ΚοινωνίαΥγεία

Το Ινστιτούτο Prolepsis διοργανώνει ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό σεμινάριο για λειτουργούς υγείας με θέμα την προώθηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών σε παιδιά και γονείς

160views

Το Ινστιτούτο Prolepsis διοργανώνει ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό σεμινάριο για λειτουργούς υγείας με θέμα την προώθηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών σε παιδιά και γονείς – Ένας καινοτόμος συνδυασμός εφαρμοσμένης διατροφικής συμβουλευτικής και μαγειρικής

 

1η Ιουνίου 2022

 

Ξεκίνησε τη Δευτέρα 30 Μαΐου στην Αθήνα, το πενθήμερο ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό σεμινάριο που διοργανώνει το Ινστιτούτο Prolepsis για παιδίατρους και άλλους επαγγελματίες υγείας που ασχολούνται με τη φροντίδα και την παροχή υπηρεσιών σε παιδιά και τις οικογένειές τους. Το σεμινάριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Dr. PED-Chef και δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην πρακτική εφαρμογή της ιατρικής μαγειρικής και στη συμβουλευτική αναφορικά με την υγιεινή διατροφή.

30 επαγγελματίες υγείας από Ελλάδα, Νορβηγία, Κύπρο, Ιταλία, Ισπανία, και Τουρκία θα εκπαιδευτούν έως την Παρασκευή 3 Ιουνίου σε βασικές αρχές υγιεινής διατροφής και διατροφικές συστάσεις. Επίσης, θα ενημερωθούν για εργαλεία προώθησης υγιεινών διατροφικών συνηθειών σε παιδιά και εφήβους, τεχνικές κινητοποίησης και αλλαγής συμπεριφοράς κ.ά.  Παράλληλα, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν, μέσα από τη μαγειρική σε τρόπους με τους οποίους η υγιεινή διατροφή μπορεί να υιοθετηθεί και να εφαρμοστεί στην καθημερινότητα της οικογένειας, ώστε να παρέχουν αντίστοιχη πληροφόρηση στους γονείς. Συγκεκριμένα θα εκπαιδευτούν σε υγιεινές μαγειρικές τεχνικές, συνταγές και πρακτικές λύσεις που μπορούν να εντάξουν στη συμβουλευτική των οικογενειών.

Σύμφωνα με έκθεση που κοινοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) στις αρχές του μήνα, ένα στα τρία παιδιά σχολικής ηλικίας στην Ευρώπη είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο. Παράλληλα, περίπου 4,4 εκατομμύρια παιδιά φαίνεται να έχουν υπερβάλλον σωματικό βάρος πριν ακόμη συμπληρώσουν το 5ο έτος ζωής τους. Η Ελλάδα εξακολουθεί να κατατάσσεται μεταξύ των χωρών με τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας στην Ευρώπη και σχεδόν διπλάσια από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Οι παιδίατροι και άλλοι επαγγελματίες υγείας που δραστηριοποιούνται στην παιδιατρική φροντίδα μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και διαχείριση της παιδικής παχυσαρκίας. Στόχος του Dr. PED-Chef είναι να εφαρμόσει ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που εστιάζει στην προώθηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών και την ανάπτυξη δεξιοτήτων συμβουλευτικής και επικοινωνίας, σε συνδυασμό με μαγειρικά εργαστήρια.

Τα μαγειρικά εργαστήρια του σεμιναρίου πραγματοποιούνται με την ευγενική χορηγία της εταιρείας Provil και της σχολής Μαθήματα Μαγειρικής, οι οποίες παραχώρησαν δωρεάν τις εγκαταστάσεις και τον απαραίτητο εξοπλισμό.

 

To Dr. PED-Chef με πλήρη τίτλο “Hands-on nutrition training for pediatric primary health care practitioners: A novel combination of culinary and applied nutritional education to promote healthy eating habits in childhood” είναι ένα τριετές έργο (1/12/2019 – 30/11/2022) που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα ERASMUS+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συντονιστής του Προγράμματος είναι το Norwegian University of Science and Technology από τη Νορβηγία. Το Ινστιτούτο Prolepsis είναι ο φορέας που εκπροσωπεί την Ελλάδα στη σύμπραξη. Επιπλέον, στο έργο συμμετέχουν το University of Navarra (Ισπανία) Center for Social Innovation LTD (Κύπρος), το Andrology Pediatric and Adolescent Foundation (Ιταλία) και το Gazi University (Τουρκία).

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του προγράμματος Dr. PED-Chef στον σύνδεσμο https://pedchef.eu/ ή να ακολουθήσετε τη σελίδα του στο Facebook: facebook.com/DrPedChef

 

 

-###-

Το Ινστιτούτο Prolepsis είναι ένας μη κερδοσκοπικός επιστημονικός οργανισμός που δραστηριοποιείται στον χώρο της δημόσιας υγείας από το 1990. Αποστολή του Ινστιτούτου είναι να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα και την Ευρώπη, εκπονώντας ακαδημαϊκή έρευνα και εφαρμόζοντας τα αποτελέσματά της σε ανθρωπιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις, που στοχεύουν στην καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και στην προαγωγή υγείας των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

 

#ProlepsisInstitute
 #commitmenttopublichealth

 

 

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.