Πολιτική

Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων:   Στην Καλαμάτα για την προβολή της ιστορικής κληρονομιάς και του ρόλου των Επτανησίων στον Αγώνα του 1821

170views

Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων:

 

Στην Καλαμάτα για την προβολή της ιστορικής κληρονομιάς

και του ρόλου των Επτανησίων στον Αγώνα του 1821

 

Με την ευκαιρία της επίσκεψης στην Καλαμάτα για την παρουσίαση από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και το κυβερνητικό κλιμάκιο του νέου ΕΣΠΑ 2021 – 2027, η Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου, προσέφερε στον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, αντίγραφο του πίνακα ελαιογραφίας από το Μουσείο Σολωμού στη Ζάκυνθο, που αναπαριστά την ορκωμοσία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη ως μέλος της Φιλικής Εταιρείας στο ιστορικό εκκλησάκι του Αη Γιώργη των Φιλικών.

 

Όπως τόνισε η Περιφερειάρχης, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ως η μεγάλη μορφή του Αγώνα του 1821 συνδέει τα Ιόνια Νησιά με την Πελοπόννησο και αναδεικνύει την πολύπλευρη συμμετοχή των Επτανησίων στην προετοιμασία του Αγώνα, στις μάχες του, στην διπλωματία για την υποστήριξη των μεγάλων δυνάμεων στο ελληνικό ζήτημα και στην συγκρότηση του ανεξάρτητου Ελληνικού κράτους στην συνέχεια.

 

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης έζησε επι 16 χρόνια μεγάλα διαστήματα στην Ζάκυνθο, εκεί ορκίστηκε Φιλικός, από εκεί αντλούσε υποστήριξη διπλωματική και οικονομική για τον αγώνα.

Γνώρισε τον Ιωάννη Καποδίστρια στην Κέρκυρα αρχές του 1800, συμμετείχε στην μεγάλη συνάντηση των οπλαρχηγών στο Μαγεμένο στην Λευκάδα, εντάχθηκε στον αγγλικό στρατό στα Επτάνησα όπου άσκησε την πολεμική τέχνη.

 

Ο Παναγιώτης Νίκας ευχαρίστησε την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων για αυτό το πολύτιμο δώρο, εξήρε την ιστορική άρρηκτη σχέση μεταξύ των δυο περιοχών και δεσμεύθηκε ότι θα τηρήσει την υπόσχεσή του να επισκεφθεί το εκκλησάκι του Αη Γιώργη των Φιλικών στην Ζάκυνθο και ότι θα αναρτήσει τον πίνακα στο γραφείο του στην έδρα της Περιφέρειας την Τρίπολη, πατρίδα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

 

Η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα –Τσαγκαροπούλου συνοδευόταν από την Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου Κατερίνα Μοθωναίου, τον Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς & Ιθάκης Σταύρο Τραυλό και τον θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας και Ανταγωνιστικότητας Γιώργο Στασινόπουλο.

 

 

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.