Οικονομία

Ε.Α.Σ. : Ξεκινούν αιτήσεις στήριξης για προστασία του ζωικού κεφαλαίου

155views

     Ε.Α.Σ. : Ξεκινούν αιτήσεις στήριξης για προστασία του ζωικού κεφαλαίου

      Ο Ε.Α.Σ. (Αγροτική Ένωση) Κεφαλληνίας & Ιθάκης ενημερώνει ότι από Πέμπτη  2 Μαρτίου έως και Τρίτη 11 Απριλίου 2023 μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις στήριξης οι ντόπιοι Κτηνοτρόφοι που επιθυμούν να επιδοτηθούν για την Δράση 5.1.2 «Επενδύσεις πρόληψης και προστασίας του ζωικού κεφαλαίου από μεταδοτικές ασθένειες και φυσικές καταστροφές», του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

      Συγκεκριμένα, η Δράση αφορά στην ενίσχυση των μέτρων ασφάλειας στις Κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις με σκοπό την πρόληψη, τον έλεγχο και την εξάλειψη λοιμωδών νοσημάτων στα ζώα ιδιαιτέρως της Αφρικάνικης πανώλης του Χοίρου.

      Η δημόσια δαπάνη είναι 7.000.000€ και το ύψος επιδότησης ανέρχεται στο 80% του ποσού των επιλέξιμων δαπανών ενώ είναι δυνατή η χορήγηση προκαταβολής. Ο προϋπολογισμός της στήριξης ξεκινά από 20.000€ έως 60.000€ για τις εκμεταλλεύσεις μέχρι 200 χοιρομητέρες και από 20.000€ έως 100.000€ για τις εκμεταλλεύσεις με πάνω από 201 χοιρομητέρες.

      Δικαιούχοι του Δράσης πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι ως Κατά Κύριο Επάγγελμα Αγρότες (Χοιροτρόφοι) τόσο στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων όσο και στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κτηνιατρικής, με χαρακτηρισμένη την εκμετάλλευσή τους ως μη οικόσιτη, σταβλισμένη ή μικτή.

      Επιλέξιμες δαπάνες μπορεί να είναι οι ακόλουθες:

1) Τοποθέτηση/Ενίσχυση ανθεκτικού περιμετρικού Φράκτη ύψους 1,5μ από δομικά υλικά ή συρματόπλεγμα και στύλους στήριξης γαλβανιζέ ανά 2μ  ή  συνδυασμό, με βάση από μπετόν βάθους 0,5μ.  2) Εργασίες στεγανοποίησης των κτιριακών εγκαταστάσεων. 3) Εγκατάσταση/αποκατάσταση λειτουργίας συστήματος καθαρισμού και απολύμανσης των εισερχομένων οχημάτων. 4) Διαχωρισμός καθαρής και μη καθαρής ζώνης για την κίνηση ατόμων κατά την είσοδό τους στην εκμετάλλευση, εντός αυτής και κατά την έξοδό τους. 5) Προμήθεια προκατασκευασμένων οικίσκων για τη δυνατότητα ιματισμού, υπόδησης και απολύμανσης χεριών και εξοπλισμού καθαρισμού κατά την είσοδο στους θαλάμους. 6) Δημιουργία ανεξάρτητων κατάλληλων χώρων για την απομόνωση των νεοεισερχόμενων και των ασθενών ζώων. 7) Κατασκευή ράμπας φόρτωσης/εκφόρτωσης εξωτερικά της εκμετάλλευσης.

      Ο Ε.Α.Σ. (Αγροτική Ένωση) Κεφαλληνίας & Ιθάκης τονίζει ότι η εφαρμογή των μέτρων ασφάλειας αποτρέπει τον κίνδυνο εισόδου του νοσήματος στις Κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες στην παραγωγή και εμπορία ζώντων ζώων, χοιρινού κρέατος και των προϊόντων του.

                      Από Ε.Α.Σ (Αγροτική Ένωση) Κεφαλληνίας & Ιθάκης

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.