Πολιτική

Ανακοίνωση της Λαικής Συσπείρωσης για την επίσκεψη Περιφερειάρχη Τρεπεκλή στο Ληξούρι και Επερωτήσεις

52views

Η ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ

ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΎ

 

Κατά την πρόσφατη επίσκεψη και παρουσία του Περιφερειάρχη κ. Τρεπεκλή, συνοδεία Αντιπεριφερειαρχών, στο Δημοτικό Συμβούλιο Ληξουρίου Κεφαλονιάς, αποτυπώθηκε η προσπάθεια ενσωμάτωσης, διαχείρισης και κατευνασμού του λαού του Ληξουρίου για τα οξυμένα,  χρόνια και άλυτα προβλήματα που υπάρχουν στην περιοχή. Η εικόνα του «αντάρτη» αλλά νεοδημοκράτη Περιφερειάρχη έφτασε έως να ρίξει τις ευθύνες στην προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) της κ. Κράτσα, που να σημειώσουμε ότι κατά το ¼ αποτελούνταν από τους σημερινούς εκλεγμένους Περιφερειακούς Συμβούλους της παράταξης του. Δεν έλειψαν βέβαια  οι απαραίτητες «φωτοβολίδες» περί διεκδικήσεων από την κυβέρνηση, στα πλαίσια όμως των κατευθύνσεών της ,των προτεραιοτήτων και του ρεαλισμού που βάζουν η Ε.Ε και όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία τους.

 

Δεν πήρε θέση για:

 • την Αντιπλημμυρική, Αντισεισμική, Αντιπυρική & Αντικεραυνική Προστασία.
 • τον δρόμο Αργοστόλι-Ληξούρι που καταργήθηκε το έργο 4.000.000.
 • το πότε θα επισκευαστεί το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο, παρά μόνο για νέες Μελέτες πάλι.
 • το πότε θα μπουν μέσα στα σπίτια του οι σεισμόπληκτοι και ξεσπιτωμένοι εδώ και 10 χρόνια κάτοικοι των εργατικών κατοικιών και όχι μόνο.
 • την επέκταση και αναβάθμιση του Βιολογικού Ληξουρίου.
 • το πότε επιτέλους θα κατασκευαστούν τα υδάτινα φράγματα που μελετιούνται εδώ και 30 χρόνια.
 • για την κατασκευή του νέο Γενικού Λυκείου του Ληξουρίου, πότε θα γίνει η αποκατάσταση των Εργαστηρίων του ΕΠΑΛ και για την κατασκευή Βρεφονηπιακού Σταθμού.
 • για την επισκευή του Δημοτικού Θεάτρου και της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης.
 • για την κατασκευή κολυμβητηρίου κ.α.

 

Συμφώνησε με την:

 • ιδιωτικοποίηση της Διαχείρισης των Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ ΑΕ).
 • με την προτεραιότητα της κατασκευής Μαρίνας.
 • Με την Τουριστική Ανάπτυξη σε όφελος των μεγαλοξανοδόχων.
 • Με την Πράσινή Ανάπτυξη των Ανεμογεννητριών κ.α.

 

Αυτό το σκηνικό το έχουμε ξαναδεί πολλές φορές είτε σε κυβερνητικό, είτε σε περιφερειακό επίπεδο. Η εμπειρία του λαού λέει ότι κανένα λαϊκό πρόβλημα δεν λύνεται στις αίθουσες των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων, ούτε στα σαλόνια των συσκέψεων χωρίς την κινητοποίηση και διεκδίκηση από το ίδιο το λαό.

Αυτό ως Λαϊκή Συσπείρωση Ιονίων Νήσων καταθέσαμε και αναδείξαμε με την παρουσία μας  στο Δημοτικό Συμβούλιο Ληξουρίου. Αυτό καλούμε τον λαό να πράξει.

 

22.05.2024

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ:

 

Μελέτη και έργα για την Αντιπλημμυρική & Αντιπυρική Προστασία της Ιθάκης. Ποια είναι η εξέλιξη της παραπάνω Μελέτης που με Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ της Π.Ι.Ν-Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας υλοποιεί το υπουργείο και πότε πρόκειται να υλοποιηθούν τα απαραίτητα έργα;

 

Ως Λαϊκή Συσπείρωση έχουμε κρατήσει στην «επιφάνεια» όλα αυτά τα χρόνια, το ζήτημα των έργων αποκατάστασης και των αποζημιώσεων για τον καταστροφικό κυκλώνα «ΙΑΝΟ» (17-18.09.2020) αλλά και τον «ΜΠΑΛΛΟ» (14.10.2021) στα νησιά του Ιονίου με συνεχής παρεμβάσεις μέσω Επερωτήσεων-Θεμάτων-Ανακοινώσεων αλλά και συμμετοχής στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν.

Εδώ και 3 ½ & 2 ½ χρόνια τώρα τα περισσότερα προβλήματα δεν έχουν αντιμετωπιστεί, έχουν γίνει ελάχιστα και ότι έχει ξεκινήσει οι ρυθμοί υλοποίησης είναι τέτοιοι που θα κλείσουν 10 χρόνια από τα γεγονότα και δεν θα έχουν υλοποιηθεί τα έργα, αν δεν προκύψει κάποιο νέο φαινόμενο.

Και μιλάμε για ζητήματα προστασίας και ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας. Δηλαδή την Αντιπλημμυρική Προστασία που μαζί με την Αντιπυρική, την Αντισεισμική και την Αντικεραυνική Προστασία είναι οι πυλώνες για την ομαλή και ασφαλή ζωή των κατοίκων και των επισκεπτών.

Ειδικά στην Ιθάκη, ένα μικρό σε μέγεθος νησί, αλλά με τεράστια ιστορική παρακαταθήκη, πολιτισμό και υπερήφανο και αξιοπρεπή λαό, η αποκατάσταση των παραπάνω καταστροφών δεν είναι στην προτεραιότητα της Ε.Ε., κυβέρνησης, των Περιφερειακών Αρχών διαχρονικά και της Τοπικής Διοίκησης.

Αυτό που σίγουρα είναι πλούσιο, είναι οι συσκέψεις, συναντήσεις, ανακοινώσεις και μελέτες επί μελετών.

Για να αποτυπωθεί η πραγματικότητα με συγκεκριμένα στοιχεία παραθέτουμε τα παρακάτω:

 • 17-18.09.2020: Πλήττει την Ιθάκη ο «ΙΑΝΟΣ».
 • 09.2020: Κήρυξη σε Κατάσταση Εκτατής Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας.
 • 03.2021: Απόφαση Παράτασης της Έκτακτης Ανάγκης.
 • 09.2021: Απόφαση Παράτασης της Έκτακτης Ανάγκης..
 • 10.2021: Πλήττει την Ιθάκη ο «ΜΠΑΛΛΟΣ».
 • 04.2022: Αυτοψία του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στην Ιθάκη.
 • 09.2022: Απόφαση Παράτασης της Έκτακτης Ανάγκης.
 • 11.2022: Σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας για Μελέτη με αντικείμενο: «Σχέδιο Προληπτικής Μείωσης της Πλημμυρικής Διακινδύνευσης των Οικισμών της Ιθάκης από πλημμυρικά φαινόμενα σε συνθήκες Κλιματικής Κρίσης» με ποσό 354.589,46 ευρώ και ημερομηνία παράδοση της Μελέτης και λήξη της σύμβασης 02.08.2023.
 • 03.2023: Σύμβαση με την Ανάδοχο Μελετητική Εταιρεία.
 • 04.2023: Εγκρίθηκε το χρονοδιάγραμμα της Μελέτης.
 • 09.2023: Απόφαση Παράτασης της Έκτακτης Ανάγκης.
 • 12.2023: Απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας που εγκρίνει την Παράταση παράδοσης της Μελέτης έως την 21.06.2024.
 • 01.2024: Ανακοίνωση του Δήμου Ιθάκης για παραλαβή της Μελέτης: « Σχέδιο για την Πρόληψη και Καταστολή δασικών πυρκαγιών στην Ιθάκη σε συνθήκες Κλιματικής Αλλαγής».
 • 02.2024: Εισήγηση της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης για παράταση της προθεσμίας της Προγραμματικής Σύμβασης.
 • 02.2024: Εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Τεχνικών Έργων & Προγραμματισμού στην Περιφερειακή Επιτροπή για την Τροποποίηση της Προγραμματικής Σύμβασης και Παράτασης της ημερομηνίας παράδοσης της Μελέτης έως 31.12.2025.
 • 03.2024: Δελτίο Τύπου του Βουλευτή Κεφαλονιάς & Ιθάκης της ΝΔ που ενημερώνει μεταξύ άλλων για την επίσκεψη μαζί με τον Δήμαρχο Ιθάκης: «….συναντηθήκαμε με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας….και αναφερθήκαμε στους τρόπους με τους οποίους θα μπορέσει ο Δήμος να ολοκληρώσει την Μελέτη Αντιπλημμυρικής Προστασίας….».
 • 03.2024: Απόφαση της Π.Ε. της Π.Ι.Ν. για παράταση της Προγραμματικής Σύμβασης και παράδοσης της Μελέτης έως στις 31.12.2025.
 • 03.2024: Λήξη της Κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης.
 • 04.2024: Υπογραφή της τροποποίησης της Προγραμματικής Σύμβασης.
 • 05.2024: Συνάντηση του Δημάρχου Ιθάκης με τον Υφυπουργό Κλιματικής Αλλαγής & Πολιτικής Προστασίας που μεταξύ άλλων συζητήθηκαν «…πορεία Μελετών Αντιπλημμυρικής-Πυροπροστασίας Ιθάκης…».

 

Με βάση τα παραπάνω Επερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης:

 1. Γιατί δεν ολοκληρώθηκε η Μελέτη μέσα στα πλαίσια του αρχικού χρονοδιαγράμματος της Προγραμματικής Σύμβασής;
 2. Γιατί δόθηκε τόσο μεγάλη παράταση στην Προγραμματική Σύμβαση και κατ επέκταση στην παράδοση της Μελέτης έως τις 31.12 2025 που ουσιαστικά παραπέμπει τα έργα στις καλένδες;
 3. Γιατί ο Βουλευτής Κεφαλονιάς & Ιθάκης αναφέρει μετά την επίσκεψη με το Δήμαρχο Ιθάκης στον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας στις 01.03.2024 ότι: «..αναφερθήκαμε στους τρόπους με τους οποίους θα μπορέσει ο Δήμος να ολοκληρώσει την Μελέτη Αντιπλημμυρικής Προστασίας…;
 4. Τι αποφασίστηκε στην συνάντηση του Δημάρχου Ιθάκης και του Υφυπουργού Κλιματικής Αλλαγής & Πολιτικής Προστασίας στις 20.05.2024 για την «…πορεία των Μελετών Αντιπλημμυρικής-Πυροπροστασίας Ιθάκης…»;
 5. Θα γίνουν ποτέ τα Αντιπλημμυρικά Έργα στην Ιθάκη πριν είναι αργά;
 6. Στις 10.01.2024 ο Δήμος Ιθάκης ανακοίνωσε ότι παρέλαβε την Μελέτη για την Πρόληψη και Καταστολή των δασικών πυρκαγιών στην Ιθάκη σε συνθήκες Κλιματικής Αλλαγής, πότε προβλέπεται να αρχίσουν τα έργα και ποιος είναι ο προϋπολογισμός τους;

 

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Νίκος Γκισγκίνης, Αλεξάνδρα Μπαλού, Παναγιώτης Σοφός

23.05.2024

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

 

ΠΟΤΑΜΟΣ-ΚΕΡΚΥΡΑΣ: Η εγκατάλειψη και η υποβάθμιση στην περιοχή του Ποταμού Κέρκυρας συνεχίζεται παρά τα μεγάλα λόγια και τις υποσχέσεις κυβερνήσεων και Περιφερειαρχών. Θα γίνουν επιτέλους έργα προστασίας και βελτίωσης της ζωής των κατοίκων;

 

Απαράδεκτη και επικίνδυνη παραμένει κατάσταση στην περιοχή του Ποταμού –Κέρκυρας. Τα βλέμματα όλων των κυβερνητικών παραγόντων πρώην και νυν , όλων των Περιφερειακών Αρχών, πρώην και νυν έπεφταν στην περιοχή αυτή και στις ανάγκες της ,μετά από μια καταστροφή (ΜΠΑΛΛΟΣ) ή μετά από διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις, κατοίκων, μαθητών ,Συλλόγων  Γονέων και εκπαιδευτικών για μια σειρά προβλήματα που ανέκυπταν.  Από τότε μέχρι σήμερα  οι λαμπερές παρουσίες, οι βαρύγδουπες δηλώσεις, οι υποσχέσεις και τα μεγάλα έργα θυμίζουν φωτοβολίδες.

Έχουν περάσει δεκαεπτά (17) χρόνια , από το 2007 μέχρι σήμερα 2024, που ανακοινώθηκαν μελέτες, εργολαβίες και αποσπασματικές παρεμβάσεις  και ακόμα γεφύρι ασφαλές και προσπελάσιμο δεν υπάρχει .

Μετά τον «ΜΠΑΛΛΟ» , η γέφυρα παραμένει με σοβαρές ζημιές, παρουσιάζει καθίζηση και κλίση, οι φάσεις των παρεμβάσεων που ανακοινώνονται προχωράνε με ρυθμούς χελώνας. Εξ αιτίας αυτού ακόμα σήμερα, δεν υπάρχει αστική συγκοινωνία , δεν διέρχονται τα μαθητικά λεωφορεία με την ταλαιπωρία κατοίκων και μαθητών να συνεχίζεται οι δε οδηγοί των Ι.Χ διέρχονται με δική τους ευθύνη. Το ποτάμι βιώνει την εγκατάλειψη, την αδιαφορία την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων και έργων πρόληψης, την έλλειψη φροντίδας και αξιοποίησης με σεβασμό στο περιβάλλον , στους κατοίκους και στην αισθητική.

Με τους δρόμους  ασυντήρητους, κατεστραμμένους  , ακαθάριστους, χωρίς μια αθλητική υποδομή για την νεολαία και ένα σχολείο παρατημένο όπως τόσα άλλα με την λύση των κοντέινερς να δεσπόζει.

Το κτίριο που χρησιμοποιεί σήμερα το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο του Ποταμού, χτίστηκε αρχικά για να φιλοξενεί πολύ μικρότερο αριθμό παιδιών. Τα τελευταία χρόνια το σχολείο έχει γιγαντωθεί με 250 μαθητές στο Δημοτικό και περίπου 100 στο Νηπιαγωγείο, με αποτέλεσμα να μην επαρκούν οι αίθουσες. Έτσι, δύο Τμήματα κάνουν μάθημα σε δύο αίθουσες που νοικιάζονται σε διπλανό κτίριο, πλήρως ακατάλληλες, που με το ζόρι χωράνε όλα τα θρανία και μόνο σε μετωπική διάταξη. Τα παιδιά των δύο Τμημάτων για να βγουν διάλειμμα στην αυλή θα πρέπει να διασχίσουν την αυλή του καφενείου! Τμήμα Ένταξης δε λειτουργεί,  λόγω έλλειψης χώρου και η ενισχυτική διδασκαλία γίνεται στον διάδρομο.

Μεγάλος κίνδυνος υπάρχει και για την ασφάλεια των μαθητών, καθώς η είσοδος του σχολείου βρίσκεται ακριβώς πάνω στον δρόμο, χωρίς να υπάρχουν πουθενά πεζοδρόμια. Όταν κάποιο τμήμα πηγαίνει εκδρομή ο δάσκαλος θα πρέπει να το συνοδεύσει με τα πόδια ως το γεφυράκι όπου δεν υπάρχει πουθενά πεζοδρόμιο .

Αυτή είναι μια «μικρή» εικόνα ενός προαστίου σε απόσταση αναπνοής από την πόλη, χιλιάδων κατοίκων που όμως ,όπως φαίνεται από την κατάσταση, τα αποτελέσματα της «ανάπτυξης» ,του «τουριστικού θαύματος» ,των αναπτυξιακών συνεδρίων και των χρηματοδοτικών εργαλείων δεν φτάνουν ως εκεί.

Γιατί και στον Ποταμό επιβεβαιώνεται ότι οι ανάγκες του λαού ιεραρχούνται τελευταίες και μόνο κάτω από την πίεση και τους αγώνες του μπορεί να έρθουν στο προσκήνιο.

 

Επερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης:

 1. Ποια είναι εξέλιξη των έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας στην περιοχή;
 2. Ποια η εξέλιξη του έργου στην Γέφυρα του Ποταμού;
 3. Τι μέτρα θα πάρετε για την πρόσβαση των αστικών και μαθητικών λεωφορείων χωρίς να ταλαιπωρούνται κάτοικοι και μαθητές;
 4. Ποιες πρωτοβουλίες θα πάρετε σε ό,τι αφορά αρμοδιότητα της Περιφέρειας αλλά και συνεργασία με το Δήμο για την βελτίωση της ποιότητας ζωής στην περιοχή; (δρόμοι, καθαρισμοί, φωτισμός, αθλητικές σχολικές υποδομές κλπ).

 

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Νίκος Γκισγκίνης , Αλεξάνδρα Μπαλού, Παναγιώτης Σοφός

       23.05.2024

ΘΕΜΑ ΕΗΔ:

«Σχετικά με την δημιουργία ΣΜΑ στην περιοχή Ραχτάδων Β. Κέρκυρας, τις αρνητικές συνέπειες που θα επιφέρει και την μαζική απαίτηση όλων των κατοίκων των γύρω χωριών για την αποτροπή της»

 

Εισάγουμε το παραπάνω Θέμα στην συνεδρίαση του Π.Σ., ανταποκρινόμενοι στο αίτημα των κατοίκων να συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο η επιχειρούμενη δημιουργία ΣΜΑ στην περιοχή Ραχτάδων.

Οι κάτοικοι των Δ.Δ. Αγ. Γεωργίου και Εσπερίων είναι αναστατωμένοι από τη σχεδιαζόμενη κατασκευή ιδιωτικού Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στην περιοχή «Χελωνάρι». Αντιδρούν στην κατασκευή του ΣΜΑ στο συγκεκριμένο χώρο, γιατί βρίσκεται εντός οικισμού, σε απόσταση αναπνοής, από αρκετές κατοικίες, γεωτρήσεις, αγροκτήματα που καλλιεργούν και βιοπορίζονται οι κάτοικοι με αποτέλεσμα την επιβάρυνση του περιβάλλοντος, και της ζωής χιλιάδων δημοτών. Έκφραση της δικαιολογημένης αντίδρασης είναι η σύγκλιση Λαϊκής Συνέλευσης στους Ραχτάδες με τη συμμετοχή κατοίκων και φορέων από την ευρύτερη περιοχή, η δημιουργία Επιτροπής Αγώνα και η συγκέντρωση υπογραφών σε πολλά χωριά.

Χωρίς καμία ουσιαστική ενημέρωση των Τοπικών Συμβουλίων και των κατοίκων, χωρίς κανένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό χωροθέτησης των ΣΜΑ και της Διαχείρισης των Απορριμμάτων, χωρίς τους αναγκαίους όρους και προϋποθέσεις προστασίας του περιβάλλοντος, της υγείας αλλά και της περιουσίας τους, οι κάτοικοι βρίσκονται προ τετελεσμένων γεγονότων.

Με δεδομένο ότι ο εκάστοτε επιχειρηματίας δεν προβαίνει σε επενδύσεις, εν προκειμένω στην αγορά οικοπέδου, αν δεν έχει εξασφαλίσει το οικονομικό αποτέλεσμά της, γεννιέται εύλογα το ερώτημα αν η κίνηση αυτή ήταν σε γνώση είτε της Δημοτικής είτε της Περιφερειακής Αρχής(ΝΔ);

Όλα αυτά βεβαίως συμβαίνουν στο έδαφος μιας πολιτικής (των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) που μετατρέπει σε επιχείρηση όλο και περισσότερο την Διαχείριση των Απορριμμάτων στηρίζοντάς την πολύπλευρα με όλο το νομοθετικό της πλαίσιο. Οι Δημοτικές και Περιφερειακές Αρχές το αξιοποιούν ως επιχείρημα και «κρύβονται» πίσω από αυτό για να στηρίζουν και να προωθούν, την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων, να χρηματοδοτούν με τεράστια ποσά τους ιδιώτες που δραστηριοποιούνται στο κλάδο.

Την ίδια ώρα που τα δέματα παραμένουν και σαπίζουν στην Λευκίμμη και στο Τεμπλόνι, η ανακύκλωση είναι ανύπαρκτη, οι εργολάβοι και οι όμιλοι ιδιοκτήτες των ΜΕΑ εκτός νησιού θησαυρίζουν, ενώ οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στους επιχειρηματικούς ομίλους για τις ΜΕΑ οξύνεται.

Οι επιχειρηματικοί σχεδιασμοί του κάθε ιδιώτη και η ελευθερία δράσης του με βάση τις αποφάσεις των εκάστοτε κυβερνήσεων δεν μπορούν να απαξιώνουν την ζωή των κατοίκων όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση στην περιοχή των Ραχτάδων.

Απαιτείται δίκαιη και τεκμηριωμένη χωροθέτηση των απαιτούμενων υποδομών, με γνωστά από πριν κριτήρια, με σεβασμό στο περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Είναι απαραίτητο να εξετάζεται κάθε φορά, με συνδυασμένα κριτήρια, η κατασκευή Σταθμών Μεταφόρτωσης (ΣΜΑ).

Η εμπειρία μας από τις υποσχέσεις, τις «προσωρινές» λύσεις της δεματοποίησης, τα μεγάλα λόγια της κατασκευής των «εργοστασίων» και την ανοχή σε αυτούς τους σχεδιασμούς, στην Λευκίμμη, στο Τεμπλόνι αλλά και στα άλλα νησιά είναι τραυματική. Η Διαχείριση των Απορριμμάτων είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα δημόσιας υγείας και εδώ δεν χωρά το επιχειρηματικό κέρδος, οι ιδιώτες εργολάβοι, και τα ΣΔΙΤ.

Γι’ αυτό θεωρούμε αναγκαίο και επείγον να γίνει αποδεκτό σήμερα από το Περιφερειακό Συμβούλιο το αίτημα των κατοίκων, για την αποτροπή της δημιουργίας ΣΜΑ στον οικοπεδικό χώρο στην περιοχή των Ραχτάδων, όπως αυτό αναφέρεται στο ψήφισμα το οποίο απέστειλαν στο Π. Συμβούλιο και ως Λαϊκή Συσπείρωση υπερψηφίζουμε.

 

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Νίκος Γκισγκίνης , Αλεξάνδρα Μπαλού , Παναγιώτης Σοφός

 17.05.2024

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

 

ΛΕΥΚΑΔΑ: Γιατί ακυρώθηκε το έργο «Ανάπλαση Περιβάλλοντος Χώρου Κτιρίου Πολυχώρου και Σύνδεση με Όμορο Οικόπεδο για Πολιτιστικές, Εκπαιδευτικές, Κοινωνικές Δράσεις» προϋπολογισμού 500.000 στην πόλη της Λευκάδας (απόφαση της Π.Ε. στις 14.05.2024). Ποιες οι προθέσεις σας για την υλοποίηση αυτού του έργου;

 

Το Ιστορικό:

Η προμήθεια για το συγκεκριμένο έργο, προϋπολογισμού 500.000,00€ με Φ.Π.Α., αφορούσε την διαμόρφωση και εξοπλισμό του προκηπίου στο Πολιτιστικό Κέντρο στην παλαιά πόλη της Λευκάδας με στόχο την αξιοποίηση των 2 οικοπέδων, και η διαμόρφωσή τους σε χώρο πολιτισμού, ο οποίος σε συνδυασμό με το παρακείμενο Πολιτιστικό Κέντρο, θα δύναται να φιλοξενήσει πολιτιστικές δράσεις, όπως εκθέσεις, ομιλίες, παρουσιάσεις βιβλίων, εργασιών, προβολές κλπ.

Το Τμήμα Προγραμματισμού της Π.Ε. Λευκάδας, δημοπράτησε τον Διεθνή Ανοικτό ηλεκτρονικό Διαγωνισμό “Ανάπλαση Περιβάλλοντος Χώρου Κτιρίου Πολυχώρου και Σύνδεση με Όμορο Οικόπεδο για Πολιτιστικές, Εκπαιδευτικές, Κοινωνικές Δράσεις”, προϋπολογισμού 500.000 ευρώ, στις 30.05.2023, σύμφωνα με τους όρους του Διαγωνισμού Προμήθειας που εγκρίθηκαν από την Οικονομική Επιτροπή με την 430-23/16-05-2023, ενώ ορίσθηκαν η Επιτροπή Διαγωνισμού και Επιτροπή Παραλαβής.

Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών ήταν η 28/6/2023, ενώ η ημερομηνία αποσφράγισης ορίστηκε η 30.06.2023.

Με την 582-34/28.06.2023 Απόφαση της  Οικονομικής Επιτροπής όμως, έγινε αποδεκτό το αίτημα 3 μελών (ειδικότητας Διοικητικού-Οικονομικού) της πενταμελούς Επιτροπής Διαγωνισμού για αντικατάστασή τους.

Ένα χρόνο μετά, στις 14.05.2024 με επιχείρημα τον μη ορισμό νέων μελών της Επιτροπής και  νέας ημερομηνίας αποσφράγισης και  το «σφικτό χρονοδιάγραμμα», η Αντιπεριφερειάρχης Ερευνητικών Προγραμμάτων εισηγήθηκε στην  Περιφερειακή Επιτροπή  την ματαίωση του διαγωνισμού .Το θέμα αποσύρθηκε γιατί απουσίαζε η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης , για να επανέλθει στην επόμενη Π.Ε. και να ψηφιστεί κατά πλειοψηφία με την αρνητική ψήφο της Λαϊκής Συσπείρωσης, ο εκπρόσωπος της οποίας συμμετείχε ως τακτικός στην συγκεκριμένη συνεδρίαση , λόγω απουσίας του εκπροσώπου της ΑΝΑΣΑ. Έτσι χάθηκαν 500.000 ευρω από πολιτιστικές υποδομές στην Λευκάδα.

 

ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ:

Όπως σε όλη την Π.Ι.Ν., έτσι και στη Λευκάδα είναι αναγκαία η στήριξη του πολιτισμού, των Πολιτιστικών Συλλόγων και Σωματείων. Όσο κι αν διαφημίζεται η στήριξη Συλλόγων μέσω χρηματοδοτήσεων με τη μορφή των συνδιοργανώσεων δεν επαρκεί για το έργο τους αφού εξαντλείται στην κάλυψη ορισμένων τρεχουσών αναγκών.

Σοβαρό πρόβλημα αποτελεί η έλλειψη υποδομών για τη στήριξη του έργου των Συλλόγων, όχι μόνο το που θα κάνουν την εκάστοτε εκδήλωση, αλλά κυρίως που θα γίνει η προετοιμασία, που θα γίνουν οι απαραίτητες πρόβες για να παρουσιάσει ο κάθε Σύλλογος το έργο του.

Ακόμα κι αν ξεκινάνε έργα υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι για να διακόπτεται η υλοποίηση τους από τα σχετικά χρηματοδοτικά προγράμματα. Για παράδειγμα η ανακατασκευή του Δημοτικού Κινηματογράφου «Απόλλωνα» που καταστράφηκε από την πυρκαγιά στο κέντρο της πόλης το 2016, σταμάτησε μόλις πριν μερικές μέρες αφού όπως καταγγέλλεται διακόπηκε η χρηματοδότηση από το αρμόδιο Υπουργείο.

Εκτός του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας δεν υπάρχουν άλλοι εσωτερικοί χώροι για εκδηλώσεις. Ακόμα και το ίδιο το Πνευματικό Κέντρο αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε φάση εργασιών για την ενεργειακή του αναβάθμιση με αποτελέσματα να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εκδηλώσεις. Η χρησιμοποίηση σχολείων, που δεν έχουν την κατάλληλη υποδομή για να υποστηρίξουν πολιτιστικές εκδηλώσεις των συλλόγων είναι μεσοβέζικες, προσωρινές λύσεις.

Οι υπαίθριοι χώροι, ειδικά τώρα το καλοκαίρι, δεν μπορεί να εξαντλούνται στο Κηποθέατρο του Δήμου Λευκάδας και στα σχολεία και τις πλατείες των χωριών και της πόλης. Το Ανοιχτό Θέατρο του Δήμου Λευκάδας τώρα βρίσκεται στη φάση κατασκευής. Οι Σύλλογοι αναγκάζονται να βολευτούν όπως- όπως στα σχολεία, και για πρόβες αλλά και για εκδηλώσεις.

Η διακοπή της κατασκευής του χώρου της Περιφέρειας που φτιάχνεται στην παλιά αποθήκη του Συνεταιρισμού αποτελεί εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη και σοβαρό πλήγμα, που στερεί από το λαό της Λευκάδας, τους Πολιτιστικούς Συλλόγους μια διέξοδο στην πολύ μεγάλη έλλειψη χώρων και πολιτιστικών υποδομών.

 

Επερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης:

 1. Πότε υπέπεσε στην αντίληψή σας το συγκεκριμένο διαδικαστικό πρόβλημα μέσα στους 4 μήνες που διοικείται την Περιφέρεια  Ιονίων νήσων;
 2. Θα μπορούσατε να πάρετε μέτρα για την αποφυγή των συνεπειών ώστε να αποφευχθεί η ακύρωση αυτού του έργου;
 3. Είναι στις προθέσεις σας η ολοκλήρωση του έργου « Ανάπλαση του Περιβάλλοντος Χώρου Κτιρίου Πολυχώρου της Λευκάδας»; Αν ναι, ποιες  πρωτοβουλίες θα πάρετε;
 4. Υπάρχει κάποιος σχεδιασμός για την ενίσχυση των πολιτιστικών υποδομών στην Λευκάδα ή την δημιουργία νέων;

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της  Λαϊκής Συσπείρωσης

Νίκος Γκισγκίνης , Αλεξάνδρα Μπαλού , Παναγιώτης Σοφός

23.05.2024

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

 

ΖΑΚΥΝΘΟΣ: Στη δίνη της «διακοπής εργασιών» τα παρακάτω έργα στην Π.Ε. Ζακύνθου λόγω μη πληρωμής των εταιρειών αναδόχων από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων:

 • 02.2024: Έργο αποκατάστασης Βατότητας 7ης Ε.Ο. Ρίζας.
 • 03.2024: Έργο Τοιχία Αντιστήριξης 15ης Ε.Ο. Κρυονέρι Ζακύνθου.
 • 04.2024: Έργο Συντήρηση & Βελτίωση 11ης Ε.Ο. Ζακύνθου-Αλυκών& παρακείμενων Ε.Ο.
 • 04.2024: Έργο Καθαρισμός πεζοδρομίων & κρασπέδων Ο.Δ. Π.Ε. Ζακύνθου.

 

Η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) ανακοίνωνε έργα, χρηματοδοτήσεις έργων, αλλά έργα ο λαός των νησιών μας δεν είδε. Δέσμια και υπερασπιστής των ιδιωτικοποιήσεων και των εργολαβικών παιχνιδιών χρησιμοποιούσε ως δικαιολογία την γραφειοκρατία ρίχνοντας πολλές φορές τις ευθύνες στους υπαλλήλους. Η σημερινή Περιφερειακή Αρχή (ΝΔ) διαπιστώνει τα προβλήματα στην ροή της χρηματοδότησης των έργων, αντιλαμβάνεται, πιθανά, ότι πρόκειται για περικοπές στις χρηματοδοτήσεις από κυβέρνηση και Ε.Ε. αλλά τηρεί σιγήν ιχθύος. Δεν ενημερώνει το Περιφερειακό Συμβούλιο για την κατάσταση. Δεν λέει πόσα έργα, πόσων εκατομμύριών, σε ποιες Περιφερειακές Ενότητες και πόσο διάστημα έχουν καθυστερήσει από διακοπή εργασιών λόγω μη πληρωμής.

 

Επερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης:

 1. Γιατί δεν ενημερώνει το Περιφερειακό Συμβούλιο για τι διακοπές έργων που έχουν γίνει λόγω μη πληρωμής των αναδόχων των έργων σε όλες τις Π.Ε.;
 2. Σε ποια χρηματοδοτικά προγράμματα υπάρχει πρόβλημα στην χρηματοδότηση;
 3. Σε σχέση με τα παραπάνω έργα στην Ζάκυνθο ποια θα είναι η πορεία υλοποίησης τους;

 

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Νίκος Γκισγκίνης, Αλεξάνδρα Μπαλού, Παναγιώτης Σοφός

 23.05.2024

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.