Πολιτική

Ανακοινώσεις της Λαικής Συσπείρωσης Δήμου Σάμης για τον Μύρτο και την αφαλάτωση

26views

   ΔΗΜΟΥ ΣΑΜΗΣ                          

                                                      ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Στην πρόσφατη  συνεδρίαση  του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου  Σάμης συζητήθηκαν δύο  πολύ σοβαρά Θέματα που σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσουν την παραπέρα λειτουργία του Δήμου.

Συγκεκριμένα συζητήθηκε :

  1. Η δημιουργία Αναπτυξιακού Οργανισμού με την επωνυμία <ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΑΕ>, με την συμμετοχή των Δήμων Σάμης-Ιθάκης-Αργοστολίου.

Ο «Αναπτυξιακός Οργανισμός» έρχεται με το μανδύα του σωτήρα για να υποστηρίξει τάχα τις σκόπιμα υποστελεχωμένες-υποβαθμισμένες και απαξιωμένες Δημοτικές υπηρεσίες.  Στην πραγματικότητα όμως (όπως όλοι αυτοί οι «Οργανισμοί») είναι μια επιχείρηση- εργαλείο με διευρυμένες αρμοδιότητες και χώρο δράσης, για να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση των Δημοτικών υπηρεσιών και να αξιοποιηθούν  κονδύλια για επενδύσεις προς όφελος επιχειρηματιών και ομίλων μακριά από τις λαϊκές ανάγκες.  Τέτοιοι Οργανισμοί επίσης επιφέρουν αποφασιστικό χτύπημα στη μόνιμη και σταθερή εργασία, και εξυπηρετούν την πολιτική της συγκέντρωσης των κρατικών επενδύσεων και των Δημοτικών φόρων σε μεγαλύτερους “παίκτες”.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση καταγγείλαμε ότι και ο συγκεκριμένος Οργανισμός <ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΑΕ> θα αποτελέσει και θα λειτουργήσει ως  υποκατάστατο του Δήμου παίρνοντας υπηρεσίες φιλέτα που μπορούν να αποφέρουν έσοδα και κέρδη τόσο για την Α.Ε. όσο και για τους συνεργαζόμενους ιδιωτικούς ομίλους και μάλιστα χωρίς καμιά λογοδοσία στα θεσμοθετημένα όργανα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα λειτουργήσει προς όφελος των λαϊκών αναγκών στο  Δήμο μας.

Δυστυχώς η παραπάνω απόφαση πάρθηκε με την ομοφωνία όλων  των άλλων παρατάξεων, που υλοποιώντας τις κυρίαρχες κυβερνητικές κατευθύνσεις, προτίμησαν να υπερασπίσουν ιδιωτικά συμφέροντα και όχι των δημοτών μας.

Εμείς συνεχίζουμε των αγώνα μας για τη διατήρηση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των Δημοτικών υπηρεσιών, για δωρεάν παροχές προς τους συνδημότες μας.

  1. Η λειτουργία της παραλίας του ΜΥΡΤΟΥ.

Ως γνωστό ο πρόσφατος  νόμος της κυβέρνησης για τις παραλίες αποτελεί την  τελευταία πράξη της πολιτικής εμπορευματοποίησής τους και την παράδοσή τους σε  επιχειρηματικά συμφέροντα και ομίλους, αναγορεύοντας σε ακόμα ακριβότερο εμπόρευμα την παραλία, την αναψυχή και  την ξεκούραση, για τα εργατικά – λαϊκά στρώματα αλλά και με αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Στα παραπάνω πλαίσια προβλέπεται μόνο η επινοικίαση στον Δήμο Σάμης ενός τμήματος της παραλίας 2.000 τ.μ.  με αντίτιμο 50 ευρώ το τ.μ.(!), ενώ η καντίνα (με την δικαιολογία κάποιων πολεοδομικών εκκρεμοτήτων ) δεν αποδίδεται στον Δήμο. (Με προφορική διαβεβαίωση των αρμοδίων για 2 χρόνια δεν θα  δοθεί σε ιδιώτες, αλλά  μετά μπαίνει στο καθεστώς της ελεύθερης αγοράς!)

Σημειώνουμε ότι ενώ την περσινή περίοδο ο Δήμος είχε έσοδα 860.000 ευρώ, φέτος πιθανόν όχι μόνο να μην έχει έσοδα καθόλου, αλλά αντίθετα θα αναλάβει και τις υποχρεώσεις της καθαριότητας και του ναυαγοσώστη, εξελίξεις που οδηγούν  στην παραπέρα αύξηση των ήδη ακριβών τιμών των ομπρελο-καθισμάτων.

Τα παραπάνω πρόκειται για άκρως δυσμενείς εξελίξεις για το λαό της περιοχής αλλά και τους επισκέπτες,  που τις υιοθέτησε και τις  αποδέχτηκε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σάμης  πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης. Απέρριψαν επίσης  οι άλλες παρατάξεις την πρότασή μας για δυναμική λαϊκή κινητοποίηση ενάντια στις παραπάνω προβλέψεις που βλάπτουν τα οικονομικά του Δήμου και ταυτόχρονα χαρατσώνουν με άλλο ένα δυσβάσταχτο χαράτσι το λαό .

Συνεχίζοντας τον αγώνα μας για ελεύθερες παραλίες δωρεάν για όλο τον λαό, καλούμε το λαό της περιοχής να βγάλει τα συμπεράσματά του τόσο για την αντιλαϊκή στάση της Δημοτικής Αρχής (ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ), όσο και αυτής της συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ) που στα κύρια και βασικά της αντιλαϊκής πολιτικής ομονοούν.

Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Σάμης

05.06.2024

ΛΑΓΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ & ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΏΝ ΟΜΙΛΩΝ, ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΥΝ ΤΟ ΝΕΡΟ ΑΠΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΣΕ ΠΑΝΑΚΡΙΒΟ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΣΑΜΗΣ

 

Η Δημοτική Αρχή Σάμης(ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ) και στο ζήτημα του νερού γίνεται λαγός των εταιρειών προμήθειας και λειτουργίας των εργοστασίων αφαλάτωσης, υλοποιώντας πλήρως την κυβερνητική πολιτική με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας αυτού του κλάδου των επιχειρήσεων. Το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη υδάτινων πόρων, ειδικά στην Δημοτική Ενότητα Σάμης, αλλά η εδώ και δεκάδες χρόνια μη προτεραιότητα και η μη επιλογή από πλευράς όλων των κυβερνήσεων, Περιφερειακών και Δημοτικών Αρχών της αξιοποίησης  του πλούσιου υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής του Αίνου με την κατασκευή φραγμάτων και λιμνοδεξαμενών  που θα τροφοδοτούν όλο τον Δήμο Σάμης και όχι μόνο. Άφησαν και αφήνουν να φτάσει το πρόβλημα στο παρα πέντε ώστε να το παρουσιάσουν ως πρωτοφανέρωτο, ως πρωτόγνωρο, «έκπληκτοι» και «αιφνιδιασμένοι» ώστε να επιβάλουν την «λύση» της αφαλάτωσης και μάλιστα στην χειρότερη της μορφή από πλευράς οικονομικού κόστους, τρόπου ανάθεσης και των άλλων επιπτώσεων δηλαδή της ενοικίασης που θα στοιχίζει πλέον των 350.000 ευρώ/4μηνο , που σε ετήσια βάση είναι πλέον 1.050.000 ευρώ (επισημαίνουμε ξανά για ενοικίαση).

Οι ευθύνες τους είναι τεράστιες ειδικά της σημερινής Δημοτικής Αρχής που είναι συνέχεια της προηγούμενης διαπαρταξιακής  Μονιά, Σπαθή, Γάκη, Αμούργη (ΣΥΡΙΖΑ,ΠΑΣΟΚ, ΝΔ).

Στο παρά πέντε και με το πιστόλι στο κρόταφο η Δημοτική Αρχή φέρνει στο Δημοτικό Συμβούλιο με την διαδικασία της δια περιφοράς «συνεδρίασης» (τηλεφωνικά-email) χωρίς την φυσική παρουσία των Δημοτικών Συμβούλων αλλά και των κατοίκων, ως  υπέρ επείγον Θέμα  την ενοικίαση  Μονάδας Αφαλάτωσης δυναμικότητας 600 m3/24ωρο με εκτιμώμενο κόστος πλέον των 350.000 ευρώ για 4 μήνες. Eμείς εκτιμούμε ότι θα είναι αρκετά περισσότερα, χωρίς να γνωρίζουμε αν υπάρχουν προσφορές, χωρίς να γνωρίζουμε τίποτα και χωρίς να λύνει ουσιαστικά το πρόβλημα, γιατί όπως γνωρίζουμε «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού».

Ως Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο Σάμης και στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων είχαμε επισημάνει την σημαντικότητα των έργων για την διαχείριση των υδάτινων πόρων του Δήμου μας με την κατάθεση Επερωτήσεων και Θέματος και  με κορύφωση την επίσκεψη στην Κεφαλονιά και ειδικά στο Δήμο Σάμης  του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκου Καραθανασόπουλου και την συνάντηση του με τους Προέδρους και τα Τοπικά Συμβούλια των Δ.Κ. με θέμα την διαχείριση του νερού στο Δήμο μας. Την κατάθεση Ερώτησης στην Βουλή για το τι ενέργειες προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση ώστε να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος και την απάντηση της ότι υπεύθυνη είναι η ΔΕΥΑΚ.

 

 

Η λύση αυτή δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα και έχει τεράστιο κόστος που θα το πληρώσουν οι Δημότες είτε άμεσα (αύξηση των τελών) είτε έμμεσα(με την περικοπή έργων). Θα δημιουργήσει προβλήματα στην περιοχή τοποθέτηση της.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση ζητάμε την άμεση σύγκληση του ΔΣ αφού προηγηθούν λαϊκές συνελεύσεις ώστε μαζί με τον λαό να διεκδικήσουμε όλα τα άμεσα έργα ,αλλά και τα μακροπρόθεσμα από κυβέρνηση και Περιφέρεια Ι.Ν.

Εμείς συνένοχοι σε αυτή την πολιτική δεν θα γίνουμε.

Αγωνιζόμαστε για φτηνό ποιοτικό νερό, για 2 λιμνοδεξαμενές στο Δήμο μας που θα λύσουν οριστικά το πρόβλημα.

Λαϊκή Συσπείρωση Σάμης

06.06.2024

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.