Μία δημοσίευσή μας για την ακρίβεια στην Κεφαλονιά ξεσήκωσε σάλο σχολιασμού στο Facebook!
Πριν λίγες ημέρες δημοσιέυσαμε μία πρόσφατη μελέτη του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με τα ελληνικά νησιά. Ο τίτλος του δημοσιεύματος που δημοσιεύθηκε στο portoni.gr και ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων πριν 4 ημέρες ήταν:
Ο μύθος της “ακριβής” Κεφαλονιάς καταρρέει – Σύμφωνα με έρευνα είναι το φθηνότερο Ελληνικό νησί για τους Βρετανούς
Το άρθρο ανέφερε από βρετανικό ρεπορτάζ ως το πιο οικονομικό ελληνικό νησί για διακοπές, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο, από το website, TravelSupermarket, που συγκεντρώνει τιμές για ταξίδια και εκδρομές συγκρίνοντας για να βρει τις καλύτερες. Η μελέτη έδειξε ότι ένα ταξίδι μιας εβδομάδας στην Κεφαλονιά κοστίζει κατά μέσο όρο 596 λίρες (688€) ανά άτομο, με βάση τιμές για διαμονή μεταξύ Σεπτεμβρίου 2025 και Μαρτίου 2026. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η Κρήτη κοστίζει κατά μέσο όρο 768 λίρες (887), ενώ η Κέρκυρα 822 λίρες (949€).
Μπορείτε να το διαβάσετε όλο εδώ
Οι αναγνώστες μας όμως, είχαν άλλη άποψη, όπως θα δείτε από τα σχόλια, γεγονός που αναδυκνύει μία δύσκολη πραγματικότητα που είναι δύσκολο να την αγνοήσουμε.
Γιατί ένας τουριστικός προορισμός μπορεί να θεωρείται «φθηνός» για τους επισκέπτες, αλλά ακριβός για τους κατοίκους
Η συζήτηση που άνοιξε με αφορμή την έρευνα για την Κεφαλονιά δεν αφορά μόνο το συγκεκριμένο νησί. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που συναντάται σχεδόν σε όλους τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης, από τα ελληνικά νησιά και τις ακτές της Ισπανίας μέχρι την Πορτογαλία, την Κροατία και τη νότια Ιταλία.
Η εξήγηση βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό στη διαφορά της αγοραστικής δύναμης. Οι μισθοί στις περισσότερες χώρες της Βόρειας και Δυτικής Ευρώπης είναι σημαντικά υψηλότεροι από εκείνους πολλών χωρών του ευρωπαϊκού Νότου και δη της Ελλάδας που αυτή τη στιγμή είναι η χαμηλότερη στην Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι ένας επισκέπτης διαθέτει μεγαλύτερο εισόδημα και μπορεί να απορροφήσει ευκολότερα το κόστος της εστίασης, των μετακινήσεων ή των δραστηριοτήτων. Επιπλέον, οι περισσότεροι ταξιδιώτες αποταμιεύουν για τις διακοπές τους και είναι διατεθειμένοι να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα μέσα σε μία ή δύο εβδομάδες από όσα θα δαπανούσαν στην καθημερινότητά τους.
Από την άλλη πλευρά, οι μόνιμοι κάτοικοι έρχονται αντιμέτωποι με τις ίδιες –ή και υψηλότερες– τιμές σε καθημερινή βάση. Στα τουριστικά μέρη, οι επιχειρήσεις λειτουργούν σε μια αγορά που διαμορφώνεται σε μεγάλο βαθμό από τη ζήτηση των επισκεπτών, με αποτέλεσμα οι τιμές σε προϊόντα, υπηρεσίες, εστίαση και πολλές φορές ακόμη και στη στέγαση να αυξάνονται. Για έναν εργαζόμενο ή μια οικογένεια που αμείβεται με τοπικούς μισθούς, αυτή η πραγματικότητα γίνεται αισθητά πιο πιεστική.
Το φαινόμενο αυτό δεν αποτελεί ελληνική ιδιαιτερότητα. Αντίστοιχες συζητήσεις διεξάγονται στη Μαγιόρκα, την Ίμπιζα, τα Κανάρια Νησιά, την Αδριατική της Κροατίας, τις ακτές της Πορτογαλίας και σε δεκάδες ακόμη ευρωπαϊκούς προορισμούς, όπου οι κάτοικοι επισημαίνουν ότι η τουριστική ανάπτυξη συνοδεύεται από αυξημένο κόστος ζωής και δυσκολότερη πρόσβαση σε κατοικία και βασικές υπηρεσίες.
Η λύση δυστυχώς δεν είναι εύκολη…
Παρακάτω περισσότερα σχόλια. Σε κύκλο το αγαπημένο μας 😉




