Πολιτική

Συνεχίζεται ο εμπαιγμός από την Κυβέρνηση και την Περιφερειακή Αρχή για την οδική ασφάλεια-Αντιπλημμυριακή προστασία: Κανένας εφησυχασμός

136views

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΑΠΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

Στο πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο στις 19.02.2023 καταθέσαμε για πολλοστή φορά Επερώτηση (επισυνάπτεται) σε σχέση με τα έργα οδικής ασφάλειας της Κεφαλονιάς και συγκεκριμένα:

Τι θα κάνει η Περιφερειακή Αρχή για τον Επαρχιακό δρόμο στο Ληξούρι και στον Ασπρογέρακα, για την γέφυρα «ΧΕΙΜΩΝΙΚΟΥ», τον δρόμο και την βραχοπροστασία του Μύρτου καθώς και τον δρόμο Φάλαρη – Μακρυώτικα;

Στο κείμενο της Επερώτησης συμπεριλάβαμε όλες τις δηλώσεις, συνεντεύξεις της Περιφερειακής Αρχής (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ), του Βουλευτή Κεφαλονιάς & Ιθάκης και των κυβερνητικών παραγόντων από το 2020 έως σήμερα, σύμφωνα με τις οποίες «τα έργα ξεκινούν,… βρήκαν τον σύντομο δρόμο για την υλοποίηση τους κλπ…».

Στην ίδια Επερώτηση με βάση την πείρα και την πραγματικότητα καταλήγαμε, ως Λαϊκή Συσπείρωση στην κοινή διαπίστωση ότι δεν έχει γίνει το παραμικρό για τα συγκεκριμένα προβλήματα τα οποία υπάρχουν εδώ και χρόνια και οξύνονται.

Ενημερώνουμε το λαό για την απάντηση που πήραμε στο Π.Σ. από την Περιφερειακή Αρχή:

  1. Για την καινούργια (μόνιμη )Γέφυρα του «ΧΕΙΜΩΝΙΚΟΥ»:

«…υπάρχει εργολάβος….δεν ήταν σίγουρο ότι θα τελείωνε στις 30.06.2023 που υποσχέθηκε η κυβέρνηση…από το Σεπτέμβριο το έργο…».

  1. Για τον δρόμο του Μύρτου και την βραχοπροστασία του:

«…θα ξεκινήσει τώρα το έργο… έχουμε εργολάβο…».

  1. Για τον δρόμο στο Ληξούρι:

«…δεν είναι της αρμοδιότητας μας… έχει πάρει 15 παρατάσεις… είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου…».

  1. Για τον δρόμο Φάλαρη-Μακρυώτικα:

«…ο μελετητής μελετάει το Φάλαρη- Μακρυώτικα…».

  1. Για τον δρόμο στον Απρογέρακα:

Καμιά απάντηση!!!

Καλούμε τον λαό να βγάλει τα συμπεράσματά του από την συνεχιζόμενη κοροϊδία από πλευράς κυβέρνησης και Περιφερειακής Αρχής.

Κυβερνήσεις άλλαξαν, Περιφερειακές Αρχές άλλαξαν αυτό που δεν άλλαξε είναι η πολιτική «κόστους-οφέλους» που την υπηρετούν όλοι και στην οποία τα έργα για την ασφάλεια του λαού είναι κόστος.

Η υπεράσπιση της ζωής του η απαίτηση για σύγχρονες υποδομές με βάση τις δυνατότητες της εποχής μας είναι στα δικά του χέρια και στην οργάνωση του αγώνα του.

24.02.2023

Συνημμένο: η από 17-02-23 επερώτηση της Λ.Σ.

ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ: ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΦΗΣΥΧΑΣΜΟΣ!

Σχετικά με την πρόσφατη απόφαση μεταφοράς των 12 εκ για αντιπλημμυρικά έργα από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων στους Δήμους και τις μεγαλοστομίες ότι με αυτόν τον τρόπο θα γίνουν τα έργα, ο λαός της Κεφαλονιάς δεν πρέπει να εφησυχάζει. Για άλλη μια φορά βρίσκεται θεατής της μεταφοράς ευθυνών και θύμα των πολιτικών επιλογών Ε.Ε., κυβερνήσεων και Τοπικής Διοίκησης που θέτουν την αντιπλημμυρική προστασία στα «μη επιλέξιμα έργα», αφού δεν έχουν το αναμενόμενο κέρδος για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (19.02.2023), ήρθε έκτακτα, εκτός ημερήσιας διάταξης, χωρίς καμία ενημέρωση, η πρόταση για Προγραμματικές Συμβάσεις με τους Δήμους για να αντιμετωπιστεί ένα μικρό μέρος των καταστροφικών επιπτώσεων στο Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο και τις υποδομές της Κεφαλονιάς από τον «ΙΑΝΟ» τον Σεπτέμβριο του 2020. Καταθέτουμε στον λαό της Κεφαλονιάς τις θέσεις μας, ορισμένα στοιχεία της παρέμβασής μας στο Π.Σ. και τις προτάσεις μας.

Δυο χρόνια και 4 μήνες έχουν περάσει από τον «ΙΑΝΟ» και ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει οι μελέτες των 8 εκ. ευρώ, ο σχεδιασμός είναι επί χάρτου και το μπαλάκι από τον « Άννα στον Καϊάφα» καλά κρατεί.

Υπενθυμίζουμε ότι:

  • το κόστος των απαραίτητων και ποιο κρίσιμων έργων έτσι όπως έχει καταγραφεί στο Τεχνικό Δελτίο από την Δ.Τ.Ε. της Π.Ε. Κεφαλονιάς & Ιθάκης από τον Οκτώβρη του 2020 ανέρχεται στα 115 εκ. ευρώ.

  • η κυβέρνηση σε συμφωνία με την Περιφερειακή Αρχή (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ) τον Μάρτη του 2021 το μείωσε στα 20 εκ. ευρώ. Από αυτά 12 εκ. ευρώ για έργα και 8 εκ. ευρώ για μελέτες.

  • μόνο για μια από τις 4 Μελέτες των 8 εκ. ευρώ έχει ξεκινήσει η διαδικασία της συμβασιοποίησης της και οι υπόλοιπες 3 είναι έρμαιες των επιλογών της Περιφερειακής Αρχής. Βολοδέρνουν ανάμεσα στο Ελεγκτικό Συνέδριο, τους δικηγόρους και τις ενστάσεις. Επισημαίνουμε ότι με βάση τις συμβάσεις και εφόσον δεν υπάρχουν ενστάσεις και παρατάσεις, θα ολοκληρωθούν μετά από 12 – 18 μήνες από την υπογραφή των συμβάσεων, όποτε αυτές γίνουν.

  • τα έργα θα ξεκινήσουν μετά, αφού εγκριθούν οι χρηματοδοτήσεις , εφόσον υπάρχουν. Μετά θα καταρτιστούν τα Τεύχη Δημοπράτησης, θα γίνουν οι διαγωνισμοί, εφόσον δεν υπάρχουν ενστάσεις και άλλα θέματα από τον έλεγχο του Εκλεκτικού Συνεδρίου και θα συμβασιοποιηθούν έπειτα για να εκτελεστούν μέσα στο χρονοδιάγραμμα που θα προβλέπεται, 1-3 χρόνια εάν δεν υπάρχουν παρατάσεις και πρόβλημα με την ροή πληρωμών.

Σήμερα έχουν περάσει σχεδόν 2 ½ χρόνια και ως Περιφερειακή Αρχή, δεν έχετε κάνει ούτε ένα αντιπλημμυρικό έργο, ούτε μια μελέτη για αντιπλημμυρική προστασία -παρά μόνο κάποιες αποκαταστάσεις της βατότητας του οδικού δικτύου (με μπάζωμα) και καθαρισμούς κάποιων ρεμάτων που κλείνουν μετά την πρώτη ισχυρή βροχή- και αυτό γιατί δεν τα έχετε ως προτεραιότητα. Ερχόσαστε τώρα και παίρνετε από αυτά τα ελάχιστα χρήματα των 12 εκ. ευρώ που σας έχει δώσει η κυβέρνηση και τα μεταφέρετε στους Δήμους Αργοστολίου, Ληξουρίου και σε λίγο της Σάμης, χωρίς όμως να τα αντικαταστήσετε ζητώντας επιπλέον χρηματοδότηση από την κυβέρνηση.

Το κρίσιμο για μας είναι να γίνουν έργα, δεν έχει σημασία από ποιον (κυβέρνηση, Π.Ι.Ν., Δήμους), αφού τα προβλήματα και οι ανάγκες είναι πραγματικά, και αφορούν στην ζωή του λαού.

Όμως αμφισβητούμε τις προθέσεις και την πολιτική σας ειλικρίνεια. Προσπαθείτε να καλύψετε την κυβέρνηση που δεν χρηματοδοτεί τους Δήμους και τα αντιπλημμυρικά έργα και από την άλλη, δεν ξέρουμε αν θα κατευθυνθούν και από τις Δημοτικέ Αρχές για τις πραγματικές ανάγκες προστασίας του λαού ή τις ανάγκες των επιχειρηματιών και της προεκλογικής επικοινωνιακής πολιτικής.

Χαρακτηριστικά είναι τα αποσπάσματα από τις Προγραμματικές Συμβάσεις καταρχήν με τον Δήμο Αργοστολίου:

  • …ότι οι περιοχές παρεμβάσεις Αργοστόλι, Λειβαθώ και Σκάλα, είναι οι περιοχές που φιλοξενούν τον μεγαλύτερο όγκο τουριστών ολόκληρης της Κεφαλονιάς, είναι εγκαταστημένες οι μεγαλύτερες ξενοδοχειακές μονάδες και πραγματοποιούνται μεγάλες τουριστικές επενδύσεις, καθιστά το συγκεκριμένο έργο απαραίτητο για την αναπτυξιακή πορεία των περιοχών, του Δήμου κι ολόκληρου του νησιού…».

και με τον Δήμο Ληξουρίου:

«… Είναι γεγονός ότι λόγω έλλειψης χρηματοδότησης των προηγούμενων ετών οι υποδομές του επαρχιακού και δημοτικού οδικού δικτύου του Δήμου Ληξουρίου παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα και φθορές, καθώς έχουν πολλά χρόνια να συντηρηθούν και να επισκευαστούν στο σύνολό τους. Ταυτόχρονα, οι ζημιές που προκλήθηκαν σε αυτές από τους σεισμούς του 2014, που στο μεγαλύτερο μέρος τους δεν έχουν αποκατασταθεί έως σήμερα, επιβαρύνουν την υφιστάμενη κατάσταση δημιουργώντας σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των πολιτών».

Δεν χρειάζεται να πούμε περισσότερα λόγια, τα ίδια σας τα αποσπάσματα που αναφέρουμε παραπάνω από τις Προγραμματικές Συμβάσεις που έχετε συντάξει, δείχνουν τις προτεραιότητες σας, αλλά και την εγκατάλειψη διαχρονικά των υποδομών της Κεφαλονιάς τόσο από όλες τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, αλλά και τις Περιφερειακές Αρχές, όχι μόνο την σημερινή αλλά και την προηγούμενη της ΑΝΑΣΑ (ΣΥΡΙΖΑ).

Για αυτό είναι υπόθεση του λαού η διεκδίκηση των αναγκαίων έργων από κυβέρνηση και την Περιφερειακή Αρχή, όχι μόνο αυτά τα χρήματα που μετακόμισαν από τον Προϋπολογισμό της Περιφέρειας προς τους Δήμους και προορίζονταν για αντιπλημμυρικά έργα, αλλά το σύνολο των 115 εκ. ευρώ που είναι αναγκαία για να επουλωθούν οι πληγές από τις καταστροφές του «ΙΑΝΟΥ» του 2020.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση κατανοώντας την αναγκαιότητα των έργων που πρέπει να γίνουν έτσι όπως καταγράφονται από τους Δήμους και αφορούν την ασφάλεια και προστασία των κατοίκων και των επισκεπτών και την μη χρηματοδότηση τους από την κυβέρνηση, ψηφίσαμε τις 2 Προγραμματικές Συμβάσεις, ενημερώνοντας τον λαό για αυτό που πραγματικά συμβαίνει.

24.02.2023

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.