Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου: Χάθηκαν 7 εκατ. ευρώ και τώρα όλοι ζητούν απαντήσεις

Η απένταξη από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα ερωτήματα για τα χρονοδιαγράμματα και η πολιτική αντιπαράθεση που μόλις ξεκίνησε Μια υπόθεση που μέχρι χθες αφορούσε κυρίως την πορεία ενός μεγάλου έργου της Κεφαλονιάς εξελίσσεται πλέον σε μείζον πολιτικό ζήτημα για το...

Η απένταξη από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα ερωτήματα για τα χρονοδιαγράμματα και η πολιτική αντιπαράθεση που μόλις ξεκίνησε

Μια υπόθεση που μέχρι χθες αφορούσε κυρίως την πορεία ενός μεγάλου έργου της Κεφαλονιάς εξελίσσεται πλέον σε μείζον πολιτικό ζήτημα για το νησί.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο, μετά τις πληροφορίες ότι το έργο, με κωδικό ΟΠΣ ΤΑ 5190359, απεντάχθηκε στις 11 Αυγούστου 2026 από το Ταμείο Ανάκαμψης, με αποτέλεσμα να χάνει τη χρηματοδότηση των 7 εκατομμυρίων ευρώ που είχε εξασφαλιστεί από το συγκεκριμένο ευρωπαϊκό εργαλείο.

Η εξέλιξη αυτή παρουσιάστηκε αρχικά ως μια εξαιρετικά σοβαρή απώλεια για την Κεφαλονιά. Και πλέον το θέμα παίρνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς δημόσια παρέμβαση έκανε και η Εύα Φιλιππάτου, η οποία χαρακτηρίζει την υπόθεση «βόμβα» για την πολιτιστική και αναπτυξιακή πορεία του τόπου και θέτει ευθέως το ερώτημα: πώς χάθηκαν τα 7 εκατομμύρια ευρώ;

Το πραγματικό ερώτημα δεν είναι μόνο τα 7 εκατομμύρια

Η συζήτηση δεν πρέπει να περιοριστεί στο αν χάθηκε μια χρηματοδότηση.

Το κρίσιμο είναι γιατί χάθηκε.

Το Ταμείο Ανάκαμψης συνοδεύεται από συγκεκριμένα και αυστηρά χρονοδιαγράμματα. Εάν η απένταξη συνδέεται, όπως καταγγέλλεται, με αδυναμία τήρησης αυτών των χρονοδιαγραμμάτων, τότε η τοπική κοινωνία δικαιούται να γνωρίζει τι ακριβώς δεν έγινε, ποιος είχε την ευθύνη κάθε σταδίου και κυρίως ποια ήταν η προειδοποίηση που υπήρχε πριν φτάσουμε στην απένταξη.

Γιατί ένα έργο που θεωρείται εμβληματικό για την Κεφαλονιά δεν μπορεί να χάνει 7 εκατομμύρια ευρώ και η κοινωνία να πληροφορείται εκ των υστέρων ότι η χρηματοδότηση έπαψε να υπάρχει.

Και τώρα τι γίνεται;

Αυτό είναι ίσως το σημαντικότερο ερώτημα.

Η απένταξη από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν σημαίνει αυτομάτως ότι το Αρχαιολογικό Μουσείο δεν θα γίνει. Σημαίνει όμως ότι πρέπει να υπάρξει ξεκάθαρη απάντηση για το από πού θα προέλθουν πλέον τα χρήματα και με ποιο χρονοδιάγραμμα θα συνεχιστεί το έργο.

Υπάρχει εναλλακτική χρηματοδότηση;

Έχει ήδη εξασφαλιστεί;

Θα μεταφερθεί το έργο σε άλλο ευρωπαϊκό ή εθνικό πρόγραμμα;

Και πόσο θα καθυστερήσει η ολοκλήρωσή του;

Αυτές δεν είναι αντιπολιτευτικές ερωτήσεις. Είναι αυτονόητες ερωτήσεις μιας τοπικής κοινωνίας που περιμένει εδώ και χρόνια να αποκτήσει ξανά το μουσείο της.

Το μουσείο δεν είναι ένα ακόμη έργο

Η ιδιαίτερη σημασία του Αρχαιολογικού Μουσείου Αργοστολίου κάνει την υπόθεση ακόμη πιο σοβαρή.

Η Κεφαλονιά έχει πληρώσει βαρύ τίμημα σε επίπεδο πολιτιστικής κληρονομιάς από τους σεισμούς και τις καταστροφές που ακολούθησαν. Η επιστροφή ενός σύγχρονου Αρχαιολογικού Μουσείου στο Αργοστόλι δεν αφορά μόνο ένα κτίριο.

Αφορά την ίδια την πολιτιστική ταυτότητα του νησιού.

Αφορά την παρουσία της αρχαιολογικής κληρονομιάς στο κέντρο της πόλης.

Αφορά τον πολιτιστικό τουρισμό.

Αφορά, τελικά, το πώς αντιλαμβανόμαστε την ανάπτυξη της Κεφαλονιάς.

Γι’ αυτό και τα 7 εκατομμύρια ευρώ δεν είναι απλώς ένας αριθμός σε έναν πίνακα χρηματοδότησης.

Η πολιτική ευθύνη

Από τη στιγμή που το έργο είχε παρουσιαστεί ως σημαντική κυβερνητική παρέμβαση και είχε συνδεθεί με συγκεκριμένη χρηματοδότηση, η πολιτική ευθύνη για τις εξηγήσεις είναι αναπόφευκτη.

Το δημοσίευμα του Kefalonia Focus θέτει ευθέως το ζήτημα της στάσης του βουλευτή Κεφαλονιάς και Ιθάκης Παναγή Καππάτου, ενώ η παρέμβαση της Εύας Φιλιππάτου ανεβάζει ακόμη περισσότερο τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Ωστόσο, το ζητούμενο δεν είναι να μετατραπεί το Αρχαιολογικό Μουσείο σε ακόμη ένα πεδίο κομματικής σύγκρουσης.

Το ζητούμενο είναι οι απαντήσεις.

Πότε ενημερώθηκαν οι αρμόδιοι ότι υπάρχει κίνδυνος απένταξης;

Ποιος είχε την ευθύνη για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων;

Γιατί δεν εξασφαλίστηκε εγκαίρως η συνέχιση της χρηματοδότησης;

Υπάρχει ήδη εναλλακτική χρηματοδότηση;

Και πότε θα ολοκληρωθεί τελικά το μουσείο;

Αν υπάρχουν σαφείς απαντήσεις, τώρα είναι η στιγμή να δοθούν.

Η Κεφαλονιά δεν χρειάζεται άλλη αναμονή

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου έχει ήδη περάσει από πολλές υποσχέσεις, σχεδιασμούς, εξαγγελίες και χρονοδιαγράμματα.

Αυτό που χρειάζεται πλέον είναι κάτι πολύ πιο απλό:

ένα εξασφαλισμένο ποσό, ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και ένα έργο που θα ολοκληρωθεί.

Η απώλεια των 7 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, εφόσον επιβεβαιωθεί οριστικά, είναι ένα σοβαρό καμπανάκι.

Αλλά ακόμη σοβαρότερο θα ήταν να χαθεί και άλλος χρόνος.

Γιατί στο τέλος της ημέρας, το ερώτημα που ενδιαφέρει τον Κεφαλονίτη δεν είναι ποιος θα κερδίσει την πολιτική αντιπαράθεση.

Είναι ένα:

Πότε θα ανοίξει επιτέλους τις πόρτες του το Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου;

Ακολουθήστε το Portoni News στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις.
G Προσθέστε μας στις Προτιμώμενες Πηγές
Back To Top