Μουσική & ΧορόςΠολιτισμός

Συναυλία “Οδός Ονείρων” το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022, ώρα 20.30 στο Κλειστό Γυμναστήριο του Ληξουρίου

185views

ΟΔΟΣ ΟΝΕΙΡΩΝ-ΣΥΝΑΥΛΙΑ

‘…Ένα ταξίδι σ’ ένα δρόμο σαν όλους τους άλλους,

στο δρόμο που κατοικούμε, μικρός, ασήμαντος, λυπημένος, τυραννικός,

μα κι απέραντα ευγενικός…

Σκεπασμένος από έναν τρυφερό μα κι αβάσταχτο ουρανό…

Εκεί που την νύχτα δεν τους πιάνει ύπνος

κι όταν δεν ονειρεύονται τραγουδούν…’

Μάνος Χατζιδάκις

Μια γειτονιά πλημμυρισμένη από μουσική που διακατέχεται από τον έκδηλο ρομαντισμό και την παιδική νοσταλγία του δημιουργού της, μας παροτρύνει σε μια ρομαντική αναδίφηση στη γειτονιά των αναμνήσεων, στην προσωπική Οδό των Ονείρων του κάθε ενός μας.

Εκεί που όλα τα όνειρα συγκεντρώνονται και δημιουργούν τις σπουδαίες ιστορίες του αγώνα της επιβίωσης απλών ανθρώπων, που παρά τις δυσκολίες δεν σταματούν να μοχθούν και να ονειρεύονται:

‘…Σε έναν δρόμο με πολύ χώμα, πολλά παιδιά,

πολλές μητέρες και πολλή σιωπή…

Εδώ σ΄ αυτόν τον δρόμο

γεννιόνται και πεθαίνουν τα όνειρα τόσων παιδιών

ίσαμε τη στιγμή που η αναπνοή τους

θα ενωθεί με τ΄ ανοιξιάτικο αεράκι του Επιταφίου και θα χαθεί…’

Η Οδός Ονείρων θεωρήθηκε το αντίπαλον δέον της Όμορφης Πόλης του Μίκη Θεοδωράκη, που παιζόταν λίγα μέτρα πιο κάτω στην ίδια οδό, τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Για αυτήν την ιστορική μουσικοθεατρική παράσταση συνεργάστηκαν οι Μάνος Χατζιδάκις, Αλέξης Σολομός, Μίνως Αργυράκης και Μανώλης Καστρινός. Πρωταγωνιστούσαν οι Δημήτρης Χορν, Ρένα Βλαχοπούλου, Μάρω Κοντού, Ζωή Φυτούση, Λάκης Παππάς, Γιώργος Κωνσταντίνου και πολλοί νέοι ηθοποιοί της εποχής, ενώ έκτακτες εμφανίσεις πραγματοποίησαν η Αλίκη Βουγιουκλάκη, η Νάνα Μούσχουρη και ο Ευγένιος Σπαθάρης με τον Καραγκιόζη του.

Στην Καθημερινή της 14ης Ιουνίου 1962 διαβάζουμε σχετικά με την πρεμιέρα του έργου:

‘…Απόψε, ώραν 10, αρχίζουν αι παραστάσεις τού επί της λεωφόρου Αλεξάνδρας θερινού θεάτρου “Μετροπόλιταν”, με το μουσικόν έργον του συνθέτου κ. Μάνου Χατζηδάκη “Οδός Ονείρων”. Τα κείμενα του έργου ανήκουν εις τους κ.κ. Χατζηδάκην, Αλ. Σολομόν και Νικολαΐδην, τα σκηνικά εις τον κ. Μ. Καστρινόν. Λαμβάνουν μέρος ο κ. Δ. Χορν, η κ. Μάρω Κοντού, η καλλιτέχνις του τραγουδιού κ. Ρένα Βλαχοπούλου, οι χορευταί Μανώλης Καστρινός και Χρυσούλα Ζώκα, ως και άλλοι γνωστοί και νέοι ηθοποιοί, τραγουδισταί, χορευταί κ.λπ. Εις την σημερινήν “πρώτην” του θεάτρου “Μετροπόλιταν” θα παραστούν ο πρόεδρος της Κυβερνήσεως και η κ. Καραμανλή, άλλοι επίσημοι, οι ευρισκόμενοι εις τας Αθήνας καλλιτέχναι Πήτερ Φιντς και Τζέην Φόντα, εκπρόσωποι του πνευματικού κόσμου κ.ά.’

Η παράσταση ήταν ένα είδος music hall ή επιθεώρησης αποτελούμενη από μια σειρά από νούμερα, τραγούδια και χορευτικά δρώμενα. Η παράσταση γνώρισε μεγάλη επιτυχία και το θέατρο ήταν ασφυκτικά γεμάτο καθημερινά. Την παρακολούθησαν μάλιστα πολλές καλλιτεχνικές προσωπικότητες απ’ όλο τον κόσμο. Όπως και η Όμορφη Πόλη του Θεοδωράκη, η παράσταση θεωρήθηκε ως μια προσπάθεια ανανέωσης της της επιθεώρησης. Ωστόσο και παρά την επιτυχία που είχαν τα δυο έργα, δεν πέτυχαν κάποια σημαντική ανανέωση του δημοφιλούς αυτού θεατρικού είδους. Έμειναν όμως στην ιστορία μεταξύ των μουσικών επιτευγμάτων των διάσημων δημιουργών τους.

Τα τραγούδια της παράστασης ηχογραφήθηκαν και ο δίσκος κυκλοφόρησε ενώ ακόμα παιζόταν η παράσταση. Περιλαμβάνει αναγνωρίσιμα τραγούδια όπως ο “Ηθοποιός” με τον Δημήτρη Χορν, “Η Μαύρη Φορντ” με τη Μάρω Κοντού, “Το Τρένο” με τη Ζωή Φυτούση, “Ο κυρ-Μιχάλης” και “Μανούλα Μου” με τον Λάκη Παππά.

Ο δίσκος δεν περιλαμβάνει τα τραγούδια που ερμήνευε η πρωταγωνίστρια του έργου, η Ρένα Βλαχοπούλου, επειδή είχε συμβόλαιο με άλλη δισκογραφική εταιρία. Στην αρχική έκδοση του δίσκου σε βινύλιο δεν αναφερόταν το όνομά της. Όταν το 2000 ο δίσκος επανεκδόθηκε σε CD, το όνομά της Βλαχοπούλου προστέθηκε στους συντελεστές της παράστασης καθώς επίσης και αρκετές φωτογραφίες της, μολονότι δε σώζεται κάποια ηχογράφησή της.

Εξήντα χρόνια μετά, η Φιλαρμονική Σχολή Πάλλης με την υποστήριξη της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, των Ιχθυοτροφείων Κεφαλλονιάς και της Κοινοπραξίας της Ionian Sea Ferries “Ταξιάρχης”, πρόκειται να αναβιώσει την θρυλική μουσικοθεατρική παράσταση το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022, ώρα 20.30 στο Κλειστό Γυμναστήριο του Ληξουρίου.

Θα είναι η πρώτη φορά που ανεβαίνει ως ενιαίο έργο σε concertante μορφή, αποδιδόμενο από συμφωνική μπάντα και σολίστ. Η μεταγραφή των τραγουδιών έγινε από τον μαέστρο της Φιλαρμονικής Χαράλαμπο Μακρή, που θα διευθύνει και την παράσταση.

Καινοτομώντας όσον αφορά τη σύνθεση της μπάντας στα πρότυπα της διευρυμένης οργανολογίας των συμφωνικών μπαντών, οι διασκευές των έργων περιπλέκουν αρμονικά τον ήχο του μαντολίνου, της κιθάρας, και του πιάνο μαζί με τον γνώριμο ήχο των πνευστών και κρουστών οργάνων.

Τα τραγούδια της παράστασης θα αποδοθούν από δύο εξαιρετικούς σολίστ, τη σοπράνο Μαρία Θωμά και τον βαρύτονο Σταμάτη Λέκκα.

Τα κείμενα της παράστασης του Χατζιδάκι δεν σώζονται έως σήμερα. Για τις ανάγκες της αναβίωσης της Οδού Ονείρων, η θεατρολόγος Μαργαρίτα Λιναρδάτου που σκηνοθετεί και την παράσταση, πιστή στο πνεύμα του Χατζιδάκι διασκεύασε μια σειρά θεατρικών κειμένων των Ιάκωβου Καμπανέλη, Ευανθίας Στιβανάκη, Λούλας Αναγνωστάκη και Κωστούλας Μητροπούλου τα οποία αποδίδουν οι ηθοποιοί Κορίνα Κατσούρη και Αγγελική Παπαδάτου.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

της Φιλαρμονικης Σχολής Πάλλης

 

 

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.