Πολιτική

Για τη δημιουργία εξεταστικού κέντρου στην Κεφαλονιά για τον γραπτό διαγωνισμό 2Γ/2022 του ΑΣΕΠ

115views

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εσωτερικών

 

Θέμα: Για τη δημιουργία εξεταστικού κέντρου στην Κεφαλονιά για τον γραπτό διαγωνισμό 2Γ/2022 του ΑΣΕΠ

 

Για τον γραπτό διαγωνισμό 2Γ/2022 του ΑΣΕΠ οι υποψήφιοι της Περιφερειακής ενότητας Κεφαλονιάς και Ιθάκης είχαν δηλώσει στη συντριπτική πλειοψηφία τους, σύμφωνα με τις επιλογές που τους είχαν δοθεί, την Κεφαλονιά ως τόπο εξέτασης. Ωστόσο, με την ανακοίνωση εκ μέρους του ΑΣΕΠ για τα εξεταστικά κέντρα στις 4/3/2023 και το πρόγραμμα του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού, όλοι όσοι είχαν δηλώσει  τόπο κατοικίας τους την Κεφαλονιά, βρέθηκαν στη δυσάρεστη θέση να καλούνται να ταξιδέψουν στην Πάτρα.

Η εξέλιξη αυτή αυτόματα βαίνει εις βάρος των υποψηφίων από την Κεφαλονιά. Αν συνυπολογίσει κανείς και τις οικογένειες με παιδιά που είναι και οι δύο γονείς υποψήφιοι και καλούνται να λύσουν ταξίδι, διαμονή, εξέταση σε δύο διαφορετικά εξεταστικά κέντρα, κράτημα παιδιών και όλα όσα συνεπάγονται, θα υπάρξουν υποψήφιοι που δεν θα μπορέσουν να οργανώσουν καν το ταξίδι, άρα αποκλείονται χωρίς να έχουν ουδεμία υπαιτιότητα.

Την ίδια ώρα η κύρια σύνδεση της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης με την Πάτρα είναι επισφαλής καθώς η πλοιοκτήτρια εταιρεία δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα ξεκινήσει τα δρομολόγια την 1η Μαρτίου, όπου ακόμα και αυτό δε θα έλυνε το πρόβλημα καθώς θα χρειάζονταν από τους υποψήφιους έως και δύο διανυκτερεύσεις στην Πάτρα συν τα εισιτήρια και το κόστος διατροφής. Επίσης το αυθημερόν ταξίδι μέσω Κυλλήνης σημαίνει ότι οι υποψήφιοι θα πρέπει να ξυπνήσουν στις 3:00 τα χαράματα αφού το πρόγραμμα προβλέπει εξέταση στις 9:00 το πρωί, και στην συνέχεια καλούνται να εξεταστούν και στις 15:30 το μεσημέρι με ότι επιπτώσεις θα έχει αυτή η ταλαιπωρία στις επιδόσεις τους, και να επιστρέψουν τέλος στις 23:00 το βράδυ. Και στις δύο περιπτώσεις το κόστος αγγίζει τα 150€ το άτομο. Υπάρχει δε και το ενδεχόμενο για απαγορευτικό απόπλου δεδομένων των καιρικών συνθηκών που επικρατούν αυτήν την εποχή.

Θεωρούμε  τουλάχιστον άδικη αυτή την μεταχείριση των υποψηφίων, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι νέοι επιστήμονες, πολλοί δε οικογενειάρχες που βιοπορίζονται κυρίως σε εποχικές εργασίες, κυρίως στον τουρισμό, σε συνθήκες οικονομικής ανασφάλειας.  Είναι οι ίδιοι που πλήρωσαν πολλά για τις σπουδές τους και αυτή τη στιγμή τιμωρούνται επειδή επέλεξαν να ζήσουν και να εργαστούν στα νησιά μας. Καταπατείται έτσι  από την κυβέρνηση και το αξίωμα της «νησιωτικότητας» που τεχνηέντως περιορίζεται στο Μεταφορικό Ισοδύναμο που είναι σταγόνα στον ωκεανό στο μεταφορικό κόστος των νησιωτών, το οποίο κάθε φορά καθορίζεται από την κερδοφορία των εφοπλιστών.

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι άμεσα μέτρα θα λάβει ώστε να δημιουργηθεί εξεταστικό κέντρο στο νησί και να διασφαλιστεί ότι η εξέταση των υποψηφίων της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης θα γίνει επί ίσοις όροις;

 

Οι Βουλευτές

Καραθανασόπουλος Νίκος

                                                                                            Παπαναστάσης Νίκος

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.