ΠολιτικήΤουρισμός

Συμμετοχή του Δήμου Σάμης στον διαγωνισμό για τα καλύτερα τουριστικά χωριά (BEST TOURISM VILLAGES)

205views

Συμμετοχή του Δήμου Σάμης στον διαγωνισμό για τα καλύτερα τουριστικά χωριά (BEST TOURISM VILLAGES)

Ο Δήμος Σάμης σε συνεργασία με το Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας (ΤΨΜΕ) του Ιονίου Πανεπιστημίου υπέβαλλε ολοκληρωμένη πρόταση συμμετοχής του οικισμού του Φισκάρδου στον διαγωνισμό για τα καλύτερα τουριστικά χωριά (BEST TOURISM VILLAGES), του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (https://www.unwto.org/tourism-villages/en/).

Στόχος της δράσης Best Tourism Villages είναι η ανάδειξη χωριών/περιοχών που αποτελούν εξαιρετικά παραδείγματα τουριστικών προορισμών με αναγνωρισμένα πολιτιστικά και φυσικά αγαθά, που έχουν σαφή δέσμευση ως προς τη βιωσιμότητα σε όλες της διαστάσεις (οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική) και που αποσκοπούν στο να καταστήσουν τον τουρισμό κινητήρια δύναμη για το θετικό μετασχηματισμό, την τοπική ανάπτυξη και την ευημερία της κοινότητας.

Για την προετοιμασία του φακέλου συμμετοχής συστάθηκε, με εθελοντική συμμετοχή, μικτή ομάδα εργασίας καθηγητών του ΤΨΜΕ και του Δήμου Σάμης.

Στην πρόταση τονίστηκαν μεταξύ άλλων οι πολιτιστικοί πόροι, οι φυσικές  ομορφιές της ευρύτερης περιοχής του Φισκάρδου καθώς και οι δράσεις που έχουν πραγματοποιηθεί για τη διατήρηση του παραδοσιακού του χαρακτήρα και της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας της περιοχής. Η συμμετοχή του Δήμου στον εν λόγω διαγωνισμό στοχεύει στην προβολή της απαράμιλλης ομορφιάς της ευρύτερης περιοχής του Φισκάρδου και της Κεφαλονιάς, στην ενίσχυση της βιωσιμότητας του οικισμού και στην αναβάθμισή του με βάση σύγχρονα πρότυπα βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης.

Οι υποψηφιότητες σε πρώτη φάση αξιολογούνται από ειδική επιτροπή του ΕΟΤ. Στη συνέχεια οι επιλεγμένες υποψηφιότητες κατατίθενται από τον ΕΟΤ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού. Αυτές που θα αξιολογηθούν ως «εξαιρετικά παραδείγματα προορισμού» λαμβάνουν το σήμα “BEST TOURISM VILLAGE” ενώ εκείνες που δεν πληρούν απολύτως τα κριτήρια γίνονται μέλη προγράμματος αναβάθμισής τους.

Σε κάθε περίπτωση ο Δήμος Σάμης εύχεται καλή επιτυχία σε όλες τις Ελληνικές προτάσεις που θα κατατεθούν και θα συνεχίσει την προσπάθεια για την ανάδειξη και προβολή όλων των περιοχών μοναδικής φυσικής ομορφιάς και πολιτιστικού πλούτου του Δήμου, συμμετέχοντας με συγκροτημένες προτάσεις σε παρόμοιες διεθνείς και εθνικές δράσεις.

 

Γραφείο Τύπου Δήμου Σάμης

 


*Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου, χωρίς την προηγούμενη άδεια των «Συντελεστών» του portoni.gr.