Κοινωνία

Το 40ήμερο του ιερέα Γεράσιμου Θεοχ. Μαρκαντωνάτου

75views

Το 40ήμερο του ιερέα Γεράσιμου Θεοχ. Μαρκαντωνάτου

Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός

 

Στις 17 Σεπτεμβρίου 2022, ημέρα Σάββατο, ώρα 10.00 π.μ. στον Ιερό Ναό Θεοτόκου στη Σκινέα Ληξουρίου θα τελεστεί το αρχιερατικό σαρανταήμερο μνημόσυνο του ιερέα Γερασίμου Θεοχάρη Μαρκαντωνάτου.

Ο παπά Γεράσιμος ξεκίνησε την ζωή του με σκέψη πάντα προς το καλό και πίστη προς τα Άνωθεν του Ουρανού. Υπηρέτησε ως ασυρματιστής στη θάλασσα και σε δύσκολη στιγμή πάνω στα κύματα πήρε την απόφαση να υπηρετήσει τον εσώτερο κόσμο του και να γίνει ιερέας του Υψίστου. Απέκτησε οικογένεια, δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο και ιδίως το χωριό του όπου και συχνά το επισκεπτόταν. Διακόνησε αρκετούς ναούς της επαρχίας Πάλης, ιδίως τις ενορίες του Ληξουρίου, Αγίου Γερασίμου και Αρχαγγέλων. Κατά την διάρκεια της ιεροσύνης του απέκτησε και το πτυχίο του θεολόγου από το πανεπιστήμιο Αθηνών και ανέπτυξε σημαντική δραστηριότητα τακτοποιώντας λειτουργικά την εκκλησία της Παναγίας Ευαγγελίστριας στο νησί των Βαρδιάνων. Μια αθέατη πλευρά της ζωής του ήταν και η συλλογή αξιόλογων αντικειμένων με σκοπό να οργανώσει ένα μουσείο. Χρόνια πριν, κατά την δεκαετία του 2010, πραγματοποίησε μια μεγάλη έκθεση με φωτογραφίες και εικόνες που ο ίδιος είχε συλλέξει από την καταστροφή της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι. Ευχής έργον θα είναι το υλικό αυτό να περισωθεί και να αξιοποιηθεί ανάλογα.

Σφραγίζοντας το σύντομο κείμενο για τον μακαριστό παπά Γεράσιμο Μαρκαντωνάτο, ειλικρινά η σκέψη και η γραφίδα ομολογεί για όσους τον γνώρισαν πως υπήρξε ένας λειτουργός του Θεού που κινήθηκε με ταπεινοσύνη, με καθαρότητα πράξεων και με προοδευτικό πνεύμα, τιμώντας πρωτίστως το βαθμό της ιεροσύνης που καλέστηκε από την Θεία Πρόνοια να υπηρετήσει. Να είναι μακάρια η ψυχή του στο τόπος της αναπαύσεως του.

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.