Κεφαλονιά: Ο γνωστός μεσίτης Γιώργος Διαμαντής μιλά για τις 5 τάσεις που ξεχωρίζουν στην αγορά

Μιλήσαμε με τον Γιώργο Διαμαντή, το γνωστό κτηματομεσίτη που δραστηριοποιείται στην Κεφαλονιά και του ζητήσαμε να μας περιγράψει τι βλέπει σήμερα στην αγορά και ποια είναι τα πέντε βασικά χαρακτηριστικά των επενδυτών που ενδιαφέρονται για το νησί. 1. Ποιοι είναι...

Μιλήσαμε με τον Γιώργο Διαμαντή, το γνωστό κτηματομεσίτη που δραστηριοποιείται στην Κεφαλονιά και του ζητήσαμε να μας περιγράψει τι βλέπει σήμερα στην αγορά και ποια είναι τα πέντε βασικά χαρακτηριστικά των επενδυτών που ενδιαφέρονται για το νησί.

1. Ποιοι είναι οι επενδυτές που ενδιαφέρονται σήμερα για την Κεφαλονιά;

Έχουμε μια αρκετά διαφορετική εικόνα σε σχέση με παλαιότερα.

Υπάρχουν οι παραδοσιακοί αγοραστές, κυρίως άνθρωποι που έχουν επισκεφθεί την Κεφαλονιά, έχουν αγαπήσει το νησί και θέλουν να αποκτήσουν μια κατοικία.

Υπάρχει όμως και μια δεύτερη κατηγορία, που μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα: ο επενδυτής που βλέπει το ακίνητο ως επένδυση και όχι απλώς ως εξοχική κατοικία.

Αυτός εξετάζει την τουριστική αγορά, τη δυνατότητα αξιοποίησης, τη θέση, την πρόσβαση, τις υποδομές και φυσικά τη μελλοντική αξία του ακινήτου.

2. Τι ακίνητα αναζητούν περισσότερο;

Η ζήτηση έχει πολλές μορφές.

Υπάρχει ενδιαφέρον για έτοιμες κατοικίες και βίλες, ιδιαίτερα σε περιοχές με τουριστική ζήτηση και καλή πρόσβαση στη θάλασσα.

Υπάρχει όμως και ο επενδυτής που ψάχνει γη. Θέλει να αγοράσει ένα ακίνητο σήμερα και να δημιουργήσει αύριο μια κατοικία, ένα συγκρότημα ή μια μικρότερη τουριστική ανάπτυξη.

Εδώ φυσικά μπαίνει ο παράγοντας της οικοδομησιμότητας. Ο σοβαρός επενδυτής δεν αρκείται πλέον στο «τόσα στρέμματα». Θέλει να γνωρίζει με ακρίβεια τι μπορεί να κατασκευάσει και με ποιους όρους.

3. Οι συνεχείς αλλαγές στη δόμηση λειτουργούν αποτρεπτικά;

Θα έλεγα ότι λειτουργούν περισσότερο ως φίλτρο.

Ο επενδυτής που δεν είναι ενημερωμένος μπορεί να φοβηθεί. Ο επαγγελματίας επενδυτής όμως θέλει να γνωρίζει τους κανόνες και να έχει καθαρή εικόνα πριν προχωρήσει.

Αυτό σημαίνει ότι σήμερα η αξία ενός ακινήτου δεν είναι μόνο η θέα, η παραλία ή τα τετραγωνικά του.

Η νομική και πολεοδομική καθαρότητα ενός ακινήτου γίνεται ολοένα σημαντικότερο επενδυτικό πλεονέκτημα.

Και αυτό, κατά τη γνώμη μου, είναι θετικό. Η αγορά γίνεται πιο ώριμη.

4. Υπάρχει ενδιαφέρον για μεγαλύτερες επενδύσεις;

Υπάρχει ενδιαφέρον, αλλά οι επενδυτές είναι πιο επιλεκτικοί.

Δεν θα έλεγα ότι σήμερα ψάχνουν όλοι μεγάλα ξενοδοχεία ή τεράστιες εκτάσεις. Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για μικρότερες και μεσαίες τουριστικές επενδύσεις, boutique καταλύματα, βίλες και κατοικίες υψηλότερης ποιότητας.

Η Κεφαλονιά έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα: δεν έχει ακόμη κορεστεί στον ίδιο βαθμό με άλλους πολύ δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς.

Αυτό δημιουργεί μια ενδιαφέρουσα προοπτική για έναν επενδυτή που δεν αναζητά απαραίτητα το γρήγορο κέρδος, αλλά θέλει να τοποθετηθεί σε έναν προορισμό με δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης.

5. Ποια είναι τελικά η εικόνα που αποκομίζετε για το επενδυτικό περιβάλλον της Κεφαλονιάς;

Είμαι αισιόδοξος, αλλά όχι χωρίς προϋποθέσεις.

Η Κεφαλονιά έχει φυσικά χαρακτηριστικά που δύσκολα αντιγράφονται: το τοπίο, τις παραλίες, την έκταση του νησιού, τις διαφορετικές περιοχές και τη δυνατότητα να προσφέρει διαφορετικές μορφές τουρισμού.

Το επόμενο βήμα είναι να δημιουργηθεί ένα επενδυτικό περιβάλλον που θα δίνει ασφάλεια και προβλεψιμότητα στον επενδυτή.

Κανένας σοβαρός επενδυτής δεν φοβάται τους κανόνες. Αυτό που φοβάται είναι να μην ξέρει ποιοι είναι οι κανόνες.

«Η Κεφαλονιά δεν χρειάζεται να κυνηγήσει οποιονδήποτε επενδυτή»

Τι είδους επενδυτές θα θέλατε να δείτε περισσότερο στο νησί;

Θα ήθελα επενδυτές που βλέπουν την Κεφαλονιά μακροπρόθεσμα. Όχι κάποιον που έρχεται απλώς για να αγοράσει φθηνά και να πουλήσει ακριβότερα.

Χρειαζόμαστε επενδύσεις που αναβαθμίζουν το τουριστικό προϊόν, δημιουργούν ποιοτικές υποδομές και αφήνουν αξία στην τοπική οικονομία.

Η Κεφαλονιά δεν χρειάζεται να γίνει «η επόμενη Μύκονος». Έχει τη δική της ταυτότητα και αυτό είναι ακριβώς το συγκριτικό της πλεονέκτημα.

Το μήνυμα προς τους επενδυτές

Αν έπρεπε να δώσετε μία συμβουλή σε έναν επενδυτή που εξετάζει σήμερα την Κεφαλονιά, ποια θα ήταν;

Να μην κοιτάξει μόνο το «πόσο κάνει», αλλά το «πού μπορεί να βρίσκεται αυτό το ακίνητο σε δέκα χρόνια».

Να εξετάσει την περιοχή, τις υποδομές, την τουριστική της πορεία, το πολεοδομικό καθεστώς και κυρίως να συνεργαστεί με ανθρώπους που γνωρίζουν πραγματικά την τοπική αγορά.

Η Κεφαλονιά έχει ακόμη περιθώριο ανάπτυξης. Και αυτό ακριβώς είναι που την κάνει ενδιαφέρουσα για τον επενδυτή.

Ακολουθήστε το Portoni News στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις.
G Προσθέστε μας στις Προτιμώμενες Πηγές
Back To Top