Οικονομία

Το κύκνειο άσμα της βρόμικης ενέργειας! 

219views
Το κύκνειο άσμα της βρόμικης ενέργειας!
Παρακολουθώντας τις χρηματιστηριακές ειδήσεις από τον τομέα των παγκόσμιων πηγών ενέργειας για δεκαετίες δεν ανησυχώ, παρά την αναγέννηση των βρόμικων, επικίνδυνων και αντί-οικολογικών μορφών ενέργειας λόγω του απρόκλητου πολέμου του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, πως το τελικό αποτέλεσμα θα είναι η θετική για τον πλανήτη μας επικράτηση των καθαρών ανανεώσιμων μορφών ενέργειας στην καθημερινότητα του κόσμου που ζούμε!
Δεν πρέπει να ξεχάσουμε πως στις 20 Απριλίου του 2020 η χρηματιστηριακή τιμή του Αμερικανικού Πετρελαίου έφτασε τα -$40.32 δολάρια το βαρέλι! Δηλαδή σε… πλήρωναν να αγοράσεις πετρέλαιο προκειμένου να το ξεφορτωθούν!
Θα μπορούσε έτσι κανείς να υποθέσει πως, εκτός από τους ιμπεριαλιστικούς λόγους της εδαφικής επεκτάσης των εδαφών της Ρωσικής Ομοσπονδίας από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ένας λόγος που γίνεται ο αιματοβαμμένος πόλεμος στην Ουκρανία σήμερα είναι για να αυξηθούν οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου που εξάγει σήμερα η Ρωσία κυρίως στην Κίνα και την Ινδία!
Όμως, χάρη στην από καιρό προνοητικότητα στα κρίσιμα θέματα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη λόγω του άνθρακα που διαρρέει στην ατμόσφαιρα μας από την καύση του λιγνίτη και του πετρελαίου καθώς και την τραγική μερικές μορφές επικινδυνότητα της πυρηνικής ενέργειας οι δυτικές κυβερνήσεις (συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη) από καιρό έχουν δώσει έμφαση και κίνητρα για την τόσο σοφή ενεργειακή μετάβαση σε καθαρές ανανεώσιμες μορφές παραγωγής ενέργειας όπως της αιολικής και της ηλιακής. Μορφές περιβαλλοντικά ωφέλιμης ενέργειας που τώρα εξ αιτίας του πολέμου του Βλαντιμίρ Πούτιν στην καρδιά της Ευρώπης έχουν γίνει ακόμα πιο κρίσιμες για την τελική επικράτηση τους προσφέροντας, εκτός από τα γνωστά μακροχρόνια οφέλη, και βραχυπρόθεσμη ανακούφιση εν όψει του δύσκολου ενεργειακά χειμώνα που ενδεχομένως έρχεται για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση!
Όποτε, όταν με το καλό σύντομα ή το πιθανότερο μετά από χρόνια λήξουν οι επιβλαβείς συνέπειες του πόλεμου του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία ο κόσμος μας θα έχει αποδεσμευτεί από ανάγκης, λόγω και των πάρα πολύ υψηλών τιμών του πετρελαίου και του καθαρότερου σχετιζόμενου φυσικού αερίου, από τις μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προς χάρη ενός ενεργειακά βιώσιμου πλανήτη!
Τέλος, φαίνεται πως ουδέν κακού αμιγές καλού και πως η σημασία των βρόμικων πηγών ενέργειας (λιγνίτη, πετρελαίου και πυρηνικής) που νεκρό-αναστήθηκαν λόγω του βλακώδη πολέμου του Βλαντιμίρ Πούτιν θα βρουν πιο σύντομα το οριστικό τέλος τους σε μερικά χρόνια τερματίζοντας τις επί αιώνων χρήση τους που τόσο αποδεδειγμένα έχουν βλάψει τον πλανήτη μας με την άνοδο της θερμοκρασίας του, το λιώσιμο των πάγων κοντά στους πόλους και την αύξηση των επιβλαβείς ακραίων καιρικών φαινομένων σ’ όλο τον κόσμο μας!
Σπύρος Καγκάδης
 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.