεσαν από το στομάχι ενός κοριτσιού 14 ετών 700 γρμ. τρίχες.

Το 14χρονο κορίτσι μεταφέρθηκε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και εκεί εντοπίστηκε ότι είχε στο στομάχι της έναν μεγάλο όγκο από τρίχες βάρους 700 γραμμαρίων.

Πρόκειται δε, για μάζα τριχών από τις μεγαλύτερες που έχουν εντοπιστεί παγκοσμίως σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η 14χρονη κοπέλα, η οποία έχει πλέον αναρρώσει και λαμβάνει ψυχολογική υποστήριξη, έτρωγε τις τρίχες των μαλλιών της για τουλάχιστον 12 χρόνια.

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, το 14χρονο κορίτσι έτρωγε και κλωστές από τις κουρτίνες του σπιτιού της αλλά και βαμβάκι από μπατονέτες, χωρίς κανείς να αντιληφθεί το παραμικρό.

«Τριχόπλημα είναι η μάζα από άπεπτες τρίχες μέσα στον γαστρεντορολογικό σωλήνα μετά από βρώση αυτών. Η συχνότητα στον γενικό πληθυσμό κυμαίνεται από 0,06% έως 4%» εξηγεί η παιδοχειρουργός και υπεύθυνη του Παιδοχειρουργικού τμήματος της κλινικής «Άγιος Λουκάς», Κατερίνα Ραμματά.

Τι είναι το σύνδρομο Ραπουνζέλ

Η συνθήκη αυτή ονομάζεται σύνδρομο Rapunzel και εμφανίζεται 9 φορές συχνότερα στις γυναίκες από ό,τι στους άντρες. Σε αυτές δε τις περιπτώσεις το 80% των περιστατικών εντοπίζεται κυρίως σε παιδιά ή έφηβες.

Το σύνδρομο Ραπουνζέλ είναι μια ασυνήθιστη μορφή που απαντάται σε ασθενείς με ιστορικό ψυχιατρικών διαταραχών, τριχοτιλλομανίας (συνήθεια τραβήγματος μαλλιών) και τριχοφαγίας (νοσηρή συνήθεια μάσησης των μαλλιών), με συνέπεια την ανάπτυξη γαστρικών μαζών.

Τα κύρια συμπτώματα είναι έμετος και επιγαστρικός πόνος.  Η πάθηση περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1968. Πήρε το όνομά της από τον χαρακτήρα, της Ραπουνζέλ, που ήταν γνωστή για τα μακριά μαλλιά της.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να περάσει κάποιος αρκετά χρόνια χωρίς να έχει συμπτώματα. Μέχρι να εμφανιστούν τα προβλήματα, η μάζα των μαλλιών είναι συνήθως τόσο μεγάλη και συμπιεσμένη ώστε προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα στο στομάχι ενώ χρειάζεται χειρουργική επέμβαση για να αφαιρεθεί.

ΠΗΓΗ https://www.lifo.gr/