ΟικονομίαΤουρισμός

Δήμος Σάμης – Απολογισμός 1ης Συνάντησης Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης

219views

Η 1η Συνάντηση Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης διοργανώθηκε από τον Δήμο Σάμης σε συνεργασία με το Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022, στο Πολύκεντρο Πυλάρου “Θέμος Ποταμιάνος” στο χωριό Διβαράτα του Δήμου Σάμης Κεφαλονιάς, με την ευκαιρία της επιλογής του Φισκάρδου ως ενός από τους τρεις υποψήφιους οικισμούς για τον διαγωνισμό “Best Tourism Villages” του UNWTO. Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού.

Ο Δήμαρχος Σάμης, κ. Γεράσιμος Μονιάς-Νέτης κήρυξε την έναρξη της Συνάντησης την οποία χαιρέτισαν η Υφυπουργός Τουρισμού κ. Σοφία Ζαχαράκη, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Μανώλης Κουτουλάκης, ο Πρόεδρος του Τμήματος Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας, καθηγητής κ. Σπύρος Πολυκαλάς, καθώς και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Φισκάρδου, κ. Ευστάθιος Τσελέντης.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν επίσης ο Βουλευτής Κεφαλληνίας και Ιθάκης, κ. Παναγής Καππάτος, ο Προϊστάμενος Τουρισμού της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας και Ιθάκης, κ. Μηνάς Κλαουδάτος, η Διευθύντρια της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ του Υπουργείο Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Αθηνά Φωκά, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Παιδείας του Δήμου Ληξουρίου, κ. Γεράσιμος Γαλανός, ο Υπεύθυνος ΓΕΜΗ του Επιμελητηρίου Κεφαλονιάς και Ιθάκης, κ. Γεράσιμος Σιμωτάς, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Κεφαλονιάς και Ιθάκης, κ. Δημήτρης Ατσάρος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Ιονίων Νήσων, κ. Σπύρος-Μιχαήλ Γαλιατσάτος, και ο Πρόεδρος του Εμπορικού-Επαγγελματικού Συλλόγου Πόρου Κεφαλληνίας, κ. Λευτέρης Στελλάτος οι οποίοι αποτύπωσαν στοχεύσεις προκλήσεις και πρόσφατες εμπειρίες στον τομέα του Τουρισμού.

Ο Επιστ. Σύμβουλος του Δημάρχου Σάμης, κ. Γεράσιμος Σταματελάτος παρουσίασε τον θεσμό Best Tourism Villages ενώ την Ελληνική Εμπειρία συμμετοχής παρουσίασαν, ο Δήμαρχος Σουφλίου, κ. Παναγιώτης Καλακίκος αναφερόμενος και στην διάκριση του οικισμού του Σουφλίου ως Best Tourism Village 2021, η κ. Ιωάννα Πατρώνη, Γενικός Γραμματέας του Δήμου Δυτικής Σάμου που αναφέρθηκε και στην εμπειρία συμμετοχής στο πρόγραμμα Upgrade, ο κ. Νίκος Αργυρίου, Επιστημονικός Σύμβουλος Δημάρχου Αλοννήσου, ο κ. Νικόλαος Αυγερινός, Αντιδήμαρχος Οικονομικών – Υπεύθυνος Τουρισμού του Δήμου Αριστοτέλη, και ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας, κ. Ιωάννης Λώλος. Η ενότητα ολοκληρώθηκε με τον κ. Αγησίλαο Κονιδάρη, Αν. Καθηγητή του Τμήματος Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας ο οποίος σημείωσε την συνεργασία του Τμήματος με τον Δήμο Σάμης.

Στην ενότητα, “Βιώσιμος Τουρισμός – Περιβάλλον – Πολιτισμός”, ο κ. Χάρης Κοκκώσης, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας παρουσίασε τις προσκλήσεις της Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης σημειώνοντας την ανάγκη για στρατηγική βιωσιμότητας και πλαίσιο παρακολούθησης, αξιολόγησης και προσαρμογής της. Η κ. Κωνσταντίνα Σιούντρη, διδάσκουσα στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και μέλος της Επιστ. Επιτροπής του ΠΜΣ “Digital Culture, Smart Cities, IoT ADT”, παρουσίασε θέματα διαχείρισης ιστορικών οικισμών στις Προκλήσεις της Κλιματικής Αλλαγής και του Ψηφιακού Μετασχηματισμού εστιάζοντας στις απαιτήσεις της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης που επανατοποθετούν αστικότητα στον αρχικό βιώσιμο πυρήνα της κοινότητας, τον περιφερειακό οικισμό, μέσα από πλαίσια και εργαλεία όπως η Κλιματική Ουδετερότητα μέχρι το 2030, ο “αργυρός τουρισμός” και ο ψηφιακός νομαδισμός (digital nomads). Η κ. Διονυσία Κολοκοτσά, Καθηγήτρια Διαχείρισης Ενεργειακών Πόρων, Κοσμήτορας Σχολής Χημικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης, έκλεισε την ενότητα με καινοτόμα ευρωπαϊκά προγράμματα που αφορούν την Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Αστικό Περιβάλλον εστιάζοντας στο πως το αστικό περιβάλλον με χρήση νέων τεχνολογιών, υλικών και προϊόντων υπερβαίνει αστικούς/πολεοδομικούς περιορισμούς για την παροχή υπηρεσιών έξυπνων πόλεων με περιβαλλοντικά βιώσιμο τρόπο.

Στην Ενότητα “Βιώσιμος Τουρισμός – Τεχνολογία – ΔιοίκησηΟ κ. Γιώργος Καρυδάκης, Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου, παρουσίασε την έννοια και περιπτώσεις της επαυξημένης τουριστικής εμπειρίας χρήστη, κεντρικής σημασίας στον βιώσιμο τουρισμό. Η κ. Νάνσυ Αλωνιστιώτη, Αν. Καθηγήτρια στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσίασε την έννοια και την σημασία του Διαδικτύου των Πραγμάτων (Internet of Things, IoT) και την χρήση του Ψηφιακού Διδύμου (Digital Twin) ως σημαντικού εργαλείου για εφαρμογές και υπηρεσίες βιώσιμου τουρισμού. Τέλος, ο κ. Γιάννης Πούλιος, Επ. Καθηγητής στο Τμήμα Τουρισμού Ιονίου Πανεπιστημίου, παρουσίασε συγκεκριμένη περίπτωση καλών πρακτικών συνεργασίας Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα για Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη.

Η Συνάντηση ολοκληρώθηκε με το Πάνελ Βιώσιμου Τουρισμού στο οποίο οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις φορέων και επαγγελματιών του τουρισμού και ανακεφαλαίωσαν τα βασικά συμπεράσματα που περιλαμβάνουν την σημασία της συμμετοχής της Ελλάδας στον θεσμό Best Tourism Villages με συνεργατικά σχήματα και την ευκαιρία για ένα νέο δίκτυο ανταλλαγής πρακτικών και εμπειριών, τη σημασία της συνεργασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων με Δήμους και άλλους τοπικούς φορείς, την ανάγκη στρατηγικής και πλαισιου βιωσιμότητας. Επίσης, σημειώθηκε η τάση για μια νέα βιώσιμη αστικότητα, και η ύπαρξη εργαλείων για νέες μορφές τουρισμού υψηλών απαιτήσεων.

Ο Δήμος Σάμης ευχαριστεί θερμά όλους όσους συμμετείχαν και συνέβαλλαν στην οργάνωση, προετοιμασία, πραγματοποίηση και επικοινωνία της Συνάντησης.

Η μαγνητοσκόπηση της Συνάντησης είναι διαθέσιμη στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://youtube.com/playlist?list=PL9MfxGDBg_LyaIOuB8vF2GFCEK4em6MWU

Από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Σάμης

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.