Κοινωνία

Ολοκληρώθηκε ο κύκλος παρεμβάσεων του “Απόπλους”

42views

Το Κέντρο Πρόληψης Των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Κεφαλληνίας και Ιθάκης «Απόπλους», ολοκλήρωσε τον κύκλο παρεμβάσεων που αφορά το διάστημα Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος 2023, λαμβάνοντας υπόψιν τις ανάγκες της σχολικής κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας.

Η επιστημονική ομάδα του Κέντρου σχεδίασε και υλοποίησε σειρά παρεμβάσεων που αφορούσαν εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές, αλλά και την ευρύτερη κοινότητα. Στα πλαίσια αυτά πραγματοποιήθηκαν:

 

  • Διαδικτυακή ομιλία με θέμα : “Προσαρμογή στο σχολικό περιβάλλον. Ο φόβος του Αποχωρισμού” για γονείς και εκπαιδευτικούς των Παιδικών Σταθμών, των Νηπιαγωγείων και της Α’ Δημοτικού της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, με εισηγήτρια την παιδοψυχολόγο κα Αλεξάνδρα Καππάτου και συμμετοχή 92 γονέων και εκπαιδευτικών.
  • Δύο Βιωματικά Εργαστήρια για Εκπαιδευτικούς στο Αργοστόλι και στον Πόρο με θέμα: «Προώθηση της Σχέσης Γονέων – Εκπαιδευτικών – Πρόληψη και προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας στη μαθητική κοινότητα». Τα εργαστήρια παρακολούθησαν συνολικά 38 εκπαιδευτικοί.
  • Εκπαίδευση δύο ομάδων γονέων στο Ληξούρι σε θέματα επικοινωνίας στην οικογένεια, με συμμετοχή συνολικά 36 γονέων.
  • Βραχεία παρέμβαση σε 14 μαθητές της Γ’ Λυκείου του ΓΕΛ Ιθάκης για τη διαχείριση του πένθους.
  • Δύο 2ήμερα βιωματικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων στην Ιθάκη και στο Αργοστόλι με θέμα “Ευαλωτότητα και Ψυχική Ανθεκτικότητα των Μαθητών στο Σχολικό Πλαίσιο”. Τα σεμινάρια παρακολούθησαν 33 εκπαιδευτικοί.
  • Δύο ομιλίες σε γονείς του Νηπιαγωγείου Λακύθρας και του 1ου Γυμνασίου Αργοστολίου με θέμα : “Σχέσεις Γονέων – Παιδιών: Η Σπουδαιότητα της οριοθέτησης των παιδιών”, στις οποίες συμμετείχαν 51 γονείς.
  • Ενημέρωση/ ευαισθητοποίηση 34 μαθητών Λυκείου Κεραμειών στο χώρο του σχολείου για τη χρήση του διαδικτύου και το ηλεκτρονικό παιχνίδι.
  • Ενημέρωση/ ευαισθητοποίηση συνολικά 155 μαθητών και σπουδαστών για τις εξαρτήσεις στο Γυμνάσιο Ιθάκης, στο Γυμνάσιο Αγίας Θέκλης, στο 2ο Λύκειο Αργοστολίου και στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού στο Αργοστόλι.

Παράλληλα με τις παραπάνω δράσεις ο «Απόπλους» διαχειρίστηκε συνολικά 25 αιτήματα βοήθειας και βραχείας συμβουλευτικής για διάφορα θέματα, στον χώρο του Κέντρου Πρόληψης.

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.