Αθλητισμός

Την Κυριακή 28 Αυγούστου ο αγώνας της “Κουλούρας” στα Ομαλά

457views

Την Κυριακή 28 Αυγούστου και ώρα 17.30 ο Δήμος Αργοστολίου σε συνεργασία με την Τ.Κ. Ομαλών και τους Π.Σ. Βάλσαμο και Μέρμηγκα διοργανώνουν τον αγώνα της «Κουλούρας» στα Ομαλά.

Ο Αγώνας δρόμου «ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ» είναι παραδοσιακό λαϊκό αθλητικό έθιμο της περιοχής Ομαλών, που από μαρτυρίες ηλικιωμένων τοποθετείται στο χρόνο πολύ πριν τους σεισμούς του 1953.

Ο πατροπαράδοτος αυτός αγώνας, γίνεται σε μία εύκολη διαδρομή δυο χιλιομέτρων με αφετηρία τα Φραγκάτα και τερματισμό την εκκλησία του Αγ. Γερασίμου για τους μεγάλους και μιας μικρής απόστασης για τους μικρούς αθλητές.

Στην ευγενή άμμιλα του «ποιος» θα «παραβγεί» από τα Φραγκάτα ως την εκκλησία του Αγίου Γερασίμου, το παραδοσιακό έπαθλο είναι μια μεγάλη «κουλούρα Ψωμί» που ο νικητής φορά από το κεφάλι.

Προσφέρει μια νότα χαράς και αισιοδοξίας σε όσους συμμετέχουν, προβάλλοντας και αναδεικνύοντας την φυσιογνωμία της περιοχής με την διατήρηση των εθίμων της.

Η πρώτη αναβίωση του εθίμου έγινε το 1986 και από τότε διεξάγεται κάθε χρόνο την καλοκαιρινή περίοδο.

• Δηλώσεις Συμμετοχής-εγγραφές: Κυριακή 28/8 ώρα 5.μ.μ, πλάτανος Αγίου Γερασίμου (Γράφονται μόνο οι άνω των 13 ετών που τρέχουν τον μεγάλο αγώνα)
• Κατηγορίες:
Ανδρών-Γυναικών :
1) ΕΝΗΛΙΚΩΝ 18 ετών-35 ετών, 36 ετών–50 ετών, 51+ (Αφετηρία :πλατεία Φραγκάτων, Τερματισμός:πηγάδια Αγίου)

2)Α’ Λυκείου- Γ’ Λυκείου (Αγοριών – Κοριτσιών)
(Αφετηρία :πλατεία Φραγκάτων, Τερματισμός: πηγάδια Αγίου)

3)Α’Γυμνασίου-Γ’Γυμνασίου (Αγοριών – Κοριτσιών)
(Αφετηρία :πλατεία Φραγκάτων, Τερματισμός: πηγάδια Αγίου)

4)Ε’ Δημοτικού-ΣΤ’ Δημοτικού (Αγοριών – Κοριτσιών)
(Αφετηρία : θα ανακοινωθεί εκεί)

5)Γ’ Δημοτικού-Δ’ Δημοτικού (Αγοριών – Κοριτσιών)
(Αφετηρία : θα ανακοινωθεί εκεί)

6)Α’ Δημοτικού – Β’ Δημοτικού (Αγοριών – Κοριτσιών)
(Αφετηρία : θα ανακοινωθεί εκεί)

6)Νήπια (Αγοριών – Κοριτσιών)
(Συμβολικός Αγώνας 50 μ. εντός του χώρου των πηγαδιών)

• Όροι Αγώνων: Τα παιδιά κάτω των 18 ετών πρέπει να συνοδεύονται από γονείς ή κηδεμόνες και οι ενήλικες είναι υπεύθυνοι για την καταλληλότητα της υγείας τους για συμμετοχή.

Τμήμα Πολιτισμού Δήμου Αργοστολίου

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.