Πολιτική

Περιφέρεια και Κυβέρνηση εμπαίζουν τους πληγέντες από τον “Μπάλλο”

258views

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

ΕΜΠΑΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ «ΜΠΑΛΛΟ»

Μνημείο κοροϊδίας και υποτίμησης των πληγέντων από τον «ΜΠΑΛΛΟ» αλλά και συνολικά του Κερκυραϊκού λαού, αποτελούν οι απαντήσεις της Περιφερειακής Αρχής (ΝΔ-ΚΙΝΑΛ) που δόθηκαν δια στόματος του Αντιπεριφερειάρχη κ. Ζορμπά, στην Επερώτηση που κατέθεσε για άλλη μια φορά, η Λαϊκή Συσπείρωση στην συνεδρίαση του Π.Σ. (19.03.2022) σχετικά με την καταβολή των αποζημιώσεων.

Αν και πέρασαν έξι μήνες από τις καταστροφικές πλημμύρες και παρά τις πολλές υποσχέσεις των κυβερνητικών υπευθύνων και της Περιφερειακής Αρχής, ούτε οι φάκελοι έχουν ολοκληρωθεί, ούτε το 20% της αποζημίωσης έχει καταβληθεί, ούτε τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα και οι αποκαταστάσεις προχωράνε.

Χωρίς αιδώ απήντησαν ότι:

  1. Δεν έχει εκδοθεί ακόμα η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την οριοθέτηση των περιοχών που εκδηλώθηκε το φαινόμενο «ΜΠΑΛΛΟΣ», επειδή οι φάκελοι που στάλθηκαν στο Υπουργείο είχαν ελλιπή στοιχεία, με ευθύνη των Δήμων και 6 μήνες τώρα πηγαινοέρχονται ανάμεσα σε Υπουργείο, Δήμους και Περιφέρεια!!!

Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με το νόμο 4797/2021, μια από τις προϋποθέσεις για την καταβολή των αποζημιώσεων από τις φυσικές καταστροφές, είναι η έκδοση της Κ.Υ.Α. οριοθέτησης των περιοχών που εκδηλώθηκαν οι πλημμύρες. Θυμίζουμε επίσης ότι ο κ. Πέτσας κατά την επίσκεψή του στην Κέρκυρα τον Φλεβάρη του 2022, «φορτωμένος με χιλιάδες υποσχέσεις», απαντώντας στο ίδιο ερώτημα είπε «η ΚΥΑ θα εκδοθεί αύριο»! και μετά έκοψαν την πίτα της ΝΔ στην Κέρκυρα και φωτογραφήθηκαν όλοι ευχαριστημένοι.

  1. Η κυβέρνηση δεν θα καταβάλει στους πληγέντες στην Κέρκυρα επίδομα στήριξης για την κάλυψη των πρώτων αναγκών τους. Σημειώνουμε ότι αυτό προβλέπονταν και δόθηκε στα άλλα νησιά με τις καταστροφές του «ΙΑΝΟΥ», περίπου 8.000 ευρώ. Ούτε σκέψη να το απαιτήσουν!
  2. Μετά από 6 μήνες έχουν ολοκληρωθεί 120 φάκελοι στους 218 και οι υπόλοιποι θα είναι έτοιμοι στο γνωστό «σε 10 μέρες» που κάθε φορά απαντά ο κ Ζορμπάς στην αντίστοιχη Επερώτηση.
  3. Δεν γνωρίζουν το ύψος της τελικής αποζημίωσης που θα αποφασίσει, αν αποφασίσει, να καταβάλλει η κυβέρνηση. Σημειώνουμε ότι στους πληγέντες από το φαινόμενο «ΙΑΝΟΣ» η προβλεπόμενη αποζημίωση ήταν μόνο 55% η οποία μάλιστα καταβάλλεται σε διάστημα 4 ετών!
  4. Θα δοθούν έκτακτα 400.000 ευρώ για την ολοκλήρωση της αποκατάστασης στο ποτάμι της Μεσογγής που έχει μείνει στη μέση λόγω έλλειψης χρημάτων! Σημειώνουμε ότι η εκτίμηση της Περιφέρειας, για τα αναγκαία έργα μετά τις καταστροφές, ανέρχεται σε 18,5 εκ ευρώ. Και αυτά έχουν ανακοινωθεί με τυμπανοκρουσίες αλλά ακόμα αναζητούνται.

Οι απαντήσεις διανθίστηκαν και με το ειρωνικό σχόλιο προς τη Λαϊκή Συσπείρωση, ότι το «Ύφος και το περιεχόμενο της Επερώτησης δείχνει ότι δεν γνωρίζουν τους όρους και τις προϋποθέσεις»!

Με τέτοια κόλπα όμως δεν κρύβονται ούτε οι ευθύνες ούτε η υποταγή τους στις κυβερνητικές εντολές.

Από ευχές και υποσχέσεις χορτάσαμε. Οι πληγέντες δεν θέλουν «χτυπήματα στην πλάτη», ανέξοδες υποσχέσεις και ακάλυπτες επιταγές απ’ τους υπεύθυνους για την καταστροφή τους. Απ’ όσους υπηρετούν ένα κράτος «ταγμένο» στα κέρδη του κεφαλαίου και γι’ αυτό εχθρικό στις ανάγκες τους. Οι μικροεπαγγελματίες από τη μια βρίσκονται αντιμέτωποι με την ακρίβεια, τις ανατιμήσεις, τα χρέη, την κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας, τις συνέπειες του ιμπεριαλιστικού πολέμου και από την άλλη βιώνουν τον πολιτικό κυνισμό του κεντρικού και τοπικού κράτους, το οποίο ακόμα και τα ψίχουλα τα δίνει με το σταγονόμετρο.

Είναι φανερό ότι η Κυβέρνηση έχει κλείσει την στρόφιγγα για τις ανάγκες του λαού και οι εκπρόσωποί της στην Τοπική Διοίκηση κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να εξυπηρετήσουν την πολιτική της, αδιαφορώντας για τις δυσκολίες των λαϊκών νοικοκυριών.

Οι πληγέντες δικαιούνται άμεσα πλήρεις αποζημιώσεις στο 100%. Απαιτούνται αντιπλημμυρικά έργα τώρα, πριν ο χειμώνας δείξει ξανά τα δόντια του.

Καμία αναμονή και εμπιστοσύνη στις υποσχέσεις. Χρειάζεται ο ίδιος ο λαός να απαιτήσει οργανωμένα, την ικανοποίηση του δίκιου του και την προστασία της ζωής του.

22.03.2022

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.