ΚοινωνίαΠολιτισμός

Συνέδριο για το έργο και την προσφορά του Κεφαλονίτη σκηνοθέτη, πανεπιστημιακού και Ακαδημαϊκού Σπύρου Ευαγγελάτου

294views

 

 

  • ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΗ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ (1940-2017)

 

      Το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και το αντίστοιχο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου διοργανώνουν από τις 3 έως τις 5 Ιουνίου 2022 Συνέδριο για τον Σπύρο Ευαγγελάτο. Σε αυτό θα συζητηθεί και θα αξιολογηθεί η πρωτοποριακή παρουσία και δημιουργία στη θεατρική σκηνή και η πολύχρονη προσφορά στις θεατρικές σπουδές του Κεφαλονίτη σκηνοθέτη. Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 3 και 4 Ιουνίου στο Αργοστόλι (Δημοτικό Θέατρο «Ο Κέφαλος»), ενώ την καταληκτήρια συνεδρία, Κυριακή, 5 Ιουνίου, θα φιλοξενήσει στο Ληξούρι η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη. Καλούμε τους φίλους της Βιβλιοθήκης και κάθε φιλότεχνο να παρακολουθήσει τη συνεδρία.

 

 

  • ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΠΕΡΙΟΔΙΚΩΝ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ-ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΚΑΤΕΛΕΙΟΥ

 

 

Μέσα στους στόχους της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης είναι και η προώθηση του βιβλίου και της φιλαναγνωσίας και έξω από τους χώρους του Μουσείου Ληξουρίου, όπου στεγάζεται η  Βιβλιοθήκη. Υλοποιώντας αυτόν το στόχο προωθήσαμε περιοδικά και βιβλία (από τα πολλαπλά αντίτυπα που διαθέτει η Βιβλιοθήκη μας) στο Γηροκομείο Ληξουρίου για τους τροφίμους του Ιδρύματος, καθώς υπάρχουν εκεί σεβαστοί/ές συμπολίτες/τισσες που έχουν τη δυνατότητα και την όρεξη για διάβασμα. Βιβλία και περιοδικά, επίσης, προωθήσαμε και στον Κατελειό για τον εμπλουτισμό της στάσης-βιβλιοθήκης που δημιουργήθηκε εκεί – μια αξιόλογη πρωτοβουλία που την προβάλλαμε μέσα από παλαιότερα Δελτία Τύπου.

 

 

 

  • ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ-ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ

 

Η πέμπττη διαδικτυακή ομιλία-συζήτηση για το 2022 θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 30 Μαΐου 2022, 8.30 μ.μ. Θα μιλήσουν ο Δημήτρης Παπαζαχαρίου, αναπληρωτής καθηγητής Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών και η Μαριέττα-Χρυσοβαλάντου Θεοδωρίδου, υποψήφια δρ Γλωσσολογίας στο ίδιο Πανεπιστήμιο με θέμα «Γλωσσική δημιουργία και αλλαγή: παραδείγματα από την κεφαλονίτικη διάλεκτο». Θα υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση για τον τρόπο παρακολούθησης της διαδικτυακής ομιλίας και για τη διαδικασία συμμετοχής στη συζήτηση, που θα ακολουθήσει.

 

 

  • Ο ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ

 

Εμπλουτισμένος πρόσφατα ο Κατάλογος της λεγόμενης «Σταθερής Βιβλιοθήκης»  (Πρόγραμμα openΑΒΕΚΤ) της Ιακωβατείου με 4.000 νέους τίτλους βιβλίων, είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης μας (http://vivl-lixour.kef.sch.gr)  και ο καθένας μπορεί από το σπίτι του, το γραφείο του ή το εργαστήριό του να βρίσκει τα βιβλία που τον ενδιαφέρουν, ώστε ευκολότερα και γρηγορότερα να γίνεται ο δανεισμός τους.

 

 

  • ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

 

          Οι εκδόσεις της Βιβλιοθήκης μας είναι οι εξής:

— ΣΥΜΜΙΚΤΑ ΠΑΛΙΚΗΣ  (έκδοση 2019) – δύο τόμοι με ποικίλα θέματα για την Παλική (ιστορικά, αρχαιολογικά, λαογραφικά, οικονομικά, εικαστικά, εκπαιδευτικά, οικολογικά, κ.λπ.) γραμμένα από εξαίρετους Κεφαλονίτες, και όχι μόνο, επιστήμονες και ερευνητές.

— ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΠΟΥ ΚΡΥΦΤΗΚΑΝ ΣΤΑ ΦΑΤΝΩΜΑΤΑ. ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΑΦΗΓΕΙΤΑΙ… (έκδοση 2020) – ένα παραμύθι/εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που σχεδιάστηκε για τους μαθητές των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού και των πρώτων τάξεων του Γυμνασίου και αποβλέπει στο να γνωρίσουν τα παιδιά την ιστορία, το ρόλο και την αξία της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης, ενώ παράλληλα μαθαίνουν ποικίλα στοιχεία για την κοινωνία και τον πολιτισμό της Παλικής (κείμενα Ηλία Τουμασάτου, εικονογράφηση Ελβίρας Στρατιώτη).

Μπορείτε να τα προμηθευτείτε είτε από τα γραφεία της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης (Μουσείο Ληξουρίου) είτε από τα βιβλιοπωλεία «Hapy House» (Mπάμπης Μουρελάτος) στο Ληξούρι και «Κύβος» (Παναγής Μοσχονάς) στο Αργοστόλι.

 

 

  • ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

 

     Ευχαριστούμε τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Πρασίνου του Δήμου Ληξουρίου κ. Χρ. Βολτέρα που φρόντισε με το συνεργείο του Δήμου για την περιποίηση του πρασίνου στο χώρο του Μουσείου Ληξουρίου.

 

 

                                                                       ΤΟ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

                                                                   ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.