Οικονομία

Τα χειρότερα του παγκόσμιου φαινομένου του Πληθωρισμού είναι για τώρα πίσω μας! 

183views
Τα χειρότερα του παγκόσμιου φαινομένου του Πληθωρισμού είναι για τώρα πίσω μας!
Μετά τις ανακοινώσεις αρχικά από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) πως ο πληθωρισμός στη χώρα μας επιβραδύνθηκε για πρώτη φορά τον Ιουλίο στο 11,6% από 12,1% τον Ιούνιο έρχεται σήμερα η ανακοίνωση των Αμερικανών πως και εκεί στις ΗΠΑ ο πληθωρισμός έπεσε στο 8,5% τον Ιούλιο από 9,1% τον προηγούμενο μήνα!
Αυτές οι γενικές μειώσεις του πληθωρισμού δείχνουν την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης της Ελλάδας, των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα από στοχευμένα κοινωνικά μέτρα και την άνοδο των επιτοκίων να μειώσουν τις αρνητικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της πρόσφατης Ρωσικής Εισβολής στην Ουκρανία! Απρόκλητος Ρωσικός Πόλεμος που έχει σαν συνέπεια την αύξηση κυρίως των διεθνών τιμών της Ενέργειας (Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου,) των σιτηρών και πάρα πολλών άλλων σχετιζόμενων αγαθών!
Αν και λέγεται ευρέως πως έχουμε ένα “δύσκολο χειμώνα μπροστά μας” από την άποψη των αναγκών κυρίως της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προμήθεια Φυσικού Αερίου πιστεύω ατράνταχτα πως η όλη κατάσταση του πληθωρισμού είναι προς το παρόν πλέον διαχειρίσιμη στην Ευρώπη! Μια Ευρώπη όμως η οποία κινδυνεύει πλέον περισσότερο από την επιστροφή του γνωστού από την παρόμοια δεκαετία του 1970 “Στασιμοπληθωρισμού”. Διότι εκτός από τον υψηλό πληθωρισμό παντού πρόσθετες αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στο μέλλον μπορεί να ρίξουν την ανάπτυξη στην υπόλοιπη Ευρώπη σε επίπεδα ύφεσης.
Όμως, ο κίνδυνος ύφεσης στην Ελλάδα είναι μικρότερος καθώς τώρα λόγω της μεγαλύτερης των προσδοκιών ανόδου του τουρισμού και της προσέλκυσης επενδύσεων από την κυβέρνηση στη χώρα μας όπου οι προβλέψεις των διεθνών οικονομικών οίκων συγκλίνουν στο ότι το 2022 θα έχουμε ανάπτυξη τουλάχιστον κατά +4%!
Τέλος, μια ακόμη θετική είδηση που βγήκε σήμερα από την ΕΛΣΤΑΤ, που μας γεμίζει πρόσθετη αισιοδοξία για το μέλλον, είναι πως ο κρίσιμος δείκτης της ανεργίας στην Ελλάδα μειώθηκε περαιτέρω στη χώρα μας φτάνοντας το 12,1% τον Ιούνιο! Εθνική επίδοση ανεργίας που αποτελεί θετικό ρεκόρ δεκαετίας!
Πως λοιπόν να μην είμαστε αισιόδοξοι για το δικό μας μέλλον, παρά τις διεθνείς δυσκολίες που σίγουρα υπάρχουν, πως μετά την 20 Αυγούστου 2022 όταν η Ελλάδα θα βγει από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας θα έρθει το νέο ορόσημο οικονομικά και πολιτικά έτος 2023 και το χρέος της Ελλάδας θα αποκτήσει επιτέλους ξανά επενδυτική βαθμίδα που θα οδηγήσει σε μια πολύ σημαντική περαιτέρω μείωση των σπρεντς των Ελληνικών ομολόγων;
Σπύρος Καγκάδης
 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.