Ορθοδοξία

50 χρόνια πίσω-Τρεις φωτογραφίες επί Προκοπίου Μενούτη-Ληξούρι 1973-Εορτή του Αγίου Χαραλάμπους

306views

Τρεις εικόνες για τον Άγιο Χαράλαμπο

9-2-2023

Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός

Το κείμενο είναι του 2021,

αλλά λόγω εορτής επιβάλλεται η θύμηση του

Ο Άγιος Χαράλαμπος εορτάζεται με κάθε μεγαλοπρέπεια από τις αρχές του 19ου αιώνα ως Πολιούχος της πόλεως του Ληξουρίου και ευρύτερα ως άγιος προστάτης της περιοχής επαρχίας Πάλης.

Το 2020 με τις ευλογίες του Μητροπολίτη μας, κου Δημητρίου, με την επιθυμία του εφημέριου του Ιερού Ναού του Αγίου Χαραλάμπους,

π. Ιωάννη Φραγκισκάτου και με χορηγό τον Παναγή Ατσάρο, εκδόθηκε η εργασία του υπογράφοντα το κείμενο, που αφορούσε στην ιστορία του ομώνυμου ναού στο Ληξούρι.

Σε αυτή τη σύντομη αναφορά μου, θέλω να παρουσιάσω τρεις εικόνες του Αγίου Χαραλάμπους, από τις πολλές ενδιαφέρουσες στην αξία τους, τις οποίες και έχω καταγράψει, για να τιμήσω τον μεγάλο ιερομάρτυρα του Χριστού, Χαράλαμπο.

1. Φορητή εικόνα μικρών διαστάσεων που εικόνιζε τον άγιο Χαράλαμπο δεόμενο στον Χριστό, και στέκεται ενάντια στην πανώλη την οποία και καταπατά. Στο κάτω μέρος εικονίζονταν οι τρεις Ιεράρχες. Η εικόνα ανήκε στην Επτανησιακή Αγιογραφική Σχολή, αποδιδόταν σε Ληξουριώτη αγιογράφο του 18ου αιώνα και ήταν τοποθετημένη στο βορεινό τοίχο του ναού της Παναγίας των Τυπαλδάτων ή όπως την έλεγαν παλιά, η Παναγία στον Ποταμό. (Χαυδάτα). Δυστυχώς, η εικόνα όπως και όλη η εκκλησία, καταστράφηκε ολοσχερώς από τη φοβερή πυρκαγιά, που ξέσπασε από βραδύς, της εορτής του Αγίου Χαραλάμπους το 2020.

2. Παρόμοια εικόνα, με αυτή της Παναγίας του Ποταμού στα Τυπαλδάτα, μικρών διαστάσεων, εξαιρετικής τέχνης, προσεγμένη στις αγιογραφημένες μορφές, είναι αυτή που ανήκει στον ιερό ναό Μητροπόλεως του Ληξουρίου, Παντοκράτορα. Η εικόνα στο κάτω μέρος εικονίζει στοιβαγμένα πτώματα, θύματα της πανώλης μέσα σε μια σκληρή χρωματική μαυρίλα, ενώ ίσα που ξεχωρίζει ένας σκελετός, που υποδηλώνει το κακό της φοβερής αρρώστιας.

Αντίθετα, στην εικόνα του Αγίου Χαραλάμπους στα Τυπαλδάτα οι νεκροί εικονίζονται ως πτώματα πεταμένα στο δρόμο, πίσω και πλάι από τον εικονιζόμενον άγιο Χαράλαμπο και στο κάτω μέρος, μπροστά στα πόδια του, ξεπροβάλει ο θανατικός σκελετός του κακού. Οι δυο εικόνες έχουν ομοιότητα, αλλά και κάποιες διαφορές. Πιθανόν να είναι έργα του ιδίου αγιογράφου. Ενδιαφέρον αγιογραφικό είναι η παράσταση « της ευλογίας από τον Χριστό προς τον άγιο Χαράλαμπο και το στεφάνωμα αυτού ως δόξα Θεού και υψίστη τιμή από τους αγγέλους, προσφέροντάς του ως στέφανον, ενεπίγραφο ειλητάριο ». Μάλιστα το ειλητάριο το αγγίζει και ένας από τους θνητούς, υποστηρίζοντας τη θεία αμοιβή από τον Ύψιστο Θεό. Λαός και άρχοντες, τοποθετημένοι αγιογραφικά, δεξιά και αριστερά της εικόνας συμπληρώνουν το κύριο θέμα που είναι το θαύμα του αγίου Χαραλάμπους εναντία στην πανώλη.

3. Η εικόνα του αγίου Χαραλάμπους δια χειρός του εξαίρετου αγιογράφου ιερομονάχου Παρθενίου Λουκέρη το 1921, δείχνει τον άγιο μετωπικό και ευλογών, κρατώντας το ευαγγέλιο στο ένα χέρι. Το έργο, είναι μια εικόνα μετρίων διαστάσεων και αγιογραφημένη πάνω σε ξύλινη φτενή επιφάνεια. Ωστόσο, ο ίδιος αγιογράφος, μας έχει αφήσει με τον χρωστήρα του, σε αρκετούς ναούς τη μορφή του αγίου Χαραλάμπους, έτσι πάντα «μετωπικό και ευλογούντα».

Χρόνια Πολλά και καλά

Εκκλησία

07/02/2023 | 10:30

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα εορταστεί με κάθε μεγαλοπρέπεια η μνήμη του Ιερομάρτυρος Αγίου Χαραλάμπους Πολιούχου της πόλεως Ληξουρίου και της ευρύτερης περιοχής Πάλλης στον ομώνυμο Ιερό Ενοριακό Ναό κατά το κάτωθι πρόγραμμα.

Πέμπτη 09-02-2023 Ώρα 19:00 μμ Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος

Παρασκευή 10-02-2023 Ώρα 04:30 πμ Όρθρος και ανάγνωση το Συναξάρι του Αγίου Χαραλάμπους.

Παρασκευή 10-02-2023 Ώρα 08:00 πμ Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και εν συνεχεία η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος και του Ιερού Λειψάνου του Αγίου .

Παρασκευή 10-02-2023 Ώρα 17:30 μμ Παράκληση του Αγίου Χαραλάμπους .

Κυριακή 12-02-2023 Ώρα 07:30 πμ Όρθρος και Θεία Λειτουργία

Τις Εκκλησιαστικές Εκδήλωσης θα λαμπρύνουν με την παρουσία τους Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.κ Χρυσόστομος και ο Ποιμενάρχης μας Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ.κ Δημήτριος .

Τους Ύμνους θα αποδώσει η Εκκλησιαστική Χορωδία υπό την Διεύθυνση του Πρωτοψάλτη κ. Νικολάου Γερ. Βάλσαμου,
Και την Λιτάνευση θα πλαισίωση η Φιλαρμονική Σχολή Ληξουρίου

 

ΕΚ ΤΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

 

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.