Κοινωνία

Τηλέμαχος- Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο ενισχύει τη διαχείριση σεισμικού κινδύνου στα Ιόνια Νησιά

244views

Τηλέμαχος- Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο ενισχύει τη διαχείριση σεισμικού κινδύνου στα Ιόνια Νησιά

 

Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο συμμετέχει στο έργο Τηλέμαχος με εταίρους τους Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, και τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας.

Το έργο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ιόνια Νησιά 2014- 2020.

Στο πλαίσιο του έργου το Ιόνιο Πανεπιστήμιο έχει αναλάβει τη δημιουργία ενός πληροφοριακού συστήματος για την βέλτιστη διαχείριση κρίσεων σε περιπτώσεις σεισμού.  Επιπρόσθετα, μέσω του έργου αγοράστηκε σύγχρονος εξοπλισμός που εμπλουτίζει και βελτιώνει το εθνικό δίκτυο παρακολούθησης σεισμικής επικινδυνότητας. Επιπλέον, αναπτύχθηκε από το εργαστήριο Υπολογιστικής Μοντελοποίησης του Ιονίου Πανεπιστημίου καινοτόμο υλικό και λογισμικό σεισμογράφων χαμηλού κόστους. Οι σεισμογράφοι χαμηλού κόστους επιτυγχάνουν για πρώτη φορά σε εθνικό επίπεδο τη δημιουργία ενός πολύ πυκνού δικτύου καταγραφικών που επιτρέπει την βέλτιστη μελέτη σεισμικής διέγερσης εδαφών και κρίσιμων υποδομών.

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.