Πολιτική

Τί έχετε κάνει ως Περιφερειακή  Αρχή, από το καλοκαίρι έως σήμερα, για την ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία «Κορώνι»;-Τι θα γίνει με το επί χρόνια εγκαταλελειμμένο Αλιευτικό Καταφύγιο Κατελειού;  

190views

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ:

Τί έχετε κάνει ως Περιφερειακή  Αρχή, από το καλοκαίρι έως σήμερα, για

την ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία «Κορώνι» της Κεφαλονιάς;

 

Έχουν περάσει 8 ½ μήνες από την μεγάλη κινητοποίηση του λαού της περιοχής, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος προς την παραλία «Κορώνι», η πρόσβαση στην οποία έχει αποκλειστεί 1 ½ χρόνο τώρα από ιδιώτη. Η τουριστική περίοδος έχει ξεκινήσει, οι αρμόδιοι φορείς -οι κατά τα άλλα λαλίστατοι και αεικίνητοι- τηρούν σιγή ιχθύος, βάζοντας πλάτη ουσιαστικά στην διαιώνιση και «νομιμοποίηση» της παραπάνω κατάστασης.

Η οργή ξεχειλίζει στους κατοίκους της περιοχής και όχι μόνο. Η μοναδική  παραλία στην περιοχή , είναι απείρου φυσικού κάλους και παραμένει απροσπέλαστη από τον λαό προκειμένου να ξεκουραστεί και να απολαύσει το μπάνιο του. Είναι κλειστή όμως και για τους επισκέπτες που θέλουν να απολαύσουν το φυσικό πλούτο και το τοπίο. Είναι μη προσβάσιμη στις πυροσβεστικές δυνάμεις για να τροφοδοτηθούν με νερό από την μοναδική πηγή υδροδότησης της περιοχής και να κάνουν περιπολίες. Οι μικροί καταλυματίες και οι μικρές επιχειρήσεις εκτός των άλλων οικονομικών προβλημάτων που βιώνουν βλέπουν να έχουν απώλειες στα εισοδήματά τους και από την κλειστή παραλία.

Το διάστημα αυτό έχουν επισκεφτεί την Κεφαλονιά πάνω από 6 υπουργοί, καθώς επίσης και η κ. Περιφερειάρχης. Ο βουλευτής όταν είναι να εξυπηρετηθούν μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, κάνει άμεσα επισκέψεις και παρεμβάσεις στα υπουργεία, το ίδιο και οι Αντιπεριφερειάρχες. Τα Δελτία Τύπου, οι συνεντεύξεις πέφτουν «βροχή». Όσο όμως και να ψάξει κανείς δεν θα βρει ούτε μια λέξη που να αναφέρεται στον αυθαίρετα κλειστό δρόμο στο «Κορώνι» Κεφαλονιάς.

Να υπενθυμίσουμε ότι στην 17η συνεδρίαση του Π.Σ. στις 24.07.2021, η Λαϊκή Συσπείρωση είχε φέρει ξανά Επερώτηση για το ίδιο ζήτημα. Η Περιφερειακή Αρχή (ΝΔ-ΚΙΝΑΛ), τότε, αναγνώρισε το πρόβλημα και την αυθαιρεσία του ιδιώτη και δεσμεύτηκε για την λύση του προβλήματος. Υποσχέσεις και λόγια που έμειναν στα πρακτικά, αποδεικνύοντας ότι λέγονται μόνο κάτω από πίεση και προκειμένου να ξεγελαστεί ο λαός. Είμαστε σίγουροι ότι διαφορετική θα είναι η στάση της Περιφερειακής Αρχής και της κυβέρνησης αν στην παραλία εμφανιστούν μεγαλοεπενδυτές και απαιτήσουν να ανοίξει η πρόσβαση για τους πελάτες τους.

Άλλωστε το θράσος ενός ιδιώτη να κλείνει την πρόσβαση σε παραλία είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ και οι αντίστοιχες Περιφερειακές Αρχές. Μιας πολιτικής που στο πλαίσιο της ¨πράσινης-βιώσιμης ανάπτυξης¨ της Ε.Ε., εντάσσονται παραλίες, βουνοκορφές, δάση στο σχεδιασμό για την εξυπηρέτηση των επενδύσεων των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ, τον τουρισμό κ.α. Μιας πολιτικής που στην υπηρεσία του κέρδους συνθλίβει τις λαϊκές ανάγκες και το δικαίωμα στην ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες.

 

Επερωτάται η κ. Περιφερειάρχης:

  • Γιατί όλο αυτό το διάστημα η Περιφερειακή Αρχή δεν έκανε καμιά ενέργεια για την ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία «Κορώνι»;
  • Γιατί δεν πραγματοποίησε Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας ενόψει της Αντιπυρικής Περιόδου του 2022 και να παρθεί απόφαση για το θέμα;
  • Γιατί δεν απαιτήθηκε από τα υπουργεία η παρέμβασή τους, για την επίλυση του θέματος;
  • Προτίθεστε να φέρεται το θέμα στο Π.Σ. ώστε να πάρει απόφαση που να συμπαραστέκεται στους κατοίκους της περιοχής και να καταγγείλει την κυβερνητική στάση;

 

06.04.2022

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Ν. Γκισγκίνης, Δ. Κεφαλληνός, Ε. Κολυβά, Α. Μπαλού, Χ. Χαραλάμπους

 

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ:

Τι θα γίνει με το επί χρόνια εγκαταλελειμμένο

Αλιευτικό Καταφύγιο Κατελειού Κεφαλονιάς;

Ως Λαϊκή Συσπείρωση θεωρούμε υποχρέωση μας να φέρουμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, το πρόβλημα με το εγκαταλελειμμένο Αλιευτικό Καταφύγιο του Κατελειού Κεφαλονιάς. Είναι ένα ακόμα  στοιχείο της συνολικής εγκατάλειψης της περιοχής από την κυβέρνηση και την Περιφερειακή Αρχή (ΝΔ-ΚΙΝΑΛ) τόσο όσον αφορά το Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο, την αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία όσο και τον πρωτογενή τομέα. Πρόκειται για μια πανέμορφη περιοχή που αναπτύσσεται τουριστικά χάρη στις προσπάθειες των κατοίκων της που παλεύουν για την επιβίωσή τους.

Κοντεύουν 20 χρόνια από τότε που η πρώην Νομαρχία Κεφαλονιάς & Ιθάκης ανακοίνωσε την ένταξη της κατασκευής του Αλιευτικού Καταφυγίου του Κατελειού στο «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας 2000-2006» με προϋπολογισμό του έργου 2.200.000 εκ ευρώ. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο για την περιοχή και ιδιαίτερα για τους αλιείς όχι μόνο του Κατελειού αλλά και ολόκληρης της Κεφαλονιάς λόγω του σημείου που βρίσκεται.

Μετά από τα πρώτα κατασκευαστικά έργα, παρά την εναλλαγή Περιφερειακών Αρχών και κυβερνήσεων, έχει εγκαταλειφθεί και παραμένει κουφάρι για πάρα πολλά χρόνια, δημιουργώντας από τη μια δυσκολίες στους αλιείς και άσχημη εικόνα για την περιοχή από την άλλη.

Η Περιφερειακή Αρχή δια του αρμόδιου Αντιπερειφερειάρχη δήλωνε στις 09.01.2020 μεταξύ άλλων για «…την βελτίωση των υπαρχόντων αλιευτικών καταφυγίων (Κατελειού…), τον εκσυγχρονισμό με παγομηχανές, αποθήκες, εξηλεκτρισμό (πίλαρ)…».

Επίσης η Περιφερειακή Αρχή τον Νοέμβριο του 2021 έφερε στο Π.Σ. στην τροποποίηση του Προγράμματος Δράσης του 2021, χρηματοδότηση 7.500 ευρώ για την παροχή Επιστημονικών Υπηρεσιών για την αποπεράτωση του Αλιευτικού Καταφυγίου του Κατελειού Κεφαλονιάς.

Σήμερα, σχεδόν 20 χρόνια μετά, παραμένει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση σε μια υποδομή που είναι αρμοδιότητα και ευθύνη της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Επερωτάται η κ. Περιφερειάρχης:

  • Γιατί όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει προχωρήσει το έργο;
  • Σε ποια χρηματοδότηση είναι ενταγμένο;
  • Τι ενέργειες έχετε κάνει για την άμεση ολοκλήρωση του;
  • Θα απαιτήσετε από την κυβέρνηση την στήριξή της στην ολοκλήρωση του;

06.04.2022

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Ν. Γκισγκίνης, Δ. Κεφαλληνός, Ε. Κολυβά, Α. Μπαλού, Χ. Χαραλάμπους

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.